Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Refokus

Før dagranden over Sarkofagen har vokset seg fram og fylt hele himmelrommet. Før den første snøskuter har dristet seg utpå fjordisen innover Tempelfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Før de mange, lange karavanene skutere igjen tar til å snegle rundt i terrenget. Og lenge før alt og alle tar til å kry omkring, oppstemt av sollyset som fyller oss, kunne det, kan hende, være tid til å gjøre oss noen tanker. Ikke om dette evinnelige; hvorfor er vi her – egentlig. Eller fundering over hva det er med Svalbard som holder oss fast, om det er landet, pengene, drømmen – eller kort og godt at vi ikke har annet å bestille? Men mer dette om hva som er i ferd med å hende. Ikke med oss, men med landet.

Svalbard har gjennomgått mange faser i sin korte historie. Korte med henblikk på de relativt få år mennesker har holdt til her. La gå at en og annen klorte seg fast en vintersesong eller tre i tidligere tider. Fast bosetting som nå har en svært ung historie, ikke minst med en sammensetning som nå. For aldri tidligere har et samfunn på Svalbard hatt slike skokker av barn og ungdom som nå. Ingen samfunn har heller vært mer komplekse enn dagens Longyearbyen. Alt dreier seg ikke lenger om kull. Kan hende er det mer riktig å si at Longyearbyen aldri har vært mer kompleks, i og med at steder som Ny-Ålesund og Barentsburg aldri har hatt samme mangfold.

Det er også en klart uttrykt politisk vilje bak utviklingen. Da kullnæringen for 12-14 år siden befant seg i en kritisk situasjon, hvor det knapt fantes noen som trodde på fortsatt kulldrift, ble det foreslått en rekke tiltak for å opprettholde bosettingen. Det var snakk om hvor få innbyggere Longyearbyen kunne tåle, uten å fullstendig kollapse som samfunn. Tall som 500 ble nevnt. Uten kulldrift som basisnæring så det svart ut. Selv om det også da fantes entusiastiske miljøvernere som mente at kulldrifta for lengst hadde overlevd seg selv, og at det ville være en stor fordel om den ble avviklet. De som mente det den gang er ikke langt unna, og popper opp hver gang det knirker hos Store Norske. Som sentrale SV-ere generelt, som aldri har hatt noen egentlig interesse for Svalbard, men som i god populistisk ånd bare lar høre fra seg hver gang de føler behov for å markere seg.

Som støtteben til kulldrifta ble det fra sentralt, politisk hold slått fast at det skulle satses på forskning/undervisning og reiseliv. Med tre ben skulle Svalbard stå støtt nok. Svalbard, og longyearsamfunnet ikke minst, ville vært fattigere uten kulldrifta – og også hvitere. Det er kulldrifta som bidrar til mangfoldet. Fjorårets fire millioner, blanksvarte tonn er i så måte et godt bidrag. Hva nå Norges Naturvernforbund enn måtte mene, fra sine lett tempererte kontorer i oslobyen. I går var Bellona også innom som snarest, i et forsøk på å hive seg med på visjonen om et CO2-fritt Svalbard. Kan hende også for å få kloa i noen av kullpengene til Store Norske.

Det kan bli mye å ta inn over seg i året vi har foran oss. Neste måned åpner «dommedagsbanken», Svalbard globale frøhvelv, med alskens celebriteter til stede. Med det har vi tatt på oss ansvaret for hele verdens matforsyning, om alt skulle skjære seg. Da er det godt at vi er så mange som vi er.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!