Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiselivet ønsker mer tid

Sysselmannens frister for å søke om tillatelse til å sette opp næringshytter er for knappe, mener Ronny Brunvoll i Visit Svalbard. Han tar til orde for at det settes opp en ny frist i mai, slik at tiltakshavere får tid til å arbeide skikkelig med sine prosjekt. FOTO: Christopher Engås

Reiselivet ønsker mer tid

Visit Svalbard er en av flere instanser som kritiserer Sysselmannens kriterier for søknad om tillatelse til å sette opp næringshytter.

Tekst:

Publisert:

«Vi mener at prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter, og at den ikke favner potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard i et brev til miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

Korte frister

I siste utgave av Svalbardposten skriver innehaver av Svalbard Husky AS, Robert Nilsen, at fristene for etablere næringshytter innenfor forvaltningsområde 10 er for knappe.

Kunngjøringen av at det er muligheter for å søke om tillatelse til etablering av næringshytter og midlertidige innretninger i felt til reiselivsformål ble gjort 17. juni i år. Interesse for slike etableringer måtte være Sysselmannen i hende 1. august, og 1. oktober ble satt som søknadsfrist. Kriteriene for å søke ble presentert så seint som 19. august, som betyr at interesserte kun hadde en drøy måned på å få inn en søknad.

«For en liten organisasjon som oss er det dessverre helt umulig å klare å produsere et prosjekt med den ombedte detaljering på så kort tid. Dette på en tid av året hvor all logistikk i felt for oss fordrer å benytte beina», skriver Nilsen i innlegget.

Støtte fra Visit Svalbard

Sysselmannen har opplyst at det ikke blir kunngjort ny utlysning med muligheter for etablering av næringshytter hvert år.

Visit Svalbard er enig med Robert Nilsen i at fristene er urimelige.

– Vi er veldig glad for at man har kjørt en åpen prosess rundt dette, og inviterer næringslivet til å komme med innspill og ønsker. Men kravene i søknadsprosessen er urimelige, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

I brevet skriver han:

«Vi mener prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter og at den ikke favner potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter. (...) For å utnytte potensialet og gi en reell mulighet til å utvikle innholdsmessige, gode produkter så er fristen alt for kort.»

Visit Svalbard er også enig med Robert Nilsen i at de geografiske områdene som gjøres tilgjengelige for etablering av næringshytter i forvaltningsområde 10 kan bli for snevre.

Miljøvernsjef Knut Fossum var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag denne uken. Ingen andre på miljøavdelingen til Sysselmannen ønsket å kommentere saken i hans fravær heller.

Vil ha ny frist

Visit Svalbard foreslår for Sysselmannen å justere prosessen slik at virksomheter får en reell mulighet til å forberede sine prosjekt på en skikkelig måte.

«Vi oppfordrer Sysselmannen om å kunngjøre en ny søknadsfrist i mai 2017. Dette vil gi tiltakshavere mulighet til å gjøre undersøkelser med tanke på plassering, oppfylle dokumentasjonskravene og beskrive et kvalitetsmessig godt prosjekt. Det utvidede tidsaspektet vil i tillegg gi større muligheter for å undersøke og bedre utnytte de snevre geografiske rammene som næringshytter må utvikles under», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i brevet til Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!