Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regn, sludd, plussgrader og mye vind

Et høytrykk som står i ro over Russland sørger for at lavtrykkene kommer inn fra Norskehavet og treffer Svalbard. Her er prognosen for onsdag klokka 13.00. FOTO: Meteorologisk institutt

Nyttårsværet: – Jevnt over mye dårlig

Regn, sludd, plussgrader og mye vind

Begredelige prognoser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.12.2015 kl 17:20

Et høytrykk over Russland dirigerer lavtrykkene over Svalbard de neste dagene, og meteorologene sier det ikke ser pent ut for nyttårsværet.

– Det blir mildere og mye vind. I morgen tirsdag ser det ut til å bli null grader og litt over, i tillegg til sørvestlig sterk kuling. I Longyearbyen kommer nedbøren i form av regn og sludd, sier statsmeteorolog Geir Bøyun ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Deretter går det slag i slag fram til nyttårsaften. Vinden – som hovedsaklig er ventet fra sørvest – løyer i perioder og slår seg opp i andre. Takket være temperaturene, som ifølge Yr.no kan nå helt opp i fire pluss, vil nedbøren variere mellom snø, sludd og regn.

– Det kommer til å bli jevnt over mye dårlig vær. Selv om det innimellom kan bli bra, vil det være urolig og vekslende. Det er vanskelig å se at dette skulle stabilisere seg ordentlig med det første, lyder beskjeden fra statsmeteorologen.

Værskiftet vil også få følger for skredfaren. Det ferskeste skredvarslet for Longyearbyen, publisert mandag formiddag på varsom.no, oppgir faregrad tre: betydelig. Dette gjelder i alle himmelretninger.

– Nedbør, temperaturstigning og sørvestlig kuling gir fare for skred. Det forventes forsatt lokalt å være vedvarende svake ustabile lag i snødekket. All ferdsel i terrenget over bebyggelsen bør unngås, slår varselet fast.

Etter en befaring mandag ettermiddag med skredeksperter fra NVE, besluttet Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre å opprettholde ferdselsforbudet fram til 1. januar.

Dermed blir det heller ikke åpning for at evakuerte får hente ut eiendeler før på nyåret.

– Værprognosene ser bedre ut fra fredag 1. januar, men det vil bli tatt en ny grundig skredvurdering den dagen, skriver Sysselmannen på sine hjemmesider.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!