Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen skyter ned valgløfte

Høyre vil fortsette å jobbe for statsborgerskap til de som er født på Svalbard, fastslår Torgeir Prytz. Partiet får nå kritikk fra Arbeiderpartiet for valgløftet sitt. FOTO: Christopher Engås

Regjeringen skyter ned valgløfte

– Uaktuelt å gi utlendinger norsk statsborgerskap etter opphold på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2015 kl 14:01

«Svalbard Høyre vil jobbe for at fastboende barn og ungdom med foreldre som ikke har norsk statsborgerskap og som er født i foreldrenes botid på Svalbard, eller som har bodd lenge på Svalbard, skal få mulighet til å bli norske statsborgere», het det i programmet Svalbard Høyre gikk til valg på.

– Uaktuelt

Det fikk Arbeiderpartiet til å reagere, og nå har barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) svart.

– Etter hovedregelen kan ikke utlendinger opparbeide seg rett til norsk statsborgerskap ved kun å ha opphold på Svalbard, skriver hun.

Og fortsetter:

– Det er ikke aktuelt å gjøre endringer.

Svalbard Ap fikk stortingsrepresentant Helga Pedersen til ta programformuleringen til Svalbard Høyre opp i Stortingets spørretime: "Hvordan stiller justisministeren seg til Svalbard Høyres programformuleringer om statsborgerskap?"

Spørsmålet var stilet til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), men siden spørsmål om statsborgerskap hører hjemme i Hornes departement, er det derfor hun som svarer.

– Grunnleggende

Solveig Horne viser til at statsborgerloven gjelder på Svalbard, og at den ikke gir noen særregler for utenlandske statsborgere som oppholder seg her. Årsaken til at utlendinger ikke kan opparbeide seg oppholdstillatelse ved å bo på øygruppa, er at det gjennom Svalbardtraktaten ikke stilles krav til tillatelse for opphold på Svalbard.

– Disse rettslige utgangspunktene og prinsippene er, på grunn av den like retten til adgang og opphold på Svalbard, av grunnleggende betydning, fastslår Horne.

Kritiserer

– Dette er et tomt og litt uredelig løfte, sier lederen i Svalbard Ap, Øyvind Snibsøer.

Han mener Høyre burde ha forstått dette da partiet vedtok programmet, og sier det ikke hjelper å bruke formuleringer som "skal arbeide for".

– Jeg synes de bør gå ut og beklage for velgerne at de hadde det i programmet. Vi lover ofte mye, og det er ikke alt vi klarer å holde. Men det er en vesensforskjell å love at du skal jobbe for en ny vei og å love bort et statsborgerskap. Det er en stor forskjell i alvorlighetsgraden, sier han.

Snibsøer sier han heller ikke utelukker at Høyre sikret seg ekstra stemmer gjennom dette punktet i programmet.

– Jeg tror kanskje det.

Forundret

Høyre forsvarer formuleringen, og viser til at problemstillingen ikke er ny. Førstekandidat Torgeir Prytz fastslår at partiet vil fortsette med å belyse saken med statsborgerskap for barn og unge født på Svalbard, men med utenlandske foreldre.

– Selv om Solveig Horn ikke ønsker å endre på disse reglene, vil Svalbard Høyre jobbe for en slik endring. Som Leder Kjetil Figenschou svarte Svalbardposten tidligere, er dette helt uproblematisk. Vi er nødt til å starte med å belyse problemstillingen, og vi er klar over at det er en lang vei til en lovendring, og det har vi også vært helt klar på, skriver Prytz i en epost til Svalbardposten.

– Vi syns det for øvrig er litt underlig at Arbeiderpartiet tar opp den saken ettersom de har snakket mye om sosiale forskjeller under valgkampen, og den saken fra Svalbard Høyre nettopp er en sak som vil bidra til å redusere sosiale forskjeller i lokalsamfunnet vårt, fortsetter han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!