Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen skyter ned valgløfte

Høyre vil fortsette å jobbe for statsborgerskap til de som er født på Svalbard, fastslår Torgeir Prytz. Partiet får nå kritikk fra Arbeiderpartiet for valgløftet sitt. FOTO: Christopher Engås

Regjeringen skyter ned valgløfte

– Uaktuelt å gi utlendinger norsk statsborgerskap etter opphold på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2015 kl 14:01

«Svalbard Høyre vil jobbe for at fastboende barn og ungdom med foreldre som ikke har norsk statsborgerskap og som er født i foreldrenes botid på Svalbard, eller som har bodd lenge på Svalbard, skal få mulighet til å bli norske statsborgere», het det i programmet Svalbard Høyre gikk til valg på.

– Uaktuelt

Det fikk Arbeiderpartiet til å reagere, og nå har barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) svart.

– Etter hovedregelen kan ikke utlendinger opparbeide seg rett til norsk statsborgerskap ved kun å ha opphold på Svalbard, skriver hun.

Og fortsetter:

– Det er ikke aktuelt å gjøre endringer.

Svalbard Ap fikk stortingsrepresentant Helga Pedersen til ta programformuleringen til Svalbard Høyre opp i Stortingets spørretime: "Hvordan stiller justisministeren seg til Svalbard Høyres programformuleringer om statsborgerskap?"

Spørsmålet var stilet til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), men siden spørsmål om statsborgerskap hører hjemme i Hornes departement, er det derfor hun som svarer.

– Grunnleggende

Solveig Horne viser til at statsborgerloven gjelder på Svalbard, og at den ikke gir noen særregler for utenlandske statsborgere som oppholder seg her. Årsaken til at utlendinger ikke kan opparbeide seg oppholdstillatelse ved å bo på øygruppa, er at det gjennom Svalbardtraktaten ikke stilles krav til tillatelse for opphold på Svalbard.

– Disse rettslige utgangspunktene og prinsippene er, på grunn av den like retten til adgang og opphold på Svalbard, av grunnleggende betydning, fastslår Horne.

Kritiserer

– Dette er et tomt og litt uredelig løfte, sier lederen i Svalbard Ap, Øyvind Snibsøer.

Han mener Høyre burde ha forstått dette da partiet vedtok programmet, og sier det ikke hjelper å bruke formuleringer som "skal arbeide for".

– Jeg synes de bør gå ut og beklage for velgerne at de hadde det i programmet. Vi lover ofte mye, og det er ikke alt vi klarer å holde. Men det er en vesensforskjell å love at du skal jobbe for en ny vei og å love bort et statsborgerskap. Det er en stor forskjell i alvorlighetsgraden, sier han.

Snibsøer sier han heller ikke utelukker at Høyre sikret seg ekstra stemmer gjennom dette punktet i programmet.

– Jeg tror kanskje det.

Forundret

Høyre forsvarer formuleringen, og viser til at problemstillingen ikke er ny. Førstekandidat Torgeir Prytz fastslår at partiet vil fortsette med å belyse saken med statsborgerskap for barn og unge født på Svalbard, men med utenlandske foreldre.

– Selv om Solveig Horn ikke ønsker å endre på disse reglene, vil Svalbard Høyre jobbe for en slik endring. Som Leder Kjetil Figenschou svarte Svalbardposten tidligere, er dette helt uproblematisk. Vi er nødt til å starte med å belyse problemstillingen, og vi er klar over at det er en lang vei til en lovendring, og det har vi også vært helt klar på, skriver Prytz i en epost til Svalbardposten.

– Vi syns det for øvrig er litt underlig at Arbeiderpartiet tar opp den saken ettersom de har snakket mye om sosiale forskjeller under valgkampen, og den saken fra Svalbard Høyre nettopp er en sak som vil bidra til å redusere sosiale forskjeller i lokalsamfunnet vårt, fortsetter han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!