Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rapport i 1992: Skred kan nå husene hvert 20. til 30. år

Elleve spisshus ble rammet av skredet 19. desember. Det har lenge vært kjent at området er skredutsatt. FOTO: Geir Barstein

Skredet:

Rapport i 1992: Skred kan nå husene hvert 20. til 30. år

Nå skal beredskapen gjennomgåes, sier sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Tirsdag kveld ble evakueringen av de skredfarlige områdene opphevet, og en over to uker lang unntakstilstand i Longyearbyen over. Nå går katastrofen over i en ny fase, sier sysselmann Kjerstin Askholt, hvor vi må se på framtid så vel som fortid.

I 1992 advarte en NGI-rapport om at spisshusene i Vei 230 ligger skredutsatt til.

«Fjellsida over veg 226 til 230 ligger i le for fremherskende vindretning (...) Skred med relativt liten hastighet vil kunne nå det sørlige rekkehuset i veg 230 med et gjentakelsesintervall på 20-30 år», slår rapporten fast.

23 år senere skjer det. Om formiddagen 19. desember, etter et uvær med mye østlig vind og enorme mengder snøfokk, løsner 5000 tonn uten forvarsel fra vestsiden av Sukkertoppen og knuser to rekker med spisshus i Vei 230. Kraften overrasker selv meget erfarne skredeksperter.

Se bildet større

Bruddkanten var flere meter høy og rundt 200 meter lang. Det er estimert at 5000 tonn raste ned fjellsiden i en hastighet på 80 kilometer i timen. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

To personer omkommer i en av de største akuttkrisene som har rammet byen i moderne tid.

Nå er det mange spørsmål må stilles, sier Askholt. Kunne det ha blitt unngått? Burde noe ha vært gjort annerledes før, under og etter stormen? Hva må til for å sørge for at det aldri skjer igjen?

– Alt dette må nå gjennomgås på en skikkelig måte, sier Askholt.

– Vi har blant annet tatt kontakt med justisdepartementet, og bedt om bistand fra noen utenfra, som kan ha et overordnet ansvar for dette.

Se bildet større

Husene ble flyttet opp til 80 meter fra sin opprinnelige plassering. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

Nye stormer

1992-rapporten anbefaler blant annet evakueringsrutiner som et alternativ for dem som bor i de utsatte områdene.

«En slik løsning innebærer at en eller flere personer delegeres et ansvar for å holde øye med vær- og snøforholdene gjennom vinteren», slår den fast.

– Det kommer nye stormer, og hvordan skal de håndteres? Det foreligger allerede evakueringsplaner, men er det noe som må endres på etter denne hendelsen? Det blir naturlig å gå igjennom beredskapen. Er den robust og god nok? Nå skjedde dette i jula, men enn om det hadde vært midt i turistsesongen? Det er mange ting vi må gå gjennom framover, sier Askholt.

Se bildet større

utsatt: Det har gått mange skred i området før, uten å nå ned til bebyggelsen. Dette er en bruddkant fra 20. desember 2010. FOTO: Markus Eckerstorfer

Det har gått mange ras i akkurat dette området før, sier forsker Markus Eckerstorfer, som i 2012 tok en doktorgrad om skred i og rundt Longyearbyen.

– Men de har som oftest stoppet et stykke fra bebyggelsen, sier han.

Aldri før er det blitt registrert et skred i dette området som gikk så langt som det 19. desember.

Ikke bare husrekken nærmest fjellsiden ble tatt, men også den neste. At dette kunne skje var ikke nevnt i 92-rapporten.

– Vi har nesten aldri sett noe liknende før, sier skredekspert og sivilingeniør Kjetil Brattlien ved NGI, som reiste opp kort tid etter katastrofen var et faktum.

– Det er definitivt et skred som har gått overraskende langt, sier han, og kaller kreftene «absurde».

Brattlien og NGI skal nå se nærmere på faresonene, både i lia hvor skredet gikk, og i resten av Longyearbyen, og gjøre mer oppdaterte vurderinger.

– Snøskredfaget endrer seg, og det samme gjør vår forståelse av naturen. Når den viser hva den er i stand til å gjøre, endrer det vår kunnskap om skred, sier han.

Oppdaterte vurderinger

Lokalstyreleder Arild Olsen sier arbeidet har høy prioritet.

Se bildet større

Lokalstyreleder Arild Olsen sier byen står overfor store endringer, for å hindre at noe slikt kan skje igjen. FOTO: Geir Barstein

– Vi ønsker å starte opp med dette så fort som mulig. Vi vil ta utgangspunkt i de gamle rapportene og oppdatere dem, for eksempel når det kommer til effekten av klimaendringer, og gjøre dem mer robuste, sier Olsen til Svalbardposten.

Dette endrer uansett ikke det faktum at store deler av byen bor skredutsatt til. Selv om det blir innført skredvarsler og hyppige vurderingen av faren – noe som gir rom til å evakuere om nye situasjoner skulle oppstå – er ikke det en god nok løsning på sikt, sier lokalstyrelederen.

– Nå har vi et system som holder for denne vinteren, med skredvarsling som er bedre enn på fastlandet. Men sikkerhet går foran alt, og dette er ikke hensiktsmessig over lang tid, sier Olsen.

Permanente skredsikringer er ett alternativ, men heller ikke dette framstår umiddelbart som det beste, sier han.

– Pri én er sikkerhet. Å få folk og bygninger bort fra skred er den beste løsningen. Med tanke på at mye av den utsatte bygningsmassen begynner bli gammel, framstår det ikke som hensiktsmessig med store, tunge sikringer oppe i fjellsida, sier han, og lufter Sjøområdet og området opp mot Marianneriggen som potensielle steder for ny bebyggelse.

Onsdag morgen, dagen etter at ferdselsforbudet hadde opphørt, var det fortsatt få biler å se utenfor husene som ble evakuert. Etter det Svalbardposten erfarer er det mange evakuerte som kvier seg for å flytte tilbake til den skredutsatte bebyggelsen. For Nils Lorentsen var det ingen tvil.

Se bildet større

Etter å ha vært evakuert siden 19. desember, fikk Nils Lorentsen flytte tilbake til Vei 222 på tirsdag. FOTO: Geir Barstein

– Det blir godt å flytte inn igjen. Jeg har bodd her i elleve år, og jeg er ikke redd for å være her. Datteren min ville også tilbake. Det er jo barndomshjemmet, sier Lorentsen, som forteller om en spesiell jul etter at han i all hast måtte forlate huset om formiddagen 19. desember.

– Vi fikk komme innom en snartur før vi skulle reise på ferie, for å hente pass og noen klær. Begge ungene har hatt mye med Atle, som døde, å gjøre, så det har gått litt opp og ned. Men vi fikk en fin tur til London; det var julegaven til dem, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!