Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Redningspakke til Stortinget

Næringsminister Monica Mæland på besøk i Gruve 7. FOTO: Eirik Palm (arkiv)

Redningspakke til Stortinget

Regjeringen foreslår å tilføre inntil 244 millioner kroner i lån og egenkapital til Store Norske for å oppfylle forpliktelser til banken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2016 kl 14:38

– Vi har tidligere vært tydelige overfor Stortinget på at Store Norske-konsernet ville kunne trenge mer penger i år for å innfri forpliktelser i gruveselskapet ved utgangen av året. Dette følger vi nå opp. Forslaget vil bidra til at Gruve 7 kan drives videre, og til at driftshvile i Svea og Lunckefjell kan gjennomføres i 2017, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Regjeringen har i nysalderingen av statsbudsjettet for 2016 i dag fremmet forslag til Stortinget om situasjonen i Store Norske-konsernet.

Forslaget innebærer at staten bidrar med et lån på 100 millioner kroner til Store Norske med sikkerhet i konsernets boliger. Lånet gis på markedsmessige vilkår. I tillegg bidrar staten med inntil 144 millioner kroner i ny egenkapital.

Som en del av forslaget vil det bli inngått en avtale mellom Store Norske-konsernet, konsernets bank og staten som eier i Store Norske. Avtalen innebærer at gruveselskapet skal kunne dekke bankens krav ved utgangen av 2016. Avtalen innebærer også at banken bidrar til en løsning. Forslaget forutsetter Stortingets tilslutning.

– Vi mener en avtale med banken er å foretrekke fremfor en uavklart situasjon i gruveselskapet, sier Mæland.

I forslaget til statsbudsjettet for 2017 foreslo også regjeringen å tilføre 144 millioner kroner til Store Norske-konsernet. Dette er penger som skal finansiere kostnadene ved gjennomføringen av driftshvilen i Svea i 2017.


– Dette har vi jobbet sammen med departementet om siden før sommeren. Det er noe som måtte komme på plass nå, sier administrerende direktør i Store Norske Wenche Ravlo.


Svalbardposten skrev for en måned siden at kullprisene øker, og at det nærmer seg oppstartspris for Store Norske.

– Oppstart er selvfølgelig tema i styremøtene, vi har begynt å jobbe med det. Det er det jeg kan si så langt, sier Ravlo i dag.

Hun forteller at Store Norske kommer til å havne omtrent på budsjett i år.
– Det kommer du til å se når årsrapporten er klar, sier Ravlo.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!