Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Radonmålingene avsluttet

Målingen av radon i boliger og offentlige bygninger er nå avsluttet. Her fra Longyearbyen, hvor flest målere har vært plassert ut. FOTO: Eirik Palm

Radonmålingene avsluttet

Resultatet avgjør om Svalbard slipper krav om dokumentert radonnivå i leieboliger, skoler og barnehager.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.07.2015 kl 10:54

– Det er viktig at folk sender inn igjen målingene som er utført, slik at vi kan kartlegge på en god måte, sier prosjektleder Bård Olsen hos Statens strålevern. Han leder prosjektet med å kartlegge radonnivået på Svalbard, som har foregått siden slutten av februar.

Radon i inneluft gir økt fare for lungekreft, og derfor innførte myndighetene krav om dokumentert radonnivå i blant annet utleieboliger fra 1. januar i 2014. Undersøkelsene som nå er gjort på Svalbard, vil avgjøre om strålevernsforskriften også skal gjelde her.

– Vi forventer å finne veldig lave radonverdier, på grunn av geologien og den spesielle byggeskikken. Men en slik radonmåling har aldri blitt gjort på Svalbard før, sier Olsen.
Om det skulle vise seg at radonnivået er så lavt at det ikke utgjør noe problem på Svalbard, vil innføring av kravene til dokumentert radonnivå ikke være nødvendig, og spare utleiere og eiere av skoler og barnehager for unødvendige kostnader.

I Longyearbyen ble 150 boliger tilfeldig valgt ut for måling. I tillegg er det gjort målinger i Ny-Ålesund. Når folk begynner å sende inn målingene, vil prøvene bli analysert fortløpende, og Statens strålevern regner i følge Olsen med å ha de endelige resultatet fra undersøkelsen klar over sommeren.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!