Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rabiesinfisert, mishandlet og akterutseilt

 

Rabiesinfisert, mishandlet og akterutseilt

Det er i det hele tatt et under at de har overlevd, unge Johansen (58) og skinnlua hans ikke minst. Begge har vært innom byen på snarvisitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Æ kjøpte ho på gammelkaia en gang på 1970-tallet. Vi var innom byen på en Fyllegod-tur, æ og han Ole Kristian, sier han.
Siden har han og skinnlua stort sett holdt sammen, selv om den har det med å gjøre egne utflukter. Fyllegod? Det var et lite lag bestående av tre mann i Ny-Ålesund, med egen reisekasse og egen uniform.
Pål Y. Johansen, også kalt Phyjjj, den yndige, kokken, eller kort og godt Johansen, reiste på slutt i 1988, etter 18 år i Ny-Ålesund.
Som med så mange andre var det tilfeldigheter som førte han nordover. Faren arbeidet for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos, som i alle år etter krigen sto for det meste av byggeaktiviteten på Svalbard. Og det var den kanalen som førte han til Ny-Ålesund.
Det var i 1967, og den europeiske romforskningsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon på stedet, så å si på ruinene etter Kings Bay som hadde avviklet kulldriften i 1963. Paal var 19 år og hadde fått jobb som messegutt, og reiste nordover med MS «Skule».
– Mitt første brutale møte med Svalbard var Isfjord Radio, som var første stopp. Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full i land. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen der og var på besøk hvert eneste år siden.
Paal kom til å spille en helt sentral rolle i den generelle trivsel i Ny-Ålesund. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund.
En gang et par, tre studenter satt i messa og diskuterte karriere og framtid, spurte Paal på sin sedvanlige måte: Men ka skal æ si, da? Alt som æ driver på med går rett i dass.
Paal hadde hatt visse opphold på fastlandet siden 1967, men det var i Ny-Ålesund han hørte til. Inntil 1988, da han fikk klar beskjed av Kings Bay-direktør Kristian Sneltvedt.
– Det ble innført åremål i Kings Bay i 1983, men æ hadde ikke lyst til å dra derfra. Så i 1988 sa han Kristian: No drar du hjem, og det var kanskje like greit.
Siden har han holdt til i det verneverdige fiskeværet Håholmen på Hustadvika, som Kari og Ragnar Thorseth drifter.
En gang skinnlua var på vidvanke, rykket han inn en annonse i Svalbardposten og etterlyste sin rabiesinfiserte skinnlue. Nå er de ett, de to.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!