Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiser til Tromsø

Bård Pettersen (t.v.) og broren Sølve Pettersen har bodd i Mushamna sammen med faren siden i fjor sommer. Her fra fjorårets juletur der Sysselmannen og presten var på besøk. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Reiser til Tromsø

De to guttene som onsdag gikk gjennom isen på Wijdefjorden reiste torsdag til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø på grunn av forfrysninger på hendene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var de to guttene Bård og Sølve Pettersen fra Bodø, på henholdsvis 21 og 18 år, som onsdag ettermiddag gikk gjennom isen på Wijdefjorden. Guttene har bodd sammen med faren Ketil Pettersen på fangststasjonen i Mushamna siden i fjor sommer, og hatt selskap av fem hunder.

Frostskader
Sysselmannen fikk melding om at det var utløst en nødpeilesender fra Purpurdalen på vestsiden av Wijdefjorden rett etter klokken 18 onsdag ettermiddag. De rykket ut med Super Puma-helikopteret og fant de to ungdommene nedkjølt i hytta Villa Purpur. Guttene hadde andre grads forfrysninger på hendene. De ble fraktet til Longyearbyen sykehus og reiste torsdag videre til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) for oppfølging.
– Det har vært rimelig dramatisk. Men faren til de to tar det med fatning, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre, som har snakket med Ketil Pettersen på telefon fra fangststasjonen i Mushamna.

Hundene druknet
Guttene var onsdag på vei til Austfjordnes på ski med fem hunder da de gikk gjennom isen under en kilometer fra land.
– De gikk sørover langs land på trygg is, og skulle finne en trygg passasje over fjorden da hundene plutselig satte ut på isen etter en bjørn. Det skjedde svært fort og må ha vært rimelig dramatisk. Alle gikk gjennom isen, men guttene klarte å koble seg fra hundene, sier Olav Tombre.
De fem hundene druknet.

Tilbake i vannet
Etter at guttene hadde dratt seg ut av råka og opp på isen, kom en av dem på at nødpeilesenderen lå igjen i sekken som fortsatt fløt i vannet. Han måtte derfor hoppe uti igjen for å få hentet nødpeilesenderen.
– Det er vår nødpeilesender, som vi har lånt ut til dem, derfor visste vi tidlig hvem de var, sier Tombre.
Også paret som ligger på fangst på Austfjordnes har fått låne en nødpeilesender av Sysselmannen.

Varme i hytta
Tombre kan ikke si noe mer om hvordan isforholdene var i området. Det var godt under 20 minusgrader da ulykken skjedde. Siden guttene hadde overnattet på Villa Purpur natta før var det fortsatt noe varme i hytta, noe som trolig var med på å berge livet deres.
– Det var også en fordel at de var to, og at de er feltvante. Det har gått utrolig bra, sier Tombre.
Verken faren eller de to guttene har ønsket å snakke med Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!