Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rask innsats hindret storbrann

 

Rask innsats hindret storbrann

Brannen i Svea Nord forrige tirsdag ble raskt slukket takket være et topptrimmet gruveredningskorps, og at det skjedde i skiftbyttet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

At brannen innerst i CT-8-stollen brøt ut akkurat i skiftbyttet gjorde at dobbelt mannskap var til stede.
Stiger Roger Jensen var på vei inn i fjellet, og befant seg i oppholdet utenfor gruveåpningen på Höganäsbreen da alarmen gikk. Jensen, som er en av innsatslederne i gruveredningskorpset reagerte øyeblikkelig da alarmen gikk og dro med en gjeng tilbake til Svea for å skifte til røykdykkerutstyr.
Dagstiger, som oppholder seg i gruvekontoret nærmere Svea, ga ordre om øyeblikkelig evakuering av gruva. Han er bindeleddet mellom gruva og dagen, og monitorer alt som skjer i gruva.
Alarmen gikk 18.45, og klokken 19.05 var gruva evakuert. Samtidig var Roger Jensen og fem andre i gruveredningskorpset iført fullt røykdykkerutstyr og klar til å dra inn i fjellet.
Seks røykdykkere
– Da vi var klar dro vi først innom dagstiger for å få bekreftet hvor det brant og hva som var gjort, sier Jensen.
De seks røykdykkerne dro inn i fjellet klokken 19.16, en halvtime etter at alarmen gikk. De kjørte inn den seks kilometer lange transporttunnelen, videre halvannen kilometer inn hovedstollen for deretter å svinge inn CT-8-stollen.
– Det er klart at det er mange tanker som melder seg når en brann bryter ut, men folk i gruveredningskorpset har gått en god skole og det er lett å stole på hver enkelt av dem, sier han.
Roger Jensen vil helst ikke gjøre brannen mer dramatisk enn den var, snarere tvert imot. Derfor underdriver han snarere enn overdriver.

Nyttig erfaring
Brannen som brøt ut i Svea Nord sommeren 2005, og innsatsen for å redde gruva fra ødeleggelse, gjør at gruveredningskorpset i Store Norske har særdeles god kunnskap om å bekjempe gruvebrann. Det er erfaring som kom godt med forrige tirsdag.
Det var under oppfaringsarbeid i CT-8-stollen at et trommellager i kullmateren gikk varm og antente olje og kullsubb. I neste omgang tok 400 liter hydraulikkolje på materen fyr, noe som også bidro til at brannen utviklet seg så raskt.
CT-8 stollen er to parallelle stoller. Friskluft suges inn B-stollen og ut A-stollen. De seks kjørte to kilometer innover B-stollen, og stanset ved tverrslag 23.
For å begrense oksygentilførselen til brannen var ventilasjonen strøyppet ned. Roger Jensen ga beskjed til dagstiger om å øke den, for å bli kvitt røyken og bedre sikten.

Under kontroll
Tre mann ble igjen som sikring mens tre mann ledet av Jensen tok seg inn tverrslag 24 og videre mot brannstedet fra baksiden av stollen, hele tiden med friskluft i ryggen. Røyken fra brannen ble sugd ut A-stollen og videre ut av fjellet gjennom den store ventilasjonsviften ved dagåpningen på Höganäsbreen.
En brannslange var blitt koblet til et brannuttak like i nærheten og dratt med av de tre.
– Det hele gikk veldig fort, egentlig. Det er vanskelig å ha begrep om tid når det står på, men jeg antar det tok knapt en halvtime å få slått ned flammene og få brannen under kontroll.
Deretter pågikk det etterslokking i et par timer. Den intense varmen blir magasinert i fjellet, det er derfor viktig å pøse rikelig på med vann for å kjøle det hele ned.
Flere mann fra gruveredningskorpset var etter hvert kommet til og deltok i arbeidet. Hele returluftstollen, A-stollen, ble sjekket med varmesøkende kamera uten at varme områder ble oppdaget.

Selvslokkende belte
Nærmere 40 meter av transportbeltet som fører kulla ut av fjellet var brent. Beltet som løper gjennom hele gruva er selvslokkende, for å unngå at det ved brann skal antenne resten av gruva.
Brannen fikk ingen konsekvenser for driften på strossa nærmere tre kilometer unna, og heller ikke for oppfaringen i hovedstoll H4. Fem dager etter brannutbruddet var oppfaringen i gang også i CT-8.
Gruvesjef Per Nilssen sier at brannen har medført intensiverte rutiner, for å hindre noe lignende å skje igjen. Det er også vurdert om det skal monteres automatisk overrislingsanlegg på utsatte steder.
Brannen er under etterforskning hos Sysselmannen, som fortsatt ikke vil si noe om brannårsaken.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!