Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regn er ikke bra for rein

Rein lykke: Bestanden av rein i Adventdalen varierer stort fra år til år. Forrige uke kunne Åshild Ønvik Pedersen telle seg fram til ny rekord. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Regn er ikke bra for rein

Men årets reinflokk i Adventdalen er den største siden tellinga startet i 1979.

Tekst:

Publisert:

Adventdalen blir grønnere og grønnere for hver dag som går. Mellom ventende skutere og hvilende hytter daffer noen svalbardrein rundt med mulen godt plantet i bakken.

– Det der må da være noen åringer, sier Åshild Ønvik Pedersen og tar opp kikkerten.

Åringer er dyr som er født i fjor. Kalver er under ett år gamle. Mens bukker og simler har flere år på baken.

Forrige uke trålet hun og fire kolleger hele dalen og sidedalene helt inn til Passhytta for å telle reinsdyr. De gikk på en lang rekke, opptil 15 timer i strekk, og passet på at ingen dyr unngikk å bli registrert. Resultatet er omkring 1.200 individer, derav litt over 300 kalver.

– Det er rekord! Det har ikke vært så mange reinsdyr her siden målingene startet i 1979, sier Ønvik Pedersen.

Simler med kalv

Hun arbeider som forsker ved Norsk Polarinstitutt og har ansvaret for overvåkningen av svalbardrein som en del av Miljøovervåkning Svalbard og Jan Mayen (MOSJ). De teller reinsdyr på oppdrag fra Miljøverndepartementet.

Ønvik Pedersen har tidligere telt både rype og rev. Nå er det rein som ligger hjertet nærmest. Årets telling viser at det er over 250 flere individer i Adventdalen enn i fjor.

– Det er veldig mye dyr i terrenget. Nesten alle simler har en kalv. Sist gang vi nådde slike høyder, var i 2007. Da var det 1148 dyr, sier Pedersen.

Rein og regn

Det er to årsaker som spiller inn på bestandsantallet. Den første er tettheten. Jo flere rein, jo mer kamp om næringsgrunnlaget.

Den andre er klimaet. I januar i år var Pedersen medforfatter på en artikkel som ble publisert i det renommerte vitenskapstidsskriftet Science.

– Der påviste vi at regn som fryser til is om vinteren gir bestandsnedgang for både rein, rype, rev og østmarkmus, sier hun.

– Så regn er ikke bra for rein?

– Det kan du si. Men mye avhenger av når isen fryser på bakken. Hvis beitene låses tidlig i sesongen, vil ungene ikke klare å ta til seg næring, og mange dyr dør. Simlene produserer også færre kalver. Til sammen gir dette en lavere bestand året etter, sier hun.

Det siste tiåret har det vært større hyppighet av regn om vinteren, forklarer Ønvik Pedersen. Samtidig har sommerne vært varmere, slik at dyra kan beite lenger utover høsten.

Opp og ned

34 år med reintellinger viser at bestanden i Adventdalen er svært varierende. Et godt år blir nesten alltid fulgt av en stor nedgang neste år, før antallet stiger igjen året etter. Men siden tellinga startet, er tendensen at antall dyr er økende.

– Du sier at klimaendringene gir mer regn om vinteren i Adventdalen, noe som er lite gunstig for reinen. Men likevel har flokken aldri vært større. Er ikke det er paradoks?

– Jo, og det søker vi å løse gjennom REINCLIM-prosjektet, som skal se på nettopp dette. Det er ikke sikkert summen av mer is om vinteren og varmere temperaturer om sommeren blir negativ. Og vi ser jo at bestanden går oppover. Vi vet bare ikke hvilke mekanismer som utløser det, sier Ønvik Pedersen.

Søknadsfrist onsdag

Svalbardrein finnes, som navnet kan gi hint om, kun på Svalbard. Den har vært fredet siden 1925, men i 1983 ble det åpnet for begrenset lokal høsting.

Fristen for å søke om fellingstillatelse i 2013 er førstkommende onsdag. Og i år lover det godt. Sysselmannen justerer nemlig kalvekvotene etter å ha konsultert tellingene til Ønvik Pedersen og kollegene hennes, samt etter å ha talt igjennom de seks fellingsområdene utpå sommeren.

– Det ser ut til å bli en god jaktsesong i år, sier Ønvik Pedersen.

Se bildet større

Årets tellere: Fra venstre: Mathilde Le Molluec, Åshild Ønvik Pedersen, Lukazs Ulbrych, Aino Luukkonen og Marit H. Rønning. FOTO: Mathilde le Molluec

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!