Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen hadde SAS-plan

En SAS-stopp ville ha gitt store konsekvenser for Svalbards næringsliv og innbyggere. FOTO: BIRGER AMUNDSEN (arkiv)

Regjeringen hadde SAS-plan

Flyselskapet SAS unngikk konkurs med et nødskrik mandag ettermiddag. I all hemmelighet hadde regjeringen lagt opp en kriseplan.

Fredag forrige uke hadde Sysselmannen­ og Longyearbyen lokalstyre (LL) et ­arbeidsmøte der de diskuterte den kaotiske situasjonen i SAS. I dag er ­flyselskapet alene på ruta mellom Longyearbyen og fastlandet, og en konkurs ville rammet innbyggere og næringsliv på øygruppa hardt.

Sysselmannen og LL fikk forsikringer fra regjeringen om at transporten til og fra Svalbard ville fortsette om SAS skulle bukke under.

«Dersom flytransporttilbudet i Norge skulle bli berørt, vil Samferdselsdepartementet bidra til å begrense konsekvensene for de berørte reisende og lokalsamfunn», uttalte departementet forrige fredag.

Resten av helga var regjeringen i beredskap. For dem var det avgjørende at flytilbudet til distriktene ble opprettholdt.

– Det var viktig at Widerøe ikke stoppet opp, at syketransporter kunne opprettholdes, og at flyberedskapen i forhold til Svalbard ikke ble berørt, sa samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til VG Nett.

Samtidig jobbet SAS-ledelsen for å få de ansatte med på en omfattende spareplan. Mandag ettermiddag skrev den siste fagforeningen under på planen, og banet dermed vei for økonomiske garantier fra blant annet den svenske og norske stat.

I planen har de ansatte gått med på lavere lønn og flere arbeidstimer. SAS selger også ut bakkeselskapet SAS Ground Handling, som har ti ansatte i Longyearbyen. Flyselskapet sa sist uke til Svalbardposten at ingen av dem mister jobben, selv om de skulle få en ny arbeidsgiver.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!