Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Redningspakke til Stortinget

Næringsminister Monica Mæland på besøk i Gruve 7. FOTO: Eirik Palm (arkiv)

Redningspakke til Stortinget

Regjeringen foreslår å tilføre inntil 244 millioner kroner i lån og egenkapital til Store Norske for å oppfylle forpliktelser til banken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2016 kl 14:38

– Vi har tidligere vært tydelige overfor Stortinget på at Store Norske-konsernet ville kunne trenge mer penger i år for å innfri forpliktelser i gruveselskapet ved utgangen av året. Dette følger vi nå opp. Forslaget vil bidra til at Gruve 7 kan drives videre, og til at driftshvile i Svea og Lunckefjell kan gjennomføres i 2017, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Regjeringen har i nysalderingen av statsbudsjettet for 2016 i dag fremmet forslag til Stortinget om situasjonen i Store Norske-konsernet.

Forslaget innebærer at staten bidrar med et lån på 100 millioner kroner til Store Norske med sikkerhet i konsernets boliger. Lånet gis på markedsmessige vilkår. I tillegg bidrar staten med inntil 144 millioner kroner i ny egenkapital.

Som en del av forslaget vil det bli inngått en avtale mellom Store Norske-konsernet, konsernets bank og staten som eier i Store Norske. Avtalen innebærer at gruveselskapet skal kunne dekke bankens krav ved utgangen av 2016. Avtalen innebærer også at banken bidrar til en løsning. Forslaget forutsetter Stortingets tilslutning.

– Vi mener en avtale med banken er å foretrekke fremfor en uavklart situasjon i gruveselskapet, sier Mæland.

I forslaget til statsbudsjettet for 2017 foreslo også regjeringen å tilføre 144 millioner kroner til Store Norske-konsernet. Dette er penger som skal finansiere kostnadene ved gjennomføringen av driftshvilen i Svea i 2017.


– Dette har vi jobbet sammen med departementet om siden før sommeren. Det er noe som måtte komme på plass nå, sier administrerende direktør i Store Norske Wenche Ravlo.


Svalbardposten skrev for en måned siden at kullprisene øker, og at det nærmer seg oppstartspris for Store Norske.

– Oppstart er selvfølgelig tema i styremøtene, vi har begynt å jobbe med det. Det er det jeg kan si så langt, sier Ravlo i dag.

Hun forteller at Store Norske kommer til å havne omtrent på budsjett i år.
– Det kommer du til å se når årsrapporten er klar, sier Ravlo.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!