Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Redd for familie og venner i Ukraina

Angelina Voronina (25) følger opptøyene i Kiev fra verdens nordligste frisørsalong. FOTO: Eirik Gyllensten

Følger opptøyene i Kiev

Redd for familie og venner i Ukraina

– Jeg tenker på dem hele tiden, sier ukrainske Angelina Voronina (25) i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.02.2014 kl 10:53

Opptøyene i hovedstaden Kiev har pågått siden november og tok tirsdag en dramatisk vending.

Ifølge ulike medier skal minst 28 mennesker være drept og 287 personer innlagt på sykehus, i løpet av tirsdagen og onsdagen. Blant de drepte er både opprørspoliti og demonstranter, i tillegg til én journalist.

Til tross for våpenhvilen, var det torsdag meldt om nye sammenstøt, og ifølge Russia Today har det igjen blitt avfyrt skudd i sentrum.

Fra 78 grader nord følger Angelina Voronina utviklingen i hjemlandet. Hun har både mor, søsken og de fleste av vennene sine i Ukraina, og synes det er spesielt å være så langt hjemmefra i en slik situasjon.

– Jeg er veldig bekymret for dem, og har lurt på hvordan jeg kan hjelpe dem. Jeg har funnet ut at det beste jeg kan gjøre er å være her og tjene penger, slik at jeg kan sende penger ned til dem, sier Voronina, som jobber på frisørsalongen Saxifraga på Lompensenteret i Longyearbyen.

I hjemmet på Svalbard oppdaterer hun seg gjennom både russiske og norske medier, for å se forskjellen på hva de skriver. Vladimir Putin har mye makt i de russiske mediene, og endrer sannheten til sin fordel, mener 25-åringen som forteller om en veldig spesiell situasjon med uvanlige scener i Ukraina.

– Alle mennesker fra alle samfunnsklasser hjelper hverandre. Jeg hørte en historie om en rik dame som hadde kommet i en Audi TT og delt ut medisiner til skadede demonstranter.

Redd for borgerkrig
– Grunnen til at denne situasjonen har oppstått er at folk har fått nok av president Janukovich og regjeringen hans i veldig mange år. Under hans styring er det ingen mulighet til å leve i Ukraina – bare overleve.

Opptøyene i Ukraina er ikke bare uenighet om EU-medlemskap. Det er en drakamp mellom det vestlige og europeiske på den ene siden, og den russiske innflytelsen på den andre siden. I tillegg er det en kamp mellom folket og en korrupt elite.

– I Øst-Ukraina er de i større grad pro-Russland. Der snakker de også russisk og kulturen og verdiene ligger nærmere Russland enn Vesten. Men bortsett fra disse områdene er hele folket motstandere av dagens styresmakter.

Voronina understreker også tydelig at ryktene som går om at demonstranter får betalt av opposisjonen for å lage opprør er usanne.

– Hvem vil risikere livet sitt for en billig penge?

– Er du bekymret for at det kan bli borgerkrig?

– Ja, definitivt. Det er dét mange snakker om nå.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!