Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rabies i Hornsund

Seniorrådgiver Espen Stokke ved et av de tre reinsdyrene i Hornsund. FOTO: Sysselmannen

Rabies i Hornsund

De tre reinsdyrene som ble funnet døde i Hornsund mandag, var smittet av rabies. I Longyearbyen vurderer nå Sysselmannen å skyte rev.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2011 kl 16:22

Sysselmannen ser alvorlig på at det er påvist rabies i et nytt område og har bedt Mattilsynet vurdere om det skal settes i verk ytterligere tiltak for å begrense faren for smitte mellom dyr og mennesker.

– Vi er i fortløpende dialog med Mattilsynet, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.

Ifølge Sysselmannen er den polske forskningsstasjonen i Hornsund varslet.

Det var for halvannen uke siden en aggressiv rev angrep en av forskerne på den polske stasjonen.

– Vi så etter reven og en annen død rev, men fant ingen av dem. Forskerne meldte også fra om fem døde reinsdyr, men vi fant tre, sa Stokke, tirsdag.?

Seks dyr totalt

I tillegg til reinsdyrene i Hornsund er det påvist rabies i tre reinsdyr og en rev i området rundt Longyearbyen.

For to dager siden avlivet Sysselmannen og Mattilsynet et reinsdyr i Fardalen og en rev i Bjørndalen som hadde tydelige symptomer på rabies. Prøver av dyrene ble sendt til Veterinærinstituttet for undersøkelser torsdag.

Vurderer å skyte

Sysselmannen vurderer nå å skyte rev i eller ved Longyearbyen.

– Det er noen rever som blir observert hyppig rundt om kring. Om forholdene tilsier det, vurderer vi å skyte rev, sier miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen.

Hun understreker at det er viktig at folk kontakter Sysselmannen om de lurer på noe, og at de overholder skyteforbudssonen i byen.

– Folk må ikke skyte rev på egenhånd, sier Tveito.

Tomme feller

Det er satt ut fem revefeller i Longyearbyens nærområde, for å redusere revebestanden i og ved bosetningen. Foreløpig har det ikke gått rev i fellene, ifølge Tveito. Det er Norsk Polarinstitutt som følger med på fellene.

Sysselmannen flyr også regelmessig over Longyearbyen og omegn for å se etter flere døde dyr og dyr med rabiessymptomer. Longyearbyen sykehus har gått ut med tilbud om vaksinasjon til jegere og andre som har vært i kontakt med reinsdyrs spytt, munnhule eller sentralnervesystem under slakting.

Sysselmannen ber folk varsle vakthavende på telefonnummer 414 03 165, hvis de ser døde dyr eller dyr som oppfører seg unormalt. 

 
 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!