Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiselivsgiganten går så det suser

Den største aktøren i reiselivsnæringen på Svalbard, Spitsbergen Travel, går godt, og skal investere mer. Også andre reiselivsbedrifter opplevde et godt år i fjor (se egen sak til høyre). Bildet er fra en tur med Polarcirkelbåt i Isfjorden for noen år siden. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Reiselivsgiganten går så det suser

Med et overskudd på 15 millioner kroner før skatt i fjor, har Spitsbergen Travel AS til salt i grøten.

Tekst:

Publisert:

– 2013 var et godt år, og det ser ut til å bli et minst like godt år for Spitsbergen Travel i år, sier en fornøyd administrerende direktør Knut Harald Holst-Hansen.

Han er glad i begrepet «kritisk masse», og mener det er med på å forklare suksessen.

– Vi har en passe stor stab som er proffe på det de gjør, og som har drevet godt lenge, sier han.

Selskapet har nå planer om å bygge ut hotellene sine med flere tilbud, og renovere andre deler av bygningsmassen som Polarsenteret og Spitsbergen Guesthouse i Nybyen. Arbeidet er så smått startet utenfor Polarhotellet med oppgraving av parkeringsplassen. I hele vinter skal det være byggeaktivitet på flere eiendommer.

Hotellmillioner

Spitsbergen Travel selger mange totalpakker til reiselivskunder. En typisk pakke består av flybilletter, hotellrom, bevertning og opplevelser. Deler av pakkene tilbys av datterselskapene, og regnskapene må derfor ses under ett, for å få det riktige bildet.

I 2013 hadde Svalbard Polar Hotell AS et resultat før skatt på 10,6 millioner kroner, mens Spitsbergen Travel Hotel AS (Funken og Spitsbergen Guesthouse) gikk med 6,1 millioner kroner i pluss før skatt.

Nesten fullt

Holst-Hansen er svært fornøyd med hotellresultatene i Longyearbyen.

– På sommerhalvåret har vi hatt mellom 80 og 90 prosent belegg på hotellrommene, og det har også vært større belegg enn vanlig de siste vintrene. Flere folk i hotellene betyr også at det selges med mat og annet, sier Holst-Hansen.

Økonomidirektør Dagny Valaker trekker også fram drahjelpen som selskapet, og alle andre på Svalbard, fikk av Norwegian. Det har vært en medvirkende årsak til bedre tider i næringen.

Selskapet vurderer fortløpende om Funken skal ha åpent større deler av året.

Ikke til hundene

Spitsbergen Travel AS har en aksjepost på 50 prosent i Green Dog Svalbard AS som holder til i Bolterdalen.Det ble ikke tatt ut utbytte fra Green Dog i fjor, men man er fornøyd med at bunnlinja ser bra ut (se tabell til høyre).

– Det gode resultatet skyldes blant annet at det er gode og interesserte drivere som lever og ånder for det de holder på med i Bolterdalen. Hundeaktiviteter i turistsammenheng på Svalbard er noe jeg tror vil vokse i framtiden. Det er miljøvennlig turisme som gir gjester en helt spesiell opplevelse av svalbardnaturen. Denne troen på produktet gjenspeiles også gjennom de investeringene som nå gjøres i forbindelse med Green Dogs anlegg, sier Holst-Hansen som sitter i styret i Green Dog.

Selskapet bygger for tiden en ny hundegård nærmere veien i Adventdalen, men i første omgang skal ikke dette resultere i flere hundespann.

Nøkkelord

Se bildet større

Administrerende direktør Knut Harald Holst-Hansen og økonomidirektør Dagny Valaker. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!