Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rederier vil gå rettens vei

Den omstridte norske fiskevernsonen rundt Svalbard er igjen i søkelyset. Den tyske tråleren «Kiel» ble tatt for å ha fisket for mye hyse, men rederiet vil ikke godta bøtene. FOTO: RaBoe/Wikipedia

Rederier vil gå rettens vei

I september ble tre utenlandske fartøyer tatt for ulovlig fiske på Svalbard. To av rederiene vil nå gå rettens vei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.12.2012 kl 11:20

Svalbardposten skrev i september om det tyske rederiet som nekter å vedta bøtene det fikk etter å ha fisket for mye hyse utenfor Hopen. Det var 4. september at rederiets tråler «Kiel» ble oppbrakt av kystvakten i fiskevernsonen.

Rederiet, Deutsche Fischfang-Union, mener seg forskjellsbehandlet og nekter å vedta bøtene på til sammen 55.000 kroner.

– Rederiets styre har nå bestemt seg for at de vil ta saken til rettssystemet, dersom den holder juridisk. Dette skal jeg vurdere den neste uka, sier rederiets forsvarer, Hallvard Østgård.

Skulle forsvareren konkludere med at saken kan prøves for retten, vil fisketvisten etter planen komme opp for Nord-Troms tingrett 20. november.

To uker etter at den tyske tråleren ble oppbrakt, ble et russisk omlastningsfartøy oppbrakt av kystvakten utenfor Bjørnøya. Etterforskningen viste at kapteinen hadde underrapportert 700 tonn fisk. Sysselmannen ila rederiet, Karelian Shipping, et forelegg på 850.000 kroner. Kapteinen fikk en bot på 15.000 kroner.

Nå har rederiet anket forelegget fra Sysselmannen. Anken går på saksbehandlingen og selve vedtakelsen av forelegget. Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim ønsker foreløpig ikke å kommentere saken, siden han nå utarbeider en redegjørelse som skal sendes Statsadvokaten i Troms og Finnmark. Statsadvokaten tar så stilling til om saken skal tas videre til Hålogaland lagmannsrett.

Et tredje skip, en litauisk reketråler, ble tatt for ulovlig fiske i Isfjorden og Kongsfjorden 13. september. Rederiet fikk et forelegg på 180.000 kroner, mens kapteinen fikk 10.000 kroner i bot. Begge har vedtatt disse bøtene.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!