Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Redningsaksjon til Grønland

Sysselmannens Super Puma-helikopter tok av fra Longyearbyen klokken 21 fredag og er underveis til Grønland for å redde en syk mann. FOTO: Birger Amundsen

Redningsaksjon til Grønland

Sysselmannens redningshelikopter er underveis til Grønland for å berge en mann som ligger livstruende syk lengst nordøst på Grønland, ikke langt unna Stasjon Nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 22:24

Et grønnlandsk fly måtte i går gi opp oppdraget etter å ha blitt stående fast i snøen på stedet, forteller assisterende sysselmann Lars Fause.

Mannen er med i en vitenskapelig ekspedisjon med deltakere fra flere nasjoner. Sysselmannen kjenner ikke til mannens nasjonalitet.

Lang flytur

– Helikopteret tok av fra Longyearbyen klokken 21 med anestesisykepleier fra sykehuset om bord. Det går først til Ny-Ålesund, tanker der og fortsetter over havet vestover til Grønland, sier Lars Fause.

Avstanden er 1.100 kilometer én vei, og gjør at Super Puma-helikopteret passerer «point of no return» ute i havet et sted, punktet hvor det ikke kan snu og returnere til Svalbard om noe skulle skje, og må fortsette vestover til Grønland.

Forsvarlig oppdrag

Værforholdene er rapportert å være gode på hele flystrekningen. Sysselmannen vurderer oppdraget som sikkerhetsmessig forsvarlig. På dette grunnlaget har Sysselmannen innvilget bistand til grønnlandske myndigheter.

Å be Sysselmannen om assistanse var den eneste realistiske muligheten, og det er Hovedredningssentralen Nord-Norge som har bedt Sysselmannen bistå de grønlandske myndighetene i redningsoperasjonen til stedet, som ligger nordvest for Stasjon Nord.

Justert beredskap

Hele oppdraget er beregnet å ta femten timer. Pasienten fraktes i første omgang til Longyearbyen sykehus.

Sysselmannen har justert beredskapsopplegget på Svalbard ved hjelp av KV «Svalbard» som ligger mellom Hopen og Bjørnøya, og som har helikopter ombord. Sysselmannens andre helikopter, en mindre Dauphin, er satt i beredskap.

– Vi har to helikopter til disposisjon for i mellomtiden å dekke beredskapen her på Svalbard, sier Lars Fause.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!