Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiselivet håper på kulde

Varmere fjorder: At sola dukker opp er helt sikkert, men Tore Magne Hoem er usikker på om isen gjør det samme. FOTO: Eirik Gyllensten

Reiselivet håper på kulde

Billefjorden og Tempelfjorden har ikke blitt noe kaldere de siste ukene. Snarere tvert imot.

Tekst:

Publisert:

Det er lite is i Isfjordens fjordarmer, og det er lite snø i området rundt Longyearbyen. Iskartene fra 17. februar viser at isen kun har lagt seg i Dicksonfjorden, Ekmanfjorden og i buktene i Billefjorden. Resten lar vente på seg.

Svalbardposten snakket med førsteamanuensis i oseanografi ved Unis, Frank Nilsen, for to uker siden. Siden da har utsiktene for is på Billefjorden og Tempelfjorden heller blitt verre enn bedre.

– På grunn av de milde temperaturene har nok vannet blitt litt varmere. Jeg har ikke vært der og sjekket selv, men jeg kan garantere at det i hvert fall ikke er blitt kaldere. Billefjorden var i utgangspunktet kaldt nok sist vi sjekket, og det er tendenser til is innerst i Tempelfjorden, så hvis det blir stabil kulde fremover kan det begynne å legge seg is ganske raskt.

Kaldt og vindstille best
Nilsen forteller at det beste for isforholdene er kaldt og vindstille vær. Alternativt er vind fra nord eller øst også bra, ettersom det da vil komme kalde vinder innover Svalbard.

– Problemet er at lavtrykkene går mellom Svalbard og Grønland og da får vi sørlige vinder. Vanligvis går lavtrykkene i Barentshavet, og det gir oss de nordøstlige vindene som vi pleier å ha.

Hvis dette bildet endrer seg, mener Nilsen det er håp for skuterføret på Billefjorden og Tempelfjorden.

Litt snø og litt kaldere
Vakthavende meteorolog ved Værvarslinga i Nord-Norge, Rafael Kühnel, har noe godt nytt for ishavsbeboere som ønsker seg snø og kulde i dagene fremover. Det kan komme et lite lavtrykksystem både i helgen og i begynnelsen av neste uke, og temperaturen vil generelt synke noe mellom lavtrykkene.

– Det kan se ut som det kommer et større lavtrykksystem opp fra Nord-Atlanteren rundt tirsdag neste uke, men det vil svekkes mye på veien. Vi får se hvor mye som er igjen når det kommer til Svalbard.

7. februar skrev Svalbardposten at den sørlige vinden som har dominert Svalbard i vinter presser varmt vann inn i fjordene, og hindrer isen i å fryse til. Denne tendensen ser ut til å fortsette.

– Vinden vil hovedsakelig komme fra sør i dagene fremover også, sier Kühnel.

Problemer for Pyramiden
Spitsbergen Travel har snøskutersafari til Pyramiden som et av sine opplevelsestilbud. For å kunne gjennomføre det, er det en stor fordel med is på Tempelfjorden og Billefjorden.

– I utgangspunktet kjører vi minimum to dagsturer til Pyramiden i uka, og vi har ikke bestemt oss for hva vi skal gjøre dersom det ikke blir nok is. Da kan det bli betydelig lengre å kjøre, og det er mulig at dagsturene i så fall vil utgå. Da vil vi kun tilby overnattingsturer til Pyramiden, sier produksjonssjef i Spitsbergen Travel, Tore Magne Hoem.

Skuterturene er imidlertid ikke et tilbud før 15. mars, så Kong Vinter har fortsatt tre uker på seg.

– I fjor mener jeg å huske at vi kjørte første gang rundt 10. mars.

Dersom isen uteblir vil Spitsbergen Travel tilby turistene dagstur til østkysten i stedet.

Får ikke store konsekvenser
Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv er enig i at manglende isutbredelse ikke bør få altfor store konsekvenser for reiselivet sett under ett.

– Det er klart at det er uheldig, og vi håper i det lengste på farbar is over fjordene, men det finnes gode alternativer til utfluktene til Pyramiden. De eneste som kanskje virkelig vil merke det, er Trust Arktikugol som driver hotell Tulipan i Pyramiden.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!