Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Radonmålingene avsluttet

Målingen av radon i boliger og offentlige bygninger er nå avsluttet. Her fra Longyearbyen, hvor flest målere har vært plassert ut. FOTO: Eirik Palm

Radonmålingene avsluttet

Resultatet avgjør om Svalbard slipper krav om dokumentert radonnivå i leieboliger, skoler og barnehager.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.07.2015 kl 10:54

– Det er viktig at folk sender inn igjen målingene som er utført, slik at vi kan kartlegge på en god måte, sier prosjektleder Bård Olsen hos Statens strålevern. Han leder prosjektet med å kartlegge radonnivået på Svalbard, som har foregått siden slutten av februar.

Radon i inneluft gir økt fare for lungekreft, og derfor innførte myndighetene krav om dokumentert radonnivå i blant annet utleieboliger fra 1. januar i 2014. Undersøkelsene som nå er gjort på Svalbard, vil avgjøre om strålevernsforskriften også skal gjelde her.

– Vi forventer å finne veldig lave radonverdier, på grunn av geologien og den spesielle byggeskikken. Men en slik radonmåling har aldri blitt gjort på Svalbard før, sier Olsen.
Om det skulle vise seg at radonnivået er så lavt at det ikke utgjør noe problem på Svalbard, vil innføring av kravene til dokumentert radonnivå ikke være nødvendig, og spare utleiere og eiere av skoler og barnehager for unødvendige kostnader.

I Longyearbyen ble 150 boliger tilfeldig valgt ut for måling. I tillegg er det gjort målinger i Ny-Ålesund. Når folk begynner å sende inn målingene, vil prøvene bli analysert fortløpende, og Statens strålevern regner i følge Olsen med å ha de endelige resultatet fra undersøkelsen klar over sommeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!