Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reagerer på helligdagsbråk

Hel(l)ikopter: Helikopterstøy andre pinsedag har skapt reaksjoner. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Reagerer på helligdagsbråk

Andre pinsedag stanset politiet i Oslo en gravemaskinfører for brudd på helligdagsfreden. I Longyearbyen, derimot, lot Sysselmannen helikopteret sitt stå og dure rett over byen.

– Jeg synes det er flott at de trener, men må de gjøre det tidlig på en helligdag, spør Ranveig S. Skogly.

Hun bor vei 232, og ble i 10.30-tiden vekket av at Lufttransports Super Puma-helikopter andre pinsedag. Da hang det over Adventfjorden like utenfor Sjøområdet og trente på å fire ned redningspersonell for å hente opp folk fra vannet.

– Når det er rød dag og man har fri, er det ikke så hyggelig å bli vekket av at et helikopter som henger i lufta i lang tid. Det er ikke første gang det skjer. Når det likevel er en øvelse, finnes det flere andre dager i uka de kunne lagt det til, sier Skogly.

– Hva synes du om at de valgte å legge øvelsen rett utenfor Sjøområdet?

– Nei, det var et snurrig sted å ha det. De kunne ha valgt mange andre steder for øvelsen. Det er nok bråk her i løpet av året med skutere, Svea-flyet, Norwegian og SAS, sier Skogly.

Gjelder ikke på Svalbard
Samme dag som Sysselmannen holdt på med trening over Longyearbyen, la politiet i store deler av landet ut meldinger på Twitter om at folk måtte huske å respektere helligdagsfreden. I Oslo hadde politiet ti oppdrag som var knyttet til helligdagsfreden, og de måtte til og med pålegge en gravemaskinfører å stanse arbeidet.

På fastlandet er det paragraf 3 av Lov om helligdager og helligdagsfred som regulerer dette:

«På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

Ingen ble bøtelagt for dette under årets pinse, men det har vært episoder tidligere: En butikkeier i Lyngseidet ble i 2010 dømt til å betale 60.000 kroner pluss inndraging av 200.000 kroner av dagsomsetningen for at vedkommende holdt åpent.

Etter hva Svalbardposten har brakt på det rene, gjelder ikke helligdagsfredloven på Svalbard.

Støtte fra flere
Skogly postet sin reaksjon på Ris&Ros-siden på Facebook, og fikk umiddelbart flere reaksjoner. Blant dem som støttet Skogly, var Johannes Drægni:

«Eg er over middels interessert i helikoptere og på ingen måte kristen, men eg forstår likevel trådstarter godt. Som utanforståande virkar det rart at ein må øve kl 10.30 2.pinsedag i slik nærleik til byen som Ranveig skildrar. Og det handlar jo ikkje om at ein ikkje ynskjer at Lufttransport skal øve for vår tryggleik, men heller tid, stad og det å kunne vise hensyn til dei som ynskjer ro.»

Andre syntes ikke dette var noe å ta på vei for:

«Den dagen kommer da noen blir søkke glad for at de øver», skriver Kjetil Ruud.

Se bildet større

Ranveig S. Skogly syntes ikke noe om å at Sysselmannen hadde øvelse på en rød dag. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!