Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Svalbardminister Knut Storberget høstet applaus på Huset etter sin 1. mai-tale. Fagforeningsleder Anita Johansen ga han blomster, klem og en «kjøss». FOTO: Birger Amundsen

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Justisminister Knut Storberget høstet jubel da han i sin 1. mai tale i Longyearbyen fortalte at regjeringen går inn for å redusere skattenivået på Svalbard til 2005-nivå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Først i morgen, onsdag, vil sluttrapporten fra regjeringens arbeidsgruppe, som har arbeidet med svalbardskatten, bli lagt fram. Det vakte derfor jubel og applaus blant de 200 som var møtt fram på Huset tirsdag kveld, da justisministeren røpet hva hovedkonklusjonen i rapporten inneholder.

Redusert skatt
Arbeidsgruppa foreslår at satsen i lønnstrekkordningen skal reduseres fra 12 til 8 prosent, med andre ord tilbake til skattenivået slik det var før hevingen i 2005. For de som er medlem av folketrygden vil 7,8 prosent trygdeavgift komme i tillegg.
Storberget opplyste også at småbarnsfamilier vil få beholde tillegget i barnetrygden, slik at småbarnsfamilier vil oppleve en forbedring sammenlignet med 2005-nivå.

Lite gjennomtenkt
Personer med inntekt over 750.000 vil oppleve en skatteskjerping.
– Jeg mener at skattehevingen som skjedde i 2005 var lite gjennomtenkt. I utgangspunktet var det et forslag som vi arvet fra avgående regjering, og som det var alt for kort tid for oss å gjøre noe med innen statsbudsjettet ble lagt fram, sier Storberget til Svalbardposten etter sin 1. mai-tale.

På høring
Sluttrapporten fra arbeidsgruppen er på 90 sider og legges altså fram onsdag, samtidig som Finansdepartementet sender den ut på høring til en rekke instanser. Høringsfristen er satt til 1. august. Departementet tar så sikte på å fremme eventuelle endringsforslag i forbindelse med skatteopplegget for 2008.
– Vi går inn for at dette skal være et robust og varig skattesystem. Modellen vi er kommet fram til er etter min mening god og bærekraftig, sa Storberget og høstet enda mer applaus.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!