Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rabiesinfisert, mishandlet og akterutseilt

 

Rabiesinfisert, mishandlet og akterutseilt

Det er i det hele tatt et under at de har overlevd, unge Johansen (58) og skinnlua hans ikke minst. Begge har vært innom byen på snarvisitt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Æ kjøpte ho på gammelkaia en gang på 1970-tallet. Vi var innom byen på en Fyllegod-tur, æ og han Ole Kristian, sier han.
Siden har han og skinnlua stort sett holdt sammen, selv om den har det med å gjøre egne utflukter. Fyllegod? Det var et lite lag bestående av tre mann i Ny-Ålesund, med egen reisekasse og egen uniform.
Pål Y. Johansen, også kalt Phyjjj, den yndige, kokken, eller kort og godt Johansen, reiste på slutt i 1988, etter 18 år i Ny-Ålesund.
Som med så mange andre var det tilfeldigheter som førte han nordover. Faren arbeidet for bygningsfirmaet Birger Pedersen AS i Namsos, som i alle år etter krigen sto for det meste av byggeaktiviteten på Svalbard. Og det var den kanalen som førte han til Ny-Ålesund.
Det var i 1967, og den europeiske romforskningsorganisasjonen ESRO hadde etablert satellittstasjon på stedet, så å si på ruinene etter Kings Bay som hadde avviklet kulldriften i 1963. Paal var 19 år og hadde fått jobb som messegutt, og reiste nordover med MS «Skule».
– Mitt første brutale møte med Svalbard var Isfjord Radio, som var første stopp. Æ var ung og uerfaren da, og ble skjenket kraftig full i land. Og siden så ble æ godt kjent med gjengen der og var på besøk hvert eneste år siden.
Paal kom til å spille en helt sentral rolle i den generelle trivsel i Ny-Ålesund. Han tok kokk og stuertutdannelse og regjerte etter hvert ikke bare på kjøkkenet og i messebygningen, men ble en institusjon i Ny-Ålesund. Han var Ny-Ålesund.
En gang et par, tre studenter satt i messa og diskuterte karriere og framtid, spurte Paal på sin sedvanlige måte: Men ka skal æ si, da? Alt som æ driver på med går rett i dass.
Paal hadde hatt visse opphold på fastlandet siden 1967, men det var i Ny-Ålesund han hørte til. Inntil 1988, da han fikk klar beskjed av Kings Bay-direktør Kristian Sneltvedt.
– Det ble innført åremål i Kings Bay i 1983, men æ hadde ikke lyst til å dra derfra. Så i 1988 sa han Kristian: No drar du hjem, og det var kanskje like greit.
Siden har han holdt til i det verneverdige fiskeværet Håholmen på Hustadvika, som Kari og Ragnar Thorseth drifter.
En gang skinnlua var på vidvanke, rykket han inn en annonse i Svalbardposten og etterlyste sin rabiesinfiserte skinnlue. Nå er de ett, de to.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!