Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Redningsaksjon til Grønland

Sysselmannens Super Puma-helikopter tok av fra Longyearbyen klokken 21 fredag og er underveis til Grønland for å redde en syk mann. FOTO: Birger Amundsen

Redningsaksjon til Grønland

Sysselmannens redningshelikopter er underveis til Grønland for å berge en mann som ligger livstruende syk lengst nordøst på Grønland, ikke langt unna Stasjon Nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2009 kl 22:24

Et grønnlandsk fly måtte i går gi opp oppdraget etter å ha blitt stående fast i snøen på stedet, forteller assisterende sysselmann Lars Fause.

Mannen er med i en vitenskapelig ekspedisjon med deltakere fra flere nasjoner. Sysselmannen kjenner ikke til mannens nasjonalitet.

Lang flytur

– Helikopteret tok av fra Longyearbyen klokken 21 med anestesisykepleier fra sykehuset om bord. Det går først til Ny-Ålesund, tanker der og fortsetter over havet vestover til Grønland, sier Lars Fause.

Avstanden er 1.100 kilometer én vei, og gjør at Super Puma-helikopteret passerer «point of no return» ute i havet et sted, punktet hvor det ikke kan snu og returnere til Svalbard om noe skulle skje, og må fortsette vestover til Grønland.

Forsvarlig oppdrag

Værforholdene er rapportert å være gode på hele flystrekningen. Sysselmannen vurderer oppdraget som sikkerhetsmessig forsvarlig. På dette grunnlaget har Sysselmannen innvilget bistand til grønnlandske myndigheter.

Å be Sysselmannen om assistanse var den eneste realistiske muligheten, og det er Hovedredningssentralen Nord-Norge som har bedt Sysselmannen bistå de grønlandske myndighetene i redningsoperasjonen til stedet, som ligger nordvest for Stasjon Nord.

Justert beredskap

Hele oppdraget er beregnet å ta femten timer. Pasienten fraktes i første omgang til Longyearbyen sykehus.

Sysselmannen har justert beredskapsopplegget på Svalbard ved hjelp av KV «Svalbard» som ligger mellom Hopen og Bjørnøya, og som har helikopter ombord. Sysselmannens andre helikopter, en mindre Dauphin, er satt i beredskap.

– Vi har to helikopter til disposisjon for i mellomtiden å dekke beredskapen her på Svalbard, sier Lars Fause.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!