Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Svalbardminister Knut Storberget høstet applaus på Huset etter sin 1. mai-tale. Fagforeningsleder Anita Johansen ga han blomster, klem og en «kjøss». FOTO: Birger Amundsen

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Justisminister Knut Storberget høstet jubel da han i sin 1. mai tale i Longyearbyen fortalte at regjeringen går inn for å redusere skattenivået på Svalbard til 2005-nivå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Først i morgen, onsdag, vil sluttrapporten fra regjeringens arbeidsgruppe, som har arbeidet med svalbardskatten, bli lagt fram. Det vakte derfor jubel og applaus blant de 200 som var møtt fram på Huset tirsdag kveld, da justisministeren røpet hva hovedkonklusjonen i rapporten inneholder.

Redusert skatt
Arbeidsgruppa foreslår at satsen i lønnstrekkordningen skal reduseres fra 12 til 8 prosent, med andre ord tilbake til skattenivået slik det var før hevingen i 2005. For de som er medlem av folketrygden vil 7,8 prosent trygdeavgift komme i tillegg.
Storberget opplyste også at småbarnsfamilier vil få beholde tillegget i barnetrygden, slik at småbarnsfamilier vil oppleve en forbedring sammenlignet med 2005-nivå.

Lite gjennomtenkt
Personer med inntekt over 750.000 vil oppleve en skatteskjerping.
– Jeg mener at skattehevingen som skjedde i 2005 var lite gjennomtenkt. I utgangspunktet var det et forslag som vi arvet fra avgående regjering, og som det var alt for kort tid for oss å gjøre noe med innen statsbudsjettet ble lagt fram, sier Storberget til Svalbardposten etter sin 1. mai-tale.

På høring
Sluttrapporten fra arbeidsgruppen er på 90 sider og legges altså fram onsdag, samtidig som Finansdepartementet sender den ut på høring til en rekke instanser. Høringsfristen er satt til 1. august. Departementet tar så sikte på å fremme eventuelle endringsforslag i forbindelse med skatteopplegget for 2008.
– Vi går inn for at dette skal være et robust og varig skattesystem. Modellen vi er kommet fram til er etter min mening god og bærekraftig, sa Storberget og høstet enda mer applaus.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!