Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rederier vil gå rettens vei

Den omstridte norske fiskevernsonen rundt Svalbard er igjen i søkelyset. Den tyske tråleren «Kiel» ble tatt for å ha fisket for mye hyse, men rederiet vil ikke godta bøtene. FOTO: RaBoe/Wikipedia

Rederier vil gå rettens vei

I september ble tre utenlandske fartøyer tatt for ulovlig fiske på Svalbard. To av rederiene vil nå gå rettens vei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2012 kl 11:20

Svalbardposten skrev i september om det tyske rederiet som nekter å vedta bøtene det fikk etter å ha fisket for mye hyse utenfor Hopen. Det var 4. september at rederiets tråler «Kiel» ble oppbrakt av kystvakten i fiskevernsonen.

Rederiet, Deutsche Fischfang-Union, mener seg forskjellsbehandlet og nekter å vedta bøtene på til sammen 55.000 kroner.

– Rederiets styre har nå bestemt seg for at de vil ta saken til rettssystemet, dersom den holder juridisk. Dette skal jeg vurdere den neste uka, sier rederiets forsvarer, Hallvard Østgård.

Skulle forsvareren konkludere med at saken kan prøves for retten, vil fisketvisten etter planen komme opp for Nord-Troms tingrett 20. november.

To uker etter at den tyske tråleren ble oppbrakt, ble et russisk omlastningsfartøy oppbrakt av kystvakten utenfor Bjørnøya. Etterforskningen viste at kapteinen hadde underrapportert 700 tonn fisk. Sysselmannen ila rederiet, Karelian Shipping, et forelegg på 850.000 kroner. Kapteinen fikk en bot på 15.000 kroner.

Nå har rederiet anket forelegget fra Sysselmannen. Anken går på saksbehandlingen og selve vedtakelsen av forelegget. Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim ønsker foreløpig ikke å kommentere saken, siden han nå utarbeider en redegjørelse som skal sendes Statsadvokaten i Troms og Finnmark. Statsadvokaten tar så stilling til om saken skal tas videre til Hålogaland lagmannsrett.

Et tredje skip, en litauisk reketråler, ble tatt for ulovlig fiske i Isfjorden og Kongsfjorden 13. september. Rederiet fikk et forelegg på 180.000 kroner, mens kapteinen fikk 10.000 kroner i bot. Begge har vedtatt disse bøtene.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!