Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rein var ikke rabiessmittet

Et reinsdyr blir avlivet på østsiden av Fuglefjella i 2011. På bildet mannskap fra sysselmannen; førstebetjent Sidsel Svarstad (gul dress) og seniorrådgiver Espen Stokke. FOTO: Birger Amundsen

Rein var ikke rabiessmittet

Konklusjonen fra Veterinærinstituttet er klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2013 kl 17:50

Det var i september en reinkalv ble funnet død i Bjørndalen. Kalven hadde mye skum rundt munnen. I tillegg var det funnet ytterligere to døde reindyr den siste måneden.

Beredskap

Sysselmannen ønsker utfra beredskapshensyn kalven undersøkt for rabiessmitte, og sendte prøver til Veterinærinstituttet.

Nylig var konklusjonen klar. I rapporten fra undersøkelsene skriver veterinær Knut Madslien på Veterinærinstituttet at det ikke er påvist rabiesvirus fra ulike prøver tatt av hjernen på dyret.

Dyret var imidlertid i generelt dårlig hold.

Første gang påvist i 1980

Det er 23 år siden det første gang ble påvist rabies på Svalbard. Det ble imidlertid bare påvist sporadiske utbrudd hos enkelte rever, før det i 2011 var et nytt utbrudd. En polarrev angrep tre polarhunder på Hopen i januar 2011, og høsten samme år ble en kvinne i Longyearbyen bitt av en rev. I perioden september til november dette året fikk fire rever og ti reinsdyr påvist diagnosen rabies.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!