Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Redningsaksjon til Grønland

Sysselmannens Super Puma-helikopter tok av fra Longyearbyen klokken 21 fredag og er underveis til Grønland for å redde en syk mann. FOTO: Birger Amundsen

Redningsaksjon til Grønland

Sysselmannens redningshelikopter er underveis til Grønland for å berge en mann som ligger livstruende syk lengst nordøst på Grønland, ikke langt unna Stasjon Nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 22:24

Et grønnlandsk fly måtte i går gi opp oppdraget etter å ha blitt stående fast i snøen på stedet, forteller assisterende sysselmann Lars Fause.

Mannen er med i en vitenskapelig ekspedisjon med deltakere fra flere nasjoner. Sysselmannen kjenner ikke til mannens nasjonalitet.

Lang flytur

– Helikopteret tok av fra Longyearbyen klokken 21 med anestesisykepleier fra sykehuset om bord. Det går først til Ny-Ålesund, tanker der og fortsetter over havet vestover til Grønland, sier Lars Fause.

Avstanden er 1.100 kilometer én vei, og gjør at Super Puma-helikopteret passerer «point of no return» ute i havet et sted, punktet hvor det ikke kan snu og returnere til Svalbard om noe skulle skje, og må fortsette vestover til Grønland.

Forsvarlig oppdrag

Værforholdene er rapportert å være gode på hele flystrekningen. Sysselmannen vurderer oppdraget som sikkerhetsmessig forsvarlig. På dette grunnlaget har Sysselmannen innvilget bistand til grønnlandske myndigheter.

Å be Sysselmannen om assistanse var den eneste realistiske muligheten, og det er Hovedredningssentralen Nord-Norge som har bedt Sysselmannen bistå de grønlandske myndighetene i redningsoperasjonen til stedet, som ligger nordvest for Stasjon Nord.

Justert beredskap

Hele oppdraget er beregnet å ta femten timer. Pasienten fraktes i første omgang til Longyearbyen sykehus.

Sysselmannen har justert beredskapsopplegget på Svalbard ved hjelp av KV «Svalbard» som ligger mellom Hopen og Bjørnøya, og som har helikopter ombord. Sysselmannens andre helikopter, en mindre Dauphin, er satt i beredskap.

– Vi har to helikopter til disposisjon for i mellomtiden å dekke beredskapen her på Svalbard, sier Lars Fause.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!