Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Svalbardminister Knut Storberget høstet applaus på Huset etter sin 1. mai-tale. Fagforeningsleder Anita Johansen ga han blomster, klem og en «kjøss». FOTO: Birger Amundsen

Regjeringen vil reversere svalbardskatten

Justisminister Knut Storberget høstet jubel da han i sin 1. mai tale i Longyearbyen fortalte at regjeringen går inn for å redusere skattenivået på Svalbard til 2005-nivå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Først i morgen, onsdag, vil sluttrapporten fra regjeringens arbeidsgruppe, som har arbeidet med svalbardskatten, bli lagt fram. Det vakte derfor jubel og applaus blant de 200 som var møtt fram på Huset tirsdag kveld, da justisministeren røpet hva hovedkonklusjonen i rapporten inneholder.

Redusert skatt
Arbeidsgruppa foreslår at satsen i lønnstrekkordningen skal reduseres fra 12 til 8 prosent, med andre ord tilbake til skattenivået slik det var før hevingen i 2005. For de som er medlem av folketrygden vil 7,8 prosent trygdeavgift komme i tillegg.
Storberget opplyste også at småbarnsfamilier vil få beholde tillegget i barnetrygden, slik at småbarnsfamilier vil oppleve en forbedring sammenlignet med 2005-nivå.

Lite gjennomtenkt
Personer med inntekt over 750.000 vil oppleve en skatteskjerping.
– Jeg mener at skattehevingen som skjedde i 2005 var lite gjennomtenkt. I utgangspunktet var det et forslag som vi arvet fra avgående regjering, og som det var alt for kort tid for oss å gjøre noe med innen statsbudsjettet ble lagt fram, sier Storberget til Svalbardposten etter sin 1. mai-tale.

På høring
Sluttrapporten fra arbeidsgruppen er på 90 sider og legges altså fram onsdag, samtidig som Finansdepartementet sender den ut på høring til en rekke instanser. Høringsfristen er satt til 1. august. Departementet tar så sikte på å fremme eventuelle endringsforslag i forbindelse med skatteopplegget for 2008.
– Vi går inn for at dette skal være et robust og varig skattesystem. Modellen vi er kommet fram til er etter min mening god og bærekraftig, sa Storberget og høstet enda mer applaus.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!