Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reinbestanden øker kraftig

Simla og kalven i Adventdalen har knapt tid til å løfte hodet, nå som vinteren er tilbakelagt og vegetasjonen vokser til. FOTO: Birger Amundsen

Reinbestanden øker kraftig

Klimaendringer har ført til at reinbestanden i områdene nær Longyearbyen har fordoblet seg på tjue år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2012 kl 14:00

– Jeg regner med lav døde­lighet også denne sesongen, og at det blir et svært bra år for bestanden i Adventdalen og Reindalen, sier reinforsker Nicholas Tyler ved Universitetet i Tromsø.

Kraftig regnvær i månedsskiftet januar-februar førte til at terrenget ble dekket av et tykt lag is. Det igjen utløste dystre spådommer om død og elendighet for svalbardreinen, som ikke ville være i stand til å slå seg gjennom islaget for å komme ned til vegetasjonen.

Tyler har i over 30 år saumfart Adventdalen hver eneste sommer og telt rein. Han sier at ingenting tyder på en dårlig sesong.

– Det vi ser er at selv om det danner seg et ispanser i dalene, fører regnet til at skråninger og fjellsider blir vasket rene og gjør at beite blir tilgjengelig, sier han.

Flere og lettere rein

Professor Erik Ropstad ved Norges Veterinærhøyskole har arbeidet med rein på Svalbard i nærmere 20 år.

– Siden 1994 har vi sett at bestanden av rein nærmest har fordoblet seg i vårt studieområde i Colesdalen-Semmeldalen, og det samme har skjedd i Adventdalen, sier Ropstad i et intervju i årsmeldingen for veterinærhøyskolen.

Ifølge Ropstad er årsaken at temperaturøkningen har ført til mer vegetasjon og rikelig mattilgang for reinsdyrene. I snitt har sommertemperaturen økt med to grader.

– Det er forbausende at kun to grader ekstra gir en så sterk økning i bestanden, sier han.

Ropstad gjør det samtidig klart at flere dyr på et begrenset område har ført til at dyrene i snitt er blitt to kilo lettere. En voksen simle veier i dag 50 kilo i snitt, mot 52 kilo i 1994.

Professoren peker på at ising vinterstid og vanskelige beiteforhold gjør at vekta på reinen svinger kraftig.

– De dyrene som ikke greier seg når det har vært lite å spise, er de yngste og de eldste. Færre hunndyr er drektige i slike år, og noen bærer på døde kalver, sier Ropstad til årsmeldingen.

De aller verste årene har så langt vært 1996, 2008 og 2011.

Ropstad er ikke like optimistisk som Tyler når det gjelder årets sesong, og sier at 2012 kan bli det fjerde verste året.

– Jeg frykter at det kan bli kortere tid mellom hvert år dyrene sulter, sier han.

Dødelighet

Førsteamanuensis Nicholas Tyler på sin side mener at høy dødelighet ikke er verre enn høy overlevelse, og legger liten vekt på negative spådommer.

– Kraftige svingninger indikerer ikke sykdom i systemet. Kraftige svingninger er selve systemet, understreker han.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!