Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reduserer BBC-prosjekt

BBC har i flere år jobbet med Jason Roberts (t.v.). Her fra forberedelsene til et filmopptak i 2006. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Reduserer BBC-prosjekt

Sysselmannen har gitt BBC og Jason Roberts Productions begrenset tillatelse til filmopptak på østsiden av Spitsbergen.

I utgangspunktet søkte logistikkselskapet Jason Roberts Productions (JRP) om tillatelse til å bruke både helikopter og snøskutere i verneområdene under opptakene til BBC-serien «Pole to Pole». Opptaksperioden var planlagt å vare fra 15. mars til slutten av mai. Først 3. april ble tillatelsen gitt, etter krav til JRP om utfyllende opplysninger.

I en ny søknad valgte JRP å gå bort fra å bruke helikopter til å spore opp isbjørn på Edgeøya, Barentsøya og Nordaustlandet. Dermed ble også søknaden enklere for Sysselmannen å si ja til.


Begrenset virkeområde

I den nye søknaden ba JRP om å få kjøre med sju snøskutere i kystområdet fra Agardhbukta i nord til Hambergbukta i sør. En strekning på rundt 120 kilometer langs østkysten av Spitsbergen.

Sysselmannen har valgt å ikke gi tillatelse til å kjøre i det skuterfrie området mellom Agardhbukta og Richterfjellet, 30 kilometer lenger sør. Dermed innskrenkes prosjektets virkeområde ytterligere.

Tillatelsen er gitt på vilkår av at all filming av isbjørn utføres uten å forstyrre dyret, og at filmingen umiddelbart skal avsluttes og personellet trekke seg tilbake om isbjørn viser tegn på å være forstyrret.

Og videre: «Det er ikke tillatt å utsette verken isbjørn eller mennesker for fare. Alle konfrontasjoner med isbjørn hvor dyret blir jaget eller skremt vekk skal rapporteres til Sysselmannen.»


Strengere behandling

Like før påske ble JRP ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptakene til BBC-serien «The Polar Bear Family and Me». Sysselmannen har valgt å stille strengere krav til selskapet i behandlingen av nye søknader, noe som også har medført forsinkelser.

Totalt hadde JRP søknader om fire tv-prosjekter inne til behandling. Ett av prosjektene er skrinlagt, mens to søknader fortsatt ikke er avgjort. Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut for begge, i og med at opptakene skulle foregått på denne tiden.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!