Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen hadde SAS-plan

En SAS-stopp ville ha gitt store konsekvenser for Svalbards næringsliv og innbyggere. FOTO: BIRGER AMUNDSEN (arkiv)

Regjeringen hadde SAS-plan

Flyselskapet SAS unngikk konkurs med et nødskrik mandag ettermiddag. I all hemmelighet hadde regjeringen lagt opp en kriseplan.

Tekst:

Publisert:

Fredag forrige uke hadde Sysselmannen­ og Longyearbyen lokalstyre (LL) et ­arbeidsmøte der de diskuterte den kaotiske situasjonen i SAS. I dag er ­flyselskapet alene på ruta mellom Longyearbyen og fastlandet, og en konkurs ville rammet innbyggere og næringsliv på øygruppa hardt.

Sysselmannen og LL fikk forsikringer fra regjeringen om at transporten til og fra Svalbard ville fortsette om SAS skulle bukke under.

«Dersom flytransporttilbudet i Norge skulle bli berørt, vil Samferdselsdepartementet bidra til å begrense konsekvensene for de berørte reisende og lokalsamfunn», uttalte departementet forrige fredag.

Resten av helga var regjeringen i beredskap. For dem var det avgjørende at flytilbudet til distriktene ble opprettholdt.

– Det var viktig at Widerøe ikke stoppet opp, at syketransporter kunne opprettholdes, og at flyberedskapen i forhold til Svalbard ikke ble berørt, sa samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til VG Nett.

Samtidig jobbet SAS-ledelsen for å få de ansatte med på en omfattende spareplan. Mandag ettermiddag skrev den siste fagforeningen under på planen, og banet dermed vei for økonomiske garantier fra blant annet den svenske og norske stat.

I planen har de ansatte gått med på lavere lønn og flere arbeidstimer. SAS selger også ut bakkeselskapet SAS Ground Handling, som har ti ansatte i Longyearbyen. Flyselskapet sa sist uke til Svalbardposten at ingen av dem mister jobben, selv om de skulle få en ny arbeidsgiver.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!