Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rein var ikke rabiessmittet

Et reinsdyr blir avlivet på østsiden av Fuglefjella i 2011. På bildet mannskap fra sysselmannen; førstebetjent Sidsel Svarstad (gul dress) og seniorrådgiver Espen Stokke. FOTO: Birger Amundsen

Rein var ikke rabiessmittet

Konklusjonen fra Veterinærinstituttet er klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2013 kl 17:50

Det var i september en reinkalv ble funnet død i Bjørndalen. Kalven hadde mye skum rundt munnen. I tillegg var det funnet ytterligere to døde reindyr den siste måneden.

Beredskap

Sysselmannen ønsker utfra beredskapshensyn kalven undersøkt for rabiessmitte, og sendte prøver til Veterinærinstituttet.

Nylig var konklusjonen klar. I rapporten fra undersøkelsene skriver veterinær Knut Madslien på Veterinærinstituttet at det ikke er påvist rabiesvirus fra ulike prøver tatt av hjernen på dyret.

Dyret var imidlertid i generelt dårlig hold.

Første gang påvist i 1980

Det er 23 år siden det første gang ble påvist rabies på Svalbard. Det ble imidlertid bare påvist sporadiske utbrudd hos enkelte rever, før det i 2011 var et nytt utbrudd. En polarrev angrep tre polarhunder på Hopen i januar 2011, og høsten samme år ble en kvinne i Longyearbyen bitt av en rev. I perioden september til november dette året fikk fire rever og ti reinsdyr påvist diagnosen rabies.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!