Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rabies i Hornsund

Seniorrådgiver Espen Stokke ved et av de tre reinsdyrene i Hornsund. FOTO: Sysselmannen

Rabies i Hornsund

De tre reinsdyrene som ble funnet døde i Hornsund mandag, var smittet av rabies. I Longyearbyen vurderer nå Sysselmannen å skyte rev.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2011 kl 16:22

Sysselmannen ser alvorlig på at det er påvist rabies i et nytt område og har bedt Mattilsynet vurdere om det skal settes i verk ytterligere tiltak for å begrense faren for smitte mellom dyr og mennesker.

– Vi er i fortløpende dialog med Mattilsynet, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.

Ifølge Sysselmannen er den polske forskningsstasjonen i Hornsund varslet.

Det var for halvannen uke siden en aggressiv rev angrep en av forskerne på den polske stasjonen.

– Vi så etter reven og en annen død rev, men fant ingen av dem. Forskerne meldte også fra om fem døde reinsdyr, men vi fant tre, sa Stokke, tirsdag.?

Seks dyr totalt

I tillegg til reinsdyrene i Hornsund er det påvist rabies i tre reinsdyr og en rev i området rundt Longyearbyen.

For to dager siden avlivet Sysselmannen og Mattilsynet et reinsdyr i Fardalen og en rev i Bjørndalen som hadde tydelige symptomer på rabies. Prøver av dyrene ble sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser torsdag.

Vurderer å skyte

Sysselmannen vurderer nå å skyte rev i eller ved Longyearbyen.

– Det er noen rever som blir observert hyppig rundt om kring. Om forholdene tilsier det, vurderer vi å skyte rev, sier miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen.

Hun understreker at det er viktig at folk kontakter Sysselmannen om de lurer på noe, og at de overholder skyteforbudssonen i byen.

– Folk må ikke skyte rev på egenhånd, sier Tveito.

Tomme feller

Det er satt ut fem revefeller i Longyearbyens nærområde, for å redusere revebestanden i og ved bosetningen. Foreløpig har det ikke gått rev i fellene, ifølge Tveito. Det er Norsk Polarinstitutt som følger med på fellene.

Sysselmannen flyr også regelmessig over Longyearbyen og omegn for å se etter flere døde dyr og dyr med rabiessymptomer. Longyearbyen sykehus har gått ut med tilbud om vaksinasjon til jegere og andre som har vært i kontakt med reinsdyrs spytt, munnhule eller sentralnervesystem under slakting.

Sysselmannen ber folk varsle vakthavende på telefonnummer 414 03 165, hvis de ser døde dyr eller dyr som oppfører seg unormalt. 

 
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!