Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiselivet ønsker mer tid

Sysselmannens frister for å søke om tillatelse til å sette opp næringshytter er for knappe, mener Ronny Brunvoll i Visit Svalbard. Han tar til orde for at det settes opp en ny frist i mai, slik at tiltakshavere får tid til å arbeide skikkelig med sine prosjekt. FOTO: Christopher Engås

Reiselivet ønsker mer tid

Visit Svalbard er en av flere instanser som kritiserer Sysselmannens kriterier for søknad om tillatelse til å sette opp næringshytter.

Tekst:

Publisert:

«Vi mener at prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter, og at den ikke favner potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard i et brev til miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

Korte frister

I siste utgave av Svalbardposten skriver innehaver av Svalbard Husky AS, Robert Nilsen, at fristene for etablere næringshytter innenfor forvaltningsområde 10 er for knappe.

Kunngjøringen av at det er muligheter for å søke om tillatelse til etablering av næringshytter og midlertidige innretninger i felt til reiselivsformål ble gjort 17. juni i år. Interesse for slike etableringer måtte være Sysselmannen i hende 1. august, og 1. oktober ble satt som søknadsfrist. Kriteriene for å søke ble presentert så seint som 19. august, som betyr at interesserte kun hadde en drøy måned på å få inn en søknad.

«For en liten organisasjon som oss er det dessverre helt umulig å klare å produsere et prosjekt med den ombedte detaljering på så kort tid. Dette på en tid av året hvor all logistikk i felt for oss fordrer å benytte beina», skriver Nilsen i innlegget.

Støtte fra Visit Svalbard

Sysselmannen har opplyst at det ikke blir kunngjort ny utlysning med muligheter for etablering av næringshytter hvert år.

Visit Svalbard er enig med Robert Nilsen i at fristene er urimelige.

– Vi er veldig glad for at man har kjørt en åpen prosess rundt dette, og inviterer næringslivet til å komme med innspill og ønsker. Men kravene i søknadsprosessen er urimelige, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

I brevet skriver han:

«Vi mener prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter og at den ikke favner potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter. (...) For å utnytte potensialet og gi en reell mulighet til å utvikle innholdsmessige, gode produkter så er fristen alt for kort.»

Visit Svalbard er også enig med Robert Nilsen i at de geografiske områdene som gjøres tilgjengelige for etablering av næringshytter i forvaltningsområde 10 kan bli for snevre.

Miljøvernsjef Knut Fossum var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag denne uken. Ingen andre på miljøavdelingen til Sysselmannen ønsket å kommentere saken i hans fravær heller.

Vil ha ny frist

Visit Svalbard foreslår for Sysselmannen å justere prosessen slik at virksomheter får en reell mulighet til å forberede sine prosjekt på en skikkelig måte.

«Vi oppfordrer Sysselmannen om å kunngjøre en ny søknadsfrist i mai 2017. Dette vil gi tiltakshavere mulighet til å gjøre undersøkelser med tanke på plassering, oppfylle dokumentasjonskravene og beskrive et kvalitetsmessig godt prosjekt. Det utvidede tidsaspektet vil i tillegg gi større muligheter for å undersøke og bedre utnytte de snevre geografiske rammene som næringshytter må utvikles under», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i brevet til Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!