Reddet tolv fra iskaldt havari

Båten tok inn vann og alle om bord var kalde og våte da tolv Unis-studenter og lærere ble reddet av kystvaktskipet «Svalbard».

KV Svalbard kom til havaristen etter to timer.
Publisert
Om bord på KV Svalbard fikk de våte og kalde havaristene tørre klær, ulltepper, varm drikke og omsorg.
Redningsaksjonen endte godt. Kystvakten fikk alle de tolv trygt om bord.

– Vi pumpet i cirka to timer før kystvakten kom. Motorene hadde stanset, og det var en meters bølger. Alle var våte, men vi holdt humøret oppe, sier professor Roland Kallenborn.

Elleve studenter og forelesere har den siste uken vært på feltarbeid i Barentsburg, der de har forsket på miljøgifter i naturen. Fredag ettermiddag ble de hentet av et Unis-fartøy, en ti meter lang Polarsirkelbåt med overbygg.

Oppdaget lekkasje
Halvveis mot Longyearbyen merket skipperen at farkosten oppførte seg merkelig. Den var tyngre foran, og reagerte nesten ikke på roret.

– Vi fant fort ut at båten tok inn vann. Det må ha vært en lekkasje, i tillegg kom det litt bølger inn, forteller Kallenborn. Skipperen varslet da Sysselmannen om at de hadde behov for assistanse.

Det ble straks satt i gang pumping, men etter kort tid gjorde vannet at all elektrisitet kollapset, og begge motorene stanset.

– Det var cirka 20 kuldegrader i lufta, og de fleste av oss ble våte. Vi prøvde etter beste evne å holde varmen, og lette etter varmt tøy i bagasjen. Etter det jeg forsto var et av båtens tre flytekammer fylt med vann, sier Kallenborn. Også utstyret de hadde med ble vått, og de fleste prøvene som skulle analyseres senere er ødelagte.

God innsats
Om bord var alle aktive med den manuelle pumpen, på den måten holdt man humøret oppe og prøvde å holde seg varm.

– Jeg er skikkelig stolt over alle studentene. De taklet problemene fint, og alle var innstilt på å yte innsats, sier professoren.

Etter to timer pumping og uten motorkraft kom KV Svalbard, og alle tolv ble tatt om bord, fikk ulltepper, tørre klær og varm drikke. Den havarerte båten ble tatt på slep, og følget var til kai i Longyearbyen cirka klokken 20 fredag kveld.

– Vi har holdt sammen, og pratet mye om det som skjedde. Det er viktig at ingen får være alene nå, og at alle får snakket om sine opplevelser, sier Roland Kallenborn, som roser kystvakten for god redning og oppfølging.

Vellykket redningsaksjon
Sysselmannsførstebetjent Irene Velle bekrefter den vellykkede redningsaksjonen, og hun er glad for at KV Svalbard var inne og kunne bistå.

– Hadde den ikke vært her, måtte vi brukt helikopteret. Det kunne blitt en komplisert operasjon å heise opp alle tolv i mørke, kulde og bølger, sier hun.

Powered by Labrador CMS