Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen hadde SAS-plan

En SAS-stopp ville ha gitt store konsekvenser for Svalbards næringsliv og innbyggere. FOTO: BIRGER AMUNDSEN (arkiv)

Regjeringen hadde SAS-plan

Flyselskapet SAS unngikk konkurs med et nødskrik mandag ettermiddag. I all hemmelighet hadde regjeringen lagt opp en kriseplan.

Tekst:

Publisert:

Fredag forrige uke hadde Sysselmannen­ og Longyearbyen lokalstyre (LL) et ­arbeidsmøte der de diskuterte den kaotiske situasjonen i SAS. I dag er ­flyselskapet alene på ruta mellom Longyearbyen og fastlandet, og en konkurs ville rammet innbyggere og næringsliv på øygruppa hardt.

Sysselmannen og LL fikk forsikringer fra regjeringen om at transporten til og fra Svalbard ville fortsette om SAS skulle bukke under.

«Dersom flytransporttilbudet i Norge skulle bli berørt, vil Samferdselsdepartementet bidra til å begrense konsekvensene for de berørte reisende og lokalsamfunn», uttalte departementet forrige fredag.

Resten av helga var regjeringen i beredskap. For dem var det avgjørende at flytilbudet til distriktene ble opprettholdt.

– Det var viktig at Widerøe ikke stoppet opp, at syketransporter kunne opprettholdes, og at flyberedskapen i forhold til Svalbard ikke ble berørt, sa samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til VG Nett.

Samtidig jobbet SAS-ledelsen for å få de ansatte med på en omfattende spareplan. Mandag ettermiddag skrev den siste fagforeningen under på planen, og banet dermed vei for økonomiske garantier fra blant annet den svenske og norske stat.

I planen har de ansatte gått med på lavere lønn og flere arbeidstimer. SAS selger også ut bakkeselskapet SAS Ground Handling, som har ti ansatte i Longyearbyen. Flyselskapet sa sist uke til Svalbardposten at ingen av dem mister jobben, selv om de skulle få en ny arbeidsgiver.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!