Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiser til Tromsø

Bård Pettersen (t.v.) og broren Sølve Pettersen har bodd i Mushamna sammen med faren siden i fjor sommer. Her fra fjorårets juletur der Sysselmannen og presten var på besøk. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Reiser til Tromsø

De to guttene som onsdag gikk gjennom isen på Wijdefjorden reiste torsdag til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø på grunn av forfrysninger på hendene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var de to guttene Bård og Sølve Pettersen fra Bodø, på henholdsvis 21 og 18 år, som onsdag ettermiddag gikk gjennom isen på Wijdefjorden. Guttene har bodd sammen med faren Ketil Pettersen på fangststasjonen i Mushamna siden i fjor sommer, og hatt selskap av fem hunder.

Frostskader
Sysselmannen fikk melding om at det var utløst en nødpeilesender fra Purpurdalen på vestsiden av Wijdefjorden rett etter klokken 18 onsdag ettermiddag. De rykket ut med Super Puma-helikopteret og fant de to ungdommene nedkjølt i hytta Villa Purpur. Guttene hadde andre grads forfrysninger på hendene. De ble fraktet til Longyearbyen sykehus og reiste torsdag videre til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for oppfølging.
– Det har vært rimelig dramatisk. Men faren til de to tar det med fatning, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre, som har snakket med Ketil Pettersen på telefon fra fangststasjonen i Mushamna.

Hundene druknet
Guttene var onsdag på vei til Austfjordnes på ski med fem hunder da de gikk gjennom isen under en kilometer fra land.
– De gikk sørover langs land på trygg is, og skulle finne en trygg passasje over fjorden da hundene plutselig satte ut på isen etter en bjørn. Det skjedde svært fort og må ha vært rimelig dramatisk. Alle gikk gjennom isen, men guttene klarte å koble seg fra hundene, sier Olav Tombre.
De fem hundene druknet.

Tilbake i vannet
Etter at guttene hadde dratt seg ut av råka og opp på isen, kom en av dem på at nødpeilesenderen lå igjen i sekken som fortsatt fløt i vannet. Han måtte derfor hoppe uti igjen for å få hentet nødpeilesenderen.
– Det er vår nødpeilesender, som vi har lånt ut til dem, derfor visste vi tidlig hvem de var, sier Tombre.
Også paret som ligger på fangst på Austfjordnes har fått låne en nødpeilesender av Sysselmannen.

Varme i hytta
Tombre kan ikke si noe mer om hvordan isforholdene var i området. Det var godt under 20 minusgrader da ulykken skjedde. Siden guttene hadde overnattet på Villa Purpur natta før var det fortsatt noe varme i hytta, noe som trolig var med på å berge livet deres.
– Det var også en fordel at de var to, og at de er feltvante. Det har gått utrolig bra, sier Tombre.
Verken faren eller de to guttene har ønsket å snakke med Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!