Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rabiesutbrudd i Longyearbyen

Seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke, avlivet i helgen to reinsdyr. Nå er det klart at disse hadde rabies. FOTO: Sysselmannen

Rabiesutbrudd i Longyearbyen

De to reinsdyrene som ble avlivet søndag, hadde rabies. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:48

Sysselmannen kom over de to reinsdyrbukkene på en helikoptertur der de så etter kadavre og dyr med unormal oppførsel. Den ene bukken ble funnet med lammelser på Platåberget, den andre med spasmer og blodig hode på Fuglefjellet. 

I samråd med veterinær i Mattilsynet, Harald Os, ble bukkene avlivet, før seniorrådgiver Espen Stokke skar hodene av dem og tente på kroppene. Hodene ble sendt til Veterinærinstituttet, som har undersøkt dem for rabies. Resultatene er nettopp klare og viser at begge reinsdyrene var smittet med viruset. 

Båndtvang for alle

I forrige uke ble det påvist rabies i en rev som ble drept av en hund i Longyearbyen. Det var trolig den samme reven som gikk til angrep på en kvinne tidligere på dagen.

Dermed er det den siste uka påvist rabies hos til sammen tre dyr i nærheten av Longyearbyen, noe som defineres som et utbrudd. 

I går besluttet Mattilsynet i samråd med helsevesenet og Sysselmannen å iverksette flere tiltak for å begrense faren for rabiessmitte i Longyearbyen. Blant annet ble det innført ekstraordinær båndtvang. Det innebærer at ingen hunder kan gå løs eller stå bundet uten tilsyn.

Avliver rev

Mattilsynet, som er fagmyndighet på området, har i samarbeid med Sysselmannen også besluttet å avlive flest mulig rever i Longyearbyens nærområde. Det blir gjort ved å sette opp feller for å fange revene levende, for så å avlive dem.

– Vi ønsker færre eventuelle smittebærere som kan smitte andre dyr og mennesker med rabies. Vi har historier der rev har kommet seg inn på området til barnehage og skole, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.

Fellene blir satt opp på steder der det vanligvis ikke er allmenn ferdsel. 

Fem er vaksinert

– Så langt har vi satt i gang med vaksinering av fem personer som har vært eksponert for smitte. Det er kvinnen som ble bitt, og fire som har håndtert hunden som drepte den syke reven, sier overlege ved Longyearbyen sykehus, Ole Tveiten til NRK.

Han legger til at det er liten fare for at personene er smittet, men at sykehuset har en lav terskel for å sette i gang behandling, siden konsekvensene ved å la være kan bli store. 

Sykehuset har bestilt opp flere vaksiner og antistoffer mot rabies, men ifølge Tveiten er det ikke aktuelt å vaksinere alle innbyggerne i byen. 

Overvåkes med helikopter

Områdene rundt Longyearbyen skal overvåkes annen hver dag med helikopter for å se etter flere kadavre eller dyr med unormal adferd. Sysselmannen oppfordrer publikum til å holde avstand til døde dyr og til alle dyr som oppfører seg unormalt. Det advares generelt mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig. Publikum anmodes om å varsle vakthavende hos Sysselmannen på telefonnummer 414 03 165 dersom man finner kadaver eller observerer dyr med uvanlig adferd.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!