Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Radonmålingene avsluttet

Målingen av radon i boliger og offentlige bygninger er nå avsluttet. Her fra Longyearbyen, hvor flest målere har vært plassert ut. FOTO: Eirik Palm

Radonmålingene avsluttet

Resultatet avgjør om Svalbard slipper krav om dokumentert radonnivå i leieboliger, skoler og barnehager.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.07.2015 kl 10:54

– Det er viktig at folk sender inn igjen målingene som er utført, slik at vi kan kartlegge på en god måte, sier prosjektleder Bård Olsen hos Statens strålevern. Han leder prosjektet med å kartlegge radonnivået på Svalbard, som har foregått siden slutten av februar.

Radon i inneluft gir økt fare for lungekreft, og derfor innførte myndighetene krav om dokumentert radonnivå i blant annet utleieboliger fra 1. januar i 2014. Undersøkelsene som nå er gjort på Svalbard, vil avgjøre om strålevernsforskriften også skal gjelde her.

– Vi forventer å finne veldig lave radonverdier, på grunn av geologien og den spesielle byggeskikken. Men en slik radonmåling har aldri blitt gjort på Svalbard før, sier Olsen.
Om det skulle vise seg at radonnivået er så lavt at det ikke utgjør noe problem på Svalbard, vil innføring av kravene til dokumentert radonnivå ikke være nødvendig, og spare utleiere og eiere av skoler og barnehager for unødvendige kostnader.

I Longyearbyen ble 150 boliger tilfeldig valgt ut for måling. I tillegg er det gjort målinger i Ny-Ålesund. Når folk begynner å sende inn målingene, vil prøvene bli analysert fortløpende, og Statens strålevern regner i følge Olsen med å ha de endelige resultatet fra undersøkelsen klar over sommeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!