Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rabiesutbrudd i Longyearbyen

Seniorrådgiver hos Sysselmannen, Espen Stokke, avlivet i helgen to reinsdyr. Nå er det klart at disse hadde rabies. FOTO: Sysselmannen

Rabiesutbrudd i Longyearbyen

De to reinsdyrene som ble avlivet søndag, hadde rabies. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:48

Sysselmannen kom over de to reinsdyrbukkene på en helikoptertur der de så etter kadavre og dyr med unormal oppførsel. Den ene bukken ble funnet med lammelser på Platåberget, den andre med spasmer og blodig hode på Fuglefjellet. 

I samråd med veterinær i Mattilsynet, Harald Os, ble bukkene avlivet, før seniorrådgiver Espen Stokke skar hodene av dem og tente på kroppene. Hodene ble sendt til Veterinærinstituttet, som har undersøkt dem for rabies. Resultatene er nettopp klare og viser at begge reinsdyrene var smittet med viruset. 

Båndtvang for alle

I forrige uke ble det påvist rabies i en rev som ble drept av en hund i Longyearbyen. Det var trolig den samme reven som gikk til angrep på en kvinne tidligere på dagen.

Dermed er det den siste uka påvist rabies hos til sammen tre dyr i nærheten av Longyearbyen, noe som defineres som et utbrudd. 

I går besluttet Mattilsynet i samråd med helsevesenet og Sysselmannen å iverksette flere tiltak for å begrense faren for rabiessmitte i Longyearbyen. Blant annet ble det innført ekstraordinær båndtvang. Det innebærer at ingen hunder kan gå løs eller stå bundet uten tilsyn.

Avliver rev

Mattilsynet, som er fagmyndighet på området, har i samarbeid med Sysselmannen også besluttet å avlive flest mulig rever i Longyearbyens nærområde. Det blir gjort ved å sette opp feller for å fange revene levende, for så å avlive dem.

– Vi ønsker færre eventuelle smittebærere som kan smitte andre dyr og mennesker med rabies. Vi har historier der rev har kommet seg inn på området til barnehage og skole, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.

Fellene blir satt opp på steder der det vanligvis ikke er allmenn ferdsel. 

Fem er vaksinert

– Så langt har vi satt i gang med vaksinering av fem personer som har vært eksponert for smitte. Det er kvinnen som ble bitt, og fire som har håndtert hunden som drepte den syke reven, sier overlege ved Longyearbyen sykehus, Ole Tveiten til NRK.

Han legger til at det er liten fare for at personene er smittet, men at sykehuset har en lav terskel for å sette i gang behandling, siden konsekvensene ved å la være kan bli store. 

Sykehuset har bestilt opp flere vaksiner og antistoffer mot rabies, men ifølge Tveiten er det ikke aktuelt å vaksinere alle innbyggerne i byen. 

Overvåkes med helikopter

Områdene rundt Longyearbyen skal overvåkes annen hver dag med helikopter for å se etter flere kadavre eller dyr med unormal adferd. Sysselmannen oppfordrer publikum til å holde avstand til døde dyr og til alle dyr som oppfører seg unormalt. Det advares generelt mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig. Publikum anmodes om å varsle vakthavende hos Sysselmannen på telefonnummer 414 03 165 dersom man finner kadaver eller observerer dyr med uvanlig adferd.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!