Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Råte under spisshus

Sjøhaug Byggservice AS har fått i oppdrag å skifte pelene under tre spisshus. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Råte under spisshus

Fuktig terreng og jordsig har ført til råteskader i pelene under flere spisshus i Vei 230. Utbedringen vil ta to måneder.

Tekst:

Publisert:

Teknisk sektor i Longyearbyen lokalstyre (LL) har gjennomført tilstandsanalyse på sine bygg, som viser at det er så mye skader i pelene under tre spisshus i Vei 230 at de må skiftes delvis ut i høst. Arbeidet startet forrige uke og vil være ferdig tidlig oktober.

– Dette er det som kalles en refundamentering av bolighus, som gjøres fordi levetiden til pelene er brukt opp, forteller Anders Ringheim i Sweco, som er ingeniørene bak prosjektet. Spisshusene i Vei 230 har stått siden 1976.

Tyve års levetid

– De nye pelene som blir satt ned forventes å holde i rundt tyve år, forteller Ringheim.

Mye av massen i fjellsiden siger nedover etter hvert som den fryser og tiner, på grunn av at den er så fuktig.

Dette legger et sterkt press på pelene, da det er svært vått i terrenget oppover mot Sukkertoppen. De tre husene som må utbedres ligger øverst opp mot fjellsiden.

– Det er litt nytt i Longyearbyen at man har begynt å skifte ut peler, men det har å gjøre med at man vil at husene skal leve lenge, forteller Ringheim.

Totalt er det 25 peler som skal utbedres under disse husene. Kun den øverste delen av pelene vil bli byttet ut og spleiset sammen med den nederste delen, slik at det kun er det nødvendigste som skiftes ut.

Ikke dramatisk

– Egentlig er det bare positivt at vi tar vedlikehold på alvor og har satt det i system, forteller Dag Arne Husdal, som er driftsingeniør i Eiendomsforvaltningen i LL.

Han forteller at det ikke er usannsynlig er mange hus på Svalbard har dårlige peler, og at flere burde skiftes ut.

– Vi har tidligere fått utført slike utbedringer på to hus på Haugen. Det er råteskade i overgangen mellom bakke og luft, forteller han. Dette området går rundt en halv meter under bakken, nedover mot permafrosten.

Eiendomsforvaltningen i LL har arbeidet med sjekk og kontroll av peler siden 2012. Vedlikehold av peler er en egen post i budsjettet.

Husdal understreker likevel at dette ikke er noe dramatisk.

– Det er ikke slik at husene holder på å ramle sammen. Vi gjør dette for å ligge i forkant, og følger våre vedlikeholdsplaner, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Nye peler blir satt ned under tre spisshus. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!