Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rask royal kunståpning

Direktørene Knut Ljøgodt og Tora Hultgreen i henholdsvis Nordnorsk kunstmuseum og Svalbard Museum har signert husleieavtale. Skjermen i bakgrunnen er det første som er oppmontert i lokalet. Den skal brukes til å vise videokunst. FOTO: Christopher Engås

Rask royal kunståpning

Videokunsten danser på veggen allerede. Om en uke skal Dronning Sonja åpne kunsthallen.

Tekst:

Publisert:

På den største veggen i lokalene som skal bli Kunsthall Svalbard henger en skjerm laget av finérplater. I taket er prosjektorer oppmontert, og video­kunsten til åpningsartist Joan Jonas er på plass. Verket «Glacier» danser prøvende i lokalet som skal bli Nordnorsk kunstmuseums første satellitt.

– Det er et poetisk stykke fra en meget høyt anerkjent internasjonal kunstner som alltid har hatt det arktiske høyt på agendaen, sier direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk kunstmuseum om Joan Jonas.

Kongelig åpning

Dronning Sonja er kjent som en stor kunstelsker, og skal offisielt åpne kunsthallen i Longyearbyen neste fredag.

– Dronningens eneste offisielle program er åpningen av Kunsthall Svalbard, og det er ikke lagt inn i programmet at hun skal si noe i den forbindelse, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Det kongelige hoff.

Samme helg er det Polarjazz og sannsynligvis fint turvær da det er fullmåne.

– Skal dronningen gjøre noe annet mens hun er på Svalbard?

– Åpningen er det eneste offisielle på programmet, og dermed det eneste vi kan opplyse om, sier Gjeruldsen.

Kjapp i vendingen

Direktør Ljøgodt i Nordnorsk kunstmuseum forteller at det også kommer gjester fra andre viktige instanser under åpningen. Presse fra både inn- og utland har meldt seg på begiven­heten.

Det er bare knapt fire måneder siden Kunsthall Svalbard fikk penger over statsbudsjettet, og nå er det klart for åpning. Godt forarbeid har gjort dette mulig.

– Alt lå til rette for oss her i Longyearbyen, med ledige lokaler og velvillighet fra viktige aktører. Da pengene kom var det bare å begynne å konsentrere seg om innholdet, sier Knut Ljøgodt som i forrige uke gjorde unna de siste formalitetene.

Han signerte en blant annet en treårig husleieavtale med direktør for Svalbard Museum, Tora Hultgreen.

Hultgreen og Longyearbyen lokalstyre har vært aktiv i pro­sessen med å få opprettet Kunsthall Svalbard.

– Vi så da vi åpnet Munch-jubileumet at det skapte noe spesielt. Folk kunne komme hit og oppleve kunst og historie samtidig, og det ga oss noe ekstra. Vi hadde dette i tankene da vi tilbudte Nordnorsk kunstmuseum å leie lokalene våre. I tillegg vet vi at dette er en institusjon som satser på kvalitet, som er et bergrep Svalbard Museum assosierer seg med, sier hun.

Kunstneren Joan Jonas kommer ikke til åpningen. Hun er USAs representant til Veneziabiennalen, og er dermed opptatt på annet hold.

Kunstturisme

Ljøgodt håper å få den 79 år gamle kunstneren til Longyearbyen i løpet av sommerhalvåret.

– Utstillingen hennes blir stående til i høst, for å sette en ramme rundt det besøket som vi håper skal la seg realisere, sier Ljøgodt, som tror kunsthallen vil tilføre Longyearbyen noe verdifullt.

– Kunsthallen, sammen med et residensprogram som vi planlegger å få i gang, kan være med på å gjøre Longyearbyen og Svalbard enda mer attraktivt for kunst, og turisme knyttet til kunst, sier han.

Hultgreen tror også på en større positiv ringvirkning.

– Jeg tror at det samlede tilbudet vil bidra til at flere får lyst til å reise hit på besøk, og at det vil bidra til at folk bor her lenger når de er kommet opp, sier Tora Hultgren.

Nøkkelord

Se bildet større

Kunsthall Svalbard skal bruke et luftig lokale på 77 kvadratmeter, bak resepsjonen i Svalbard Museum. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!