Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regn er ikke bra for rein

Rein lykke: Bestanden av rein i Adventdalen varierer stort fra år til år. Forrige uke kunne Åshild Ønvik Pedersen telle seg fram til ny rekord. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Regn er ikke bra for rein

Men årets reinflokk i Adventdalen er den største siden tellinga startet i 1979.

Tekst:

Publisert:

Adventdalen blir grønnere og grønnere for hver dag som går. Mellom ventende skutere og hvilende hytter daffer noen svalbardrein rundt med mulen godt plantet i bakken.

– Det der må da være noen åringer, sier Åshild Ønvik Pedersen og tar opp kikkerten.

Åringer er dyr som er født i fjor. Kalver er under ett år gamle. Mens bukker og simler har flere år på baken.

Forrige uke trålet hun og fire kolleger hele dalen og sidedalene helt inn til Passhytta for å telle reinsdyr. De gikk på en lang rekke, opptil 15 timer i strekk, og passet på at ingen dyr unngikk å bli registrert. Resultatet er omkring 1.200 individer, derav litt over 300 kalver.

– Det er rekord! Det har ikke vært så mange reinsdyr her siden målingene startet i 1979, sier Ønvik Pedersen.

Simler med kalv

Hun arbeider som forsker ved Norsk Polarinstitutt og har ansvaret for overvåkningen av svalbardrein som en del av Miljøovervåkning Svalbard og Jan Mayen (MOSJ). De teller reinsdyr på oppdrag fra Miljøverndepartementet.

Ønvik Pedersen har tidligere telt både rype og rev. Nå er det rein som ligger hjertet nærmest. Årets telling viser at det er over 250 flere individer i Adventdalen enn i fjor.

– Det er veldig mye dyr i terrenget. Nesten alle simler har en kalv. Sist gang vi nådde slike høyder, var i 2007. Da var det 1148 dyr, sier Pedersen.

Rein og regn

Det er to årsaker som spiller inn på bestandsantallet. Den første er tettheten. Jo flere rein, jo mer kamp om næringsgrunnlaget.

Den andre er klimaet. I januar i år var Pedersen medforfatter på en artikkel som ble publisert i det renommerte vitenskapstidsskriftet Science.

– Der påviste vi at regn som fryser til is om vinteren gir bestandsnedgang for både rein, rype, rev og østmarkmus, sier hun.

– Så regn er ikke bra for rein?

– Det kan du si. Men mye avhenger av når isen fryser på bakken. Hvis beitene låses tidlig i sesongen, vil ungene ikke klare å ta til seg næring, og mange dyr dør. Simlene produserer også færre kalver. Til sammen gir dette en lavere bestand året etter, sier hun.

Det siste tiåret har det vært større hyppighet av regn om vinteren, forklarer Ønvik Pedersen. Samtidig har sommerne vært varmere, slik at dyra kan beite lenger utover høsten.

Opp og ned

34 år med reintellinger viser at bestanden i Adventdalen er svært varierende. Et godt år blir nesten alltid fulgt av en stor nedgang neste år, før antallet stiger igjen året etter. Men siden tellinga startet, er tendensen at antall dyr er økende.

– Du sier at klimaendringene gir mer regn om vinteren i Adventdalen, noe som er lite gunstig for reinen. Men likevel har flokken aldri vært større. Er ikke det er paradoks?

– Jo, og det søker vi å løse gjennom REINCLIM-prosjektet, som skal se på nettopp dette. Det er ikke sikkert summen av mer is om vinteren og varmere temperaturer om sommeren blir negativ. Og vi ser jo at bestanden går oppover. Vi vet bare ikke hvilke mekanismer som utløser det, sier Ønvik Pedersen.

Søknadsfrist onsdag

Svalbardrein finnes, som navnet kan gi hint om, kun på Svalbard. Den har vært fredet siden 1925, men i 1983 ble det åpnet for begrenset lokal høsting.

Fristen for å søke om fellingstillatelse i 2013 er førstkommende onsdag. Og i år lover det godt. Sysselmannen justerer nemlig kalvekvotene etter å ha konsultert tellingene til Ønvik Pedersen og kollegene hennes, samt etter å ha talt igjennom de seks fellingsområdene utpå sommeren.

– Det ser ut til å bli en god jaktsesong i år, sier Ønvik Pedersen.

Se bildet større

Årets tellere: Fra venstre: Mathilde Le Molluec, Åshild Ønvik Pedersen, Lukazs Ulbrych, Aino Luukkonen og Marit H. Rønning. FOTO: Mathilde le Molluec

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!