Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Regjeringen hadde SAS-plan

En SAS-stopp ville ha gitt store konsekvenser for Svalbards næringsliv og innbyggere. FOTO: BIRGER AMUNDSEN (arkiv)

Regjeringen hadde SAS-plan

Flyselskapet SAS unngikk konkurs med et nødskrik mandag ettermiddag. I all hemmelighet hadde regjeringen lagt opp en kriseplan.

Fredag forrige uke hadde Sysselmannen­ og Longyearbyen lokalstyre (LL) et ­arbeidsmøte der de diskuterte den kaotiske situasjonen i SAS. I dag er ­flyselskapet alene på ruta mellom Longyearbyen og fastlandet, og en konkurs ville rammet innbyggere og næringsliv på øygruppa hardt.

Sysselmannen og LL fikk forsikringer fra regjeringen om at transporten til og fra Svalbard ville fortsette om SAS skulle bukke under.

«Dersom flytransporttilbudet i Norge skulle bli berørt, vil Samferdselsdepartementet bidra til å begrense konsekvensene for de berørte reisende og lokalsamfunn», uttalte departementet forrige fredag.

Resten av helga var regjeringen i beredskap. For dem var det avgjørende at flytilbudet til distriktene ble opprettholdt.

– Det var viktig at Widerøe ikke stoppet opp, at syketransporter kunne opprettholdes, og at flyberedskapen i forhold til Svalbard ikke ble berørt, sa samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til VG Nett.

Samtidig jobbet SAS-ledelsen for å få de ansatte med på en omfattende spareplan. Mandag ettermiddag skrev den siste fagforeningen under på planen, og banet dermed vei for økonomiske garantier fra blant annet den svenske og norske stat.

I planen har de ansatte gått med på lavere lønn og flere arbeidstimer. SAS selger også ut bakkeselskapet SAS Ground Handling, som har ti ansatte i Longyearbyen. Flyselskapet sa sist uke til Svalbardposten at ingen av dem mister jobben, selv om de skulle få en ny arbeidsgiver.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!