Reddet ut av isgrotta

En mann måtte reddes ut av isgrotta i Larsbreen etter at han falt og skadet ryggen onsdag kveld.

Mannen måtte fraktes ut av grotta på båre.
Publisert

– Han hadde sklidd og slått seg, og fikk smerter i ryggen og beina slik at han ikke klarte å ta seg ut på egenhånd, sier sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen.

Det var en gruppe på fem studenter som var i grotta. Noen dro ut for å varsle Sysselmannen, mens andre ble igjen hos den skadde.

Smalt og trangt
Sysselmannen sendte helikopter til stedet, og to redningsmenn, to fra bregruppa til Røde Kors, en lege og en fra Sysselmannen tok seg ned til mannen.

Redningsarbeidet var komplisert fordi det er smalt og trangt i grotta.

– Når en person tas ut på båre, tar det en del tid fordi man må sikre og forankre hele tiden. Innsatspersonellet gjorde en meget bra jobb. De er profesjonelle og kan dette. Det var framdrift hele tiden, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Han forteller at personen var langt nede i grotta, og at arbeidet derfor tok tid. Før han kunne begynne å tas ut av grotta ble han stabilisert av helsepersonell.

I fjor trente Sysselmannen og Røde Kors på å redning i isgrotta. Det kom godt med onsdag.

Skader i ryggen
Sysselmannen fikk melding om hendelsen litt før klokken 18.30 onsdag kveld. Tre timer senere var hele redningsoperasjonen ferdig.

– Da var pasienten fløyet med helikopter til flyplassen litt før. Der ble han hentet med ambulanse og kjørt til sykehuset, sier Sætermoen.

Sysselmannen har fått opplyst fra sykehuset at mannen har fått skader i ryggen. Torsdag sendes han til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med luftambulanse for videre utredninger.

Studentene hadde med seg stegjern og isøkser i grotta, og var godt utrustet.

Larsbreen ligger øverst i Longyeardalen og isgrotta er et mye brukt utfartssted.

Powered by Labrador CMS