Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Refokus

Før dagranden over Sarkofagen har vokset seg fram og fylt hele himmelrommet. Før den første snøskuter har dristet seg utpå fjordisen innover Tempelfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Før de mange, lange karavanene skutere igjen tar til å snegle rundt i terrenget. Og lenge før alt og alle tar til å kry omkring, oppstemt av sollyset som fyller oss, kunne det, kan hende, være tid til å gjøre oss noen tanker. Ikke om dette evinnelige; hvorfor er vi her – egentlig. Eller fundering over hva det er med Svalbard som holder oss fast, om det er landet, pengene, drømmen – eller kort og godt at vi ikke har annet å bestille? Men mer dette om hva som er i ferd med å hende. Ikke med oss, men med landet.

Svalbard har gjennomgått mange faser i sin korte historie. Korte med henblikk på de relativt få år mennesker har holdt til her. La gå at en og annen klorte seg fast en vintersesong eller tre i tidligere tider. Fast bosetting som nå har en svært ung historie, ikke minst med en sammensetning som nå. For aldri tidligere har et samfunn på Svalbard hatt slike skokker av barn og ungdom som nå. Ingen samfunn har heller vært mer komplekse enn dagens Longyearbyen. Alt dreier seg ikke lenger om kull. Kan hende er det mer riktig å si at Longyearbyen aldri har vært mer kompleks, i og med at steder som Ny-Ålesund og Barentsburg aldri har hatt samme mangfold.

Det er også en klart uttrykt politisk vilje bak utviklingen. Da kullnæringen for 12-14 år siden befant seg i en kritisk situasjon, hvor det knapt fantes noen som trodde på fortsatt kulldrift, ble det foreslått en rekke tiltak for å opprettholde bosettingen. Det var snakk om hvor få innbyggere Longyearbyen kunne tåle, uten å fullstendig kollapse som samfunn. Tall som 500 ble nevnt. Uten kulldrift som basisnæring så det svart ut. Selv om det også da fantes entusiastiske miljøvernere som mente at kulldrifta for lengst hadde overlevd seg selv, og at det ville være en stor fordel om den ble avviklet. De som mente det den gang er ikke langt unna, og popper opp hver gang det knirker hos Store Norske. Som sentrale SV-ere generelt, som aldri har hatt noen egentlig interesse for Svalbard, men som i god populistisk ånd bare lar høre fra seg hver gang de føler behov for å markere seg.

Som støtteben til kulldrifta ble det fra sentralt, politisk hold slått fast at det skulle satses på forskning/undervisning og reiseliv. Med tre ben skulle Svalbard stå støtt nok. Svalbard, og longyearsamfunnet ikke minst, ville vært fattigere uten kulldrifta – og også hvitere. Det er kulldrifta som bidrar til mangfoldet. Fjorårets fire millioner, blanksvarte tonn er i så måte et godt bidrag. Hva nå Norges Naturvernforbund enn måtte mene, fra sine lett tempererte kontorer i oslobyen. I går var Bellona også innom som snarest, i et forsøk på å hive seg med på visjonen om et CO2-fritt Svalbard. Kan hende også for å få kloa i noen av kullpengene til Store Norske.

Det kan bli mye å ta inn over seg i året vi har foran oss. Neste måned åpner «dommedagsbanken», Svalbard globale frøhvelv, med alskens celebriteter til stede. Med det har vi tatt på oss ansvaret for hele verdens matforsyning, om alt skulle skjære seg. Da er det godt at vi er så mange som vi er.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!