Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rein var ikke rabiessmittet

Et reinsdyr blir avlivet på østsiden av Fuglefjella i 2011. På bildet mannskap fra sysselmannen; førstebetjent Sidsel Svarstad (gul dress) og seniorrådgiver Espen Stokke. FOTO: Birger Amundsen

Rein var ikke rabiessmittet

Konklusjonen fra Veterinærinstituttet er klar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2013 kl 17:50

Det var i september en reinkalv ble funnet død i Bjørndalen. Kalven hadde mye skum rundt munnen. I tillegg var det funnet ytterligere to døde reindyr den siste måneden.

Beredskap

Sysselmannen ønsker utfra beredskapshensyn kalven undersøkt for rabiessmitte, og sendte prøver til Veterinærinstituttet.

Nylig var konklusjonen klar. I rapporten fra undersøkelsene skriver veterinær Knut Madslien på Veterinærinstituttet at det ikke er påvist rabiesvirus fra ulike prøver tatt av hjernen på dyret.

Dyret var imidlertid i generelt dårlig hold.

Første gang påvist i 1980

Det er 23 år siden det første gang ble påvist rabies på Svalbard. Det ble imidlertid bare påvist sporadiske utbrudd hos enkelte rever, før det i 2011 var et nytt utbrudd. En polarrev angrep tre polarhunder på Hopen i januar 2011, og høsten samme år ble en kvinne i Longyearbyen bitt av en rev. I perioden september til november dette året fikk fire rever og ti reinsdyr påvist diagnosen rabies.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!