Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiselivet ønsker mer tid

Sysselmannens frister for å søke om tillatelse til å sette opp næringshytter er for knappe, mener Ronny Brunvoll i Visit Svalbard. Han tar til orde for at det settes opp en ny frist i mai, slik at tiltakshavere får tid til å arbeide skikkelig med sine prosjekt. FOTO: Christopher Engås

Reiselivet ønsker mer tid

Visit Svalbard er en av flere instanser som kritiserer Sysselmannens kriterier for søknad om tillatelse til å sette opp næringshytter.

Tekst:

Publisert:

«Vi mener at prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter, og at den ikke favner potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard i et brev til miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

Korte frister

I siste utgave av Svalbardposten skriver innehaver av Svalbard Husky AS, Robert Nilsen, at fristene for etablere næringshytter innenfor forvaltningsområde 10 er for knappe.

Kunngjøringen av at det er muligheter for å søke om tillatelse til etablering av næringshytter og midlertidige innretninger i felt til reiselivsformål ble gjort 17. juni i år. Interesse for slike etableringer måtte være Sysselmannen i hende 1. august, og 1. oktober ble satt som søknadsfrist. Kriteriene for å søke ble presentert så seint som 19. august, som betyr at interesserte kun hadde en drøy måned på å få inn en søknad.

«For en liten organisasjon som oss er det dessverre helt umulig å klare å produsere et prosjekt med den ombedte detaljering på så kort tid. Dette på en tid av året hvor all logistikk i felt for oss fordrer å benytte beina», skriver Nilsen i innlegget.

Støtte fra Visit Svalbard

Sysselmannen har opplyst at det ikke blir kunngjort ny utlysning med muligheter for etablering av næringshytter hvert år.

Visit Svalbard er enig med Robert Nilsen i at fristene er urimelige.

– Vi er veldig glad for at man har kjørt en åpen prosess rundt dette, og inviterer næringslivet til å komme med innspill og ønsker. Men kravene i søknadsprosessen er urimelige, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

I brevet skriver han:

«Vi mener prosessen ikke gir mulighet for gode konsepter og at den ikke favner potensialet for produktutvikling og verdiskapning som ligger i etablering av næringshytter. (...) For å utnytte potensialet og gi en reell mulighet til å utvikle innholdsmessige, gode produkter så er fristen alt for kort.»

Visit Svalbard er også enig med Robert Nilsen i at de geografiske områdene som gjøres tilgjengelige for etablering av næringshytter i forvaltningsområde 10 kan bli for snevre.

Miljøvernsjef Knut Fossum var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag denne uken. Ingen andre på miljøavdelingen til Sysselmannen ønsket å kommentere saken i hans fravær heller.

Vil ha ny frist

Visit Svalbard foreslår for Sysselmannen å justere prosessen slik at virksomheter får en reell mulighet til å forberede sine prosjekt på en skikkelig måte.

«Vi oppfordrer Sysselmannen om å kunngjøre en ny søknadsfrist i mai 2017. Dette vil gi tiltakshavere mulighet til å gjøre undersøkelser med tanke på plassering, oppfylle dokumentasjonskravene og beskrive et kvalitetsmessig godt prosjekt. Det utvidede tidsaspektet vil i tillegg gi større muligheter for å undersøke og bedre utnytte de snevre geografiske rammene som næringshytter må utvikles under», skriver reiselivssjef Ronny Brunvoll i brevet til Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!