Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Svalbardminister Knut Storberget høstet applaus på Huset etter sin 1. mai-tale. Fagforeningsleder Anita Johansen ga han blomster, klem og en «kjøss». FOTO: Birger Amundsen

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Justisminister Knut Storberget høstet jubel da han i sin 1. mai tale i Longyearbyen fortalte at regjeringen går inn for å redusere skattenivået på Svalbard til 2005-nivå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Først i morgen, onsdag, vil sluttrapporten fra regjeringens arbeidsgruppe, som har arbeidet med svalbardskatten, bli lagt fram. Det vakte derfor jubel og applaus blant de 200 som var møtt fram på Huset tirsdag kveld, da justisministeren røpet hva hovedkonklusjonen i rapporten inneholder.

Redusert skatt
Arbeidsgruppa foreslår at satsen i lønnstrekkordningen skal reduseres fra 12 til 8 prosent, med andre ord tilbake til skattenivået slik det var før hevingen i 2005. For de som er medlem av folketrygden vil 7,8 prosent trygdeavgift komme i tillegg.
Storberget opplyste også at småbarnsfamilier vil få beholde tillegget i barnetrygden, slik at småbarnsfamilier vil oppleve en forbedring sammenlignet med 2005-nivå.

Lite gjennomtenkt
Personer med inntekt over 750.000 vil oppleve en skatteskjerping.
– Jeg mener at skattehevingen som skjedde i 2005 var lite gjennomtenkt. I utgangspunktet var det et forslag som vi arvet fra avgående regjering, og som det var alt for kort tid for oss å gjøre noe med innen statsbudsjettet ble lagt fram, sier Storberget til Svalbardposten etter sin 1. mai-tale.

På høring
Sluttrapporten fra arbeidsgruppen er på 90 sider og legges altså fram onsdag, samtidig som Finansdepartementet sender den ut på høring til en rekke instanser. Høringsfristen er satt til 1. august. Departementet tar så sikte på å fremme eventuelle endringsforslag i forbindelse med skatteopplegget for 2008.
– Vi går inn for at dette skal være et robust og varig skattesystem. Modellen vi er kommet fram til er etter min mening god og bærekraftig, sa Storberget og høstet enda mer applaus.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!