Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Radonmålingene avsluttet

Målingen av radon i boliger og offentlige bygninger er nå avsluttet. Her fra Longyearbyen, hvor flest målere har vært plassert ut. FOTO: Eirik Palm

Radonmålingene avsluttet

Resultatet avgjør om Svalbard slipper krav om dokumentert radonnivå i leieboliger, skoler og barnehager.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.07.2015 kl 10:54

– Det er viktig at folk sender inn igjen målingene som er utført, slik at vi kan kartlegge på en god måte, sier prosjektleder Bård Olsen hos Statens strålevern. Han leder prosjektet med å kartlegge radonnivået på Svalbard, som har foregått siden slutten av februar.

Radon i inneluft gir økt fare for lungekreft, og derfor innførte myndighetene krav om dokumentert radonnivå i blant annet utleieboliger fra 1. januar i 2014. Undersøkelsene som nå er gjort på Svalbard, vil avgjøre om strålevernsforskriften også skal gjelde her.

– Vi forventer å finne veldig lave radonverdier, på grunn av geologien og den spesielle byggeskikken. Men en slik radonmåling har aldri blitt gjort på Svalbard før, sier Olsen.
Om det skulle vise seg at radonnivået er så lavt at det ikke utgjør noe problem på Svalbard, vil innføring av kravene til dokumentert radonnivå ikke være nødvendig, og spare utleiere og eiere av skoler og barnehager for unødvendige kostnader.

I Longyearbyen ble 150 boliger tilfeldig valgt ut for måling. I tillegg er det gjort målinger i Ny-Ålesund. Når folk begynner å sende inn målingene, vil prøvene bli analysert fortløpende, og Statens strålevern regner i følge Olsen med å ha de endelige resultatet fra undersøkelsen klar over sommeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!