Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rein var ikke rabiessmittet

Et reinsdyr blir avlivet på østsiden av Fuglefjella i 2011. På bildet mannskap fra sysselmannen; førstebetjent Sidsel Svarstad (gul dress) og seniorrådgiver Espen Stokke. FOTO: Birger Amundsen

Rein var ikke rabiessmittet

Konklusjonen fra Veterinærinstituttet er klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2013 kl 17:50

Det var i september en reinkalv ble funnet død i Bjørndalen. Kalven hadde mye skum rundt munnen. I tillegg var det funnet ytterligere to døde reindyr den siste måneden.

Beredskap

Sysselmannen ønsker utfra beredskapshensyn kalven undersøkt for rabiessmitte, og sendte prøver til Veterinærinstituttet.

Nylig var konklusjonen klar. I rapporten fra undersøkelsene skriver veterinær Knut Madslien på Veterinærinstituttet at det ikke er påvist rabiesvirus fra ulike prøver tatt av hjernen på dyret.

Dyret var imidlertid i generelt dårlig hold.

Første gang påvist i 1980

Det er 23 år siden det første gang ble påvist rabies på Svalbard. Det ble imidlertid bare påvist sporadiske utbrudd hos enkelte rever, før det i 2011 var et nytt utbrudd. En polarrev angrep tre polarhunder på Hopen i januar 2011, og høsten samme år ble en kvinne i Longyearbyen bitt av en rev. I perioden september til november dette året fikk fire rever og ti reinsdyr påvist diagnosen rabies.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!