Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rammer skal erstatte tradisjonelle peler

Det canadiske systemet benytter stålelementer som settes sammen uten bruk av bolter. Systemene har vist seg å holde godt på arktiske breddegrader andre steder i flere tiår. FOTO: Christopher Engås

Rammer skal erstatte tradisjonelle peler

Spitsbergen Travel AS bruker et nytt fundamenteringssystem når selskapet renoverer bygg i Nybyen.

Tekst:

Publisert:

Denne uken er representanter fra det canadiske selskapet Triodetic i Longyearbyen for å være med på refundamentering av Brakke 5 i Nybyen, som tilhører Spitsbergen Travel AS. Arbeidet gjøres uten bruk av peler, og med et system som er blitt brukt i Canadas arktiske områder i flere tiår.

En av mange fordeler med systemet er at det ikke lager noen spor i terrenget.

Solid ramme

Et av produktene til Triodetic kalles «Multipoint foundations», og er et fundamenteringssystem spesialutviklet for permafrost og andre ustabile grunnforhold. Selskapet har levert systemer både til områder med permafrost, og områder med sumplignende forhold.

Kort fortalt består systemet av ei stålramme som er avstivet i alle retninger, slik at bevegelser i underlaget ikke beveger bygningen som står oppå.

Mange fordeler

Salgsansvarlig i Triodetic, Tim Staniszewski, holdt foredrag for folk fra byggenæringen i Longyearbyen mandag denne uken. Han er naturlig nok overbevist om at systemet er langt bedre enn tradisjonell peling.

– Vi er godt kjent med peling som fundamenteringsmetode, men mener vårt system er bedre på svært mange områder. Resultatene i Nord-Amerikansk Arktis gjennom 35 år viser at systemet holder mål, sier han.

Noen av de mest åpenbare fordelene med å bruke stålramme framfor peler er at systemet kan tas ned igjen og flyttes dersom det skulle være behov. Fundamenteringen kan gjøres med ufaglært arbeidskraft, og den kan utvides i alle retninger i etterkant. Og hvis bygget skal fjernes, vil ikke systemet etterlate seg synlige spor i terrenget. Dessitem unngår man plager med råte, som har blitt et problem for pelefundamentene på mange bygg de siste tiårene.

Ikke markedsført seg

Triodetic har levert fundamenteringssystemer til store deler av verden i mange år, inkludert Alaska og Russland. Men Europa har vært et sort hull for konsernet. Det har flere årsaker, ifølge Tim Staniszewski.

– For det første var store deler av Europa, og da spesielt sørlige områder med vanskelige grunnforhold, betjent av en tysk patent i mange år. Vi mener deres system var dårligere enn vårt, men markedposisjonen deres var så dominerende at vi ikke ønsket å utfordre dem på det europeiske markedet. Nå er imidlertid det selskapet gått konkurs, sier han.

– Men den viktigste årsaken er at Trodetic ikke har drevet med utstrakt markedsføring noen gang i vår historie. Siden selskapet ble startet har kunder ringt oss, og vi har hatt nok å gjøre uten å måtte være aktive med å fortelle verden hva vi har å tilby, legger han til.

Spennende Svalbard

Jobben som Triodetic gjør i Nybyen for Spitsbergen Travel er interessant for selskapet på mange måter.

– Vi ser at dette kan bli et interessant nytt marked for vårt selskap. Og forholdene her er ikke helt like de vi har i Nord-Amerika. Det er interessant å tilegne seg erfaring også fra nye deler av Arktis, sier Staniszewski.

Så interessant er Svalbard for selskapet, at konserndirektøren i moderselskapet Plaintree Systems, David Watson, også har tatt turen til Longyearbyen.

– Da jeg hørte at gutta skulle hit, måtte jeg se med egne øyne hva slags samfunn dette var. Og så er det greit for meg også å bli skitten på hendene for en gangs skyld, ler Watson.

Les også:

Nøkkelord

Se bildet større

Refundamenteringen er begynt i Brakke 5, og Triodetic-systemet skal også brukes i Brakke 2 senere. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Salgssjef Tim Staniszewski viser hvordan stålramma blir til ei stabil plate som bygget ligger stødig på. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!