Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Raser mot turistleir

 

Raser mot turistleir

Spitsbergen Travel får lov av Lokalstyret til å fortsette med grillcamp i Bjørndalen i tre år framover. Hyttenaboene raser mot tillatelsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg drar ikke på hytta for å se på turister, det er ikke det primære målet. Jeg synes det er merkelig at Lokalstyret har godkjent leiren, fordi de ikke anser den som et problem, og at de ser totalt bort fra brevet vi har skrevet. Da lurer jeg på hva som er poenget med nabovarsel. Jeg synes dette grenser mot arroganse, sier Dag Hekne, som har hatt hytte i Bjørndalen siden 2002.
Tidligere har Lokalstyret understreket at det skal tas hensyn til hyttenaboene når en eventuell fornying av tillatelsen til grillcamp i Bjørndalen skal vurderes. Da Spitsbergen Travel sendte ut nabovarsel i oktober i fjor, kom det sterke innsigelser fra naboene.
«Vi mener at all næringsvirksomhet i de etablerte hytteområdene er en forringelse av hytteopplevelsen. Vi ser også at interessen for hytter/tomter i det aktuelle området er stor, og da mener vi det er helt feil å legge til rette for etablering av turistcamper her», skriver de i brevet.

Tok ut tilbudet
Da Svalbardposten skrev om saken i slutten av november sa administrerende direktør i Spitsbergen Travel, Jan S. Sivertsen, at de ville ta tilbudet ut av sitt program for i år. Nå har selskapet likevel valgt å søke Lokalstyret på nytt om å videreføre produktet, og fått lov.
– Vi valgte å ta vekk produktet i påvente av et svar, i stedet for å ta sjansen på å ha det med i katalogen og måtte avlyse etterpå, sier produksjonssjef Geir Arne Månum.
Han tror ikke tilbudet vil komme så mye i konflikt med hytteeierne som de selv frykter.
– Jeg skjønner at de reagerer, men hvis guidene våre oppfører seg som de skal, trenger det ikke bli noen konflikt, sier han.

Usynlig telt
Opplegget er at de kjører helt inn til Gruve 3, følger stien på baksiden av steintippen ned mot elva, og videre ned til campen. Når turistene er ved campen, beveger de seg bare mellom teltet og fjæra, ifølge Spitsbergen Travel.
– Teltet er grønt og falmet, og man ser det knapt hvis man ikke vet at det er der, sier Månum.
Han håper å kunne ta tilbudet inn igjen i år, fordi det er et veldig populært produkt.
– Det er et godt alternativ til de som spiser på restaurant i Longyearbyen, som på denne måten kommer seg litt ut. Vi har tenkt på alternative tomter, som er en utfordring. Vestpynten er den offentlige grillplassen for Longyearbyens egen befolkning, og på Hotellneset fyker det mye kullstøv. Vi ønsker heller ikke å trekke inn båt, for det vil kreve mer logistikk, sier Månum.

Turister på tunet
Stein Erik Myre er den som har hytte nærmest leiren, en hytte han har hatt siden tidlig på 80-tallet. Han mener det burde være plass nok til alle, uten å måtte bruke hytteområder.
– Jeg er skuffet over vedtaket. Det må gå an å frigjøre andre områder i stedet for å dra turistene inn i hytteområdene. Når jeg sitter i stua og ser mot fjorden ser jeg rett i leiren, som også er tilknyttet en del trafikk, sier Myre.
Både han og Hekne sier de ofte har hatt turister på tunet, selv om det også tidligere har vært en forutsetning at turistfølgene skal holde god avstand.
– Det har tidligere vært tatt opp med guidene at de skal gå i visse traseer. Likevel går de på begge sider av hyttene, og jeg ser ikke hvorfor de skulle få det noe bedre til nå, sier Myre.

Disko i teltet
Plan- og utviklingssjef Vigdis Hole i Lokalstyret sier de har fattet et vedtak som de mener er i samsvar med delplanen for området. Den tillater virksomhet knyttet til turistnæring, «dersom rekreasjonsverdien ikke reduseres vesentlig».
– Vi har veid ulike hensyn opp mot hverandre og konkludert med at virksomheten ikke forstyrrer vesentlig hvis man følger de vilkår som er gitt, sier Hole.
– Men naboene sier selv at de opplever leiren som en vesentlig forringelse av hytteområdet?
– De må akseptere at det går folk i terrenget selv om de har hytte der. Men forholdene må legges til rette slik at de ikke får trafikk over hyttetrappa. Utifra tiltakets karakter ser ikke vi på det som en vesentlig forringelse. Det hadde vært noe annet hvis det medførte motorisert ferdsel eller det for eksempel var diskotet i teltet, sier Hole.
– Dette er et spørsmål om hvordan de tolker regelverket. Hadde de tatt naboenes klager til følge hadde de hatt hjemmel til å nekte leiren, sier Hekne.

Gir seg ikke
Spitsbergen Travel har foreløpig ikke meldt inn tiltaket til Sysselmannen, i påvente av svaret fra Lokalstyret.
Miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm, sier de ikke har noen dårlige erfaringer mer leiren. Han mener det må gå an å få til en trasé der turistene ikke tramper over hyttetomtene.
– Denne saken vil sannsynligvis ikke stanses av oss. Vi synes ikke leiren ødelegger for andre fordi den ligger tilbaketrukket. Men kanskje vi burde ha et møte med hytteeierne om hvor traseen til turistene burde gå, sier Bergstrøm.
Grillcampen vil ikke bli behandlet politisk i Lokalstyret fordi den ifølge Hole ikke er et søknadspliktig tiltak, men i samsvar med delplanen. Hyttenaboene har imidlertid ikke tenkt å gi seg med det første.
– Hytteområdene er hellige for lokalbefolkningen, og jeg har til dags dato ikke møtt noen som er interessert i en turistcamp ved hytta si. Vi skal bruke alle midler og kanaler i denne saken, og vil ikke legge den død, sier Myre.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!