Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reduserer BBC-prosjekt

BBC har i flere år jobbet med Jason Roberts (t.v.). Her fra forberedelsene til et filmopptak i 2006. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Reduserer BBC-prosjekt

Sysselmannen har gitt BBC og Jason Roberts Productions begrenset tillatelse til filmopptak på østsiden av Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

I utgangspunktet søkte logistikkselskapet Jason Roberts Productions (JRP) om tillatelse til å bruke både helikopter og snøskutere i verneområdene under opptakene til BBC-serien «Pole to Pole». Opptaksperioden var planlagt å vare fra 15. mars til slutten av mai. Først 3. april ble tillatelsen gitt, etter krav til JRP om utfyllende opplysninger.

I en ny søknad valgte JRP å gå bort fra å bruke helikopter til å spore opp isbjørn på Edgeøya, Barentsøya og Nordaustlandet. Dermed ble også søknaden enklere for Sysselmannen å si ja til.


Begrenset virkeområde

I den nye søknaden ba JRP om å få kjøre med sju snøskutere i kystområdet fra Agardhbukta i nord til Hambergbukta i sør. En strekning på rundt 120 kilometer langs østkysten av Spitsbergen.

Sysselmannen har valgt å ikke gi tillatelse til å kjøre i det skuterfrie området mellom Agardhbukta og Richterfjellet, 30 kilometer lenger sør. Dermed innskrenkes prosjektets virkeområde ytterligere.

Tillatelsen er gitt på vilkår av at all filming av isbjørn utføres uten å forstyrre dyret, og at filmingen umiddelbart skal avsluttes og personellet trekke seg tilbake om isbjørn viser tegn på å være forstyrret.

Og videre: «Det er ikke tillatt å utsette verken isbjørn eller mennesker for fare. Alle konfrontasjoner med isbjørn hvor dyret blir jaget eller skremt vekk skal rapporteres til Sysselmannen.»


Strengere behandling

Like før påske ble JRP ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn under opptakene til BBC-serien «The Polar Bear Family and Me». Sysselmannen har valgt å stille strengere krav til selskapet i behandlingen av nye søknader, noe som også har medført forsinkelser.

Totalt hadde JRP søknader om fire tv-prosjekter inne til behandling. Ett av prosjektene er skrinlagt, mens to søknader fortsatt ikke er avgjort. Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut for begge, i og med at opptakene skulle foregått på denne tiden.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!