Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rein var ikke rabiessmittet

Et reinsdyr blir avlivet på østsiden av Fuglefjella i 2011. På bildet mannskap fra sysselmannen; førstebetjent Sidsel Svarstad (gul dress) og seniorrådgiver Espen Stokke. FOTO: Birger Amundsen

Rein var ikke rabiessmittet

Konklusjonen fra Veterinærinstituttet er klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2013 kl 17:50

Det var i september en reinkalv ble funnet død i Bjørndalen. Kalven hadde mye skum rundt munnen. I tillegg var det funnet ytterligere to døde reindyr den siste måneden.

Beredskap

Sysselmannen ønsker utfra beredskapshensyn kalven undersøkt for rabiessmitte, og sendte prøver til Veterinærinstituttet.

Nylig var konklusjonen klar. I rapporten fra undersøkelsene skriver veterinær Knut Madslien på Veterinærinstituttet at det ikke er påvist rabiesvirus fra ulike prøver tatt av hjernen på dyret.

Dyret var imidlertid i generelt dårlig hold.

Første gang påvist i 1980

Det er 23 år siden det første gang ble påvist rabies på Svalbard. Det ble imidlertid bare påvist sporadiske utbrudd hos enkelte rever, før det i 2011 var et nytt utbrudd. En polarrev angrep tre polarhunder på Hopen i januar 2011, og høsten samme år ble en kvinne i Longyearbyen bitt av en rev. I perioden september til november dette året fikk fire rever og ti reinsdyr påvist diagnosen rabies.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!