Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Quizfeber i puben

Mange lag: Quiz-deltakelsen fikk et oppsving da spørrekonkurransen ble flyttet fra Rabalder til puben. Det ble den da politikerne tidligere i høst sa nei til skjenking i kulturkafeen. Fremst sitter Polhammer'n som har vært i quiztoppen i flere år. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Quizfeber i puben

Stadig flere ønsker å kvesse seg på quizspørsmål. Noen ender opp på tv med Dan Børge Akerø.

Tekst:

Publisert:

Folk har stuet seg sammen lagvis rundt bordene på puben denne mandagskvelden. De sitter tett og prater lavmelt. De andre må ikke høre hva de kommer fram til.

– Hvor lenge tar det for en blodcelle å gå rundt i hele kroppen? spør quizmaster Håkon Strand.

– Vi snakker om en med normale årer, ikke tette, legger han til.

De ti lagene skal gjennom tre spørsmålsrunder. Denne første har Strand satt sammen, den består av 20 spørsmål. Når han har lest opp det siste, går han en runde ved bordene og samler inn startkontingenten. Det klinger i mynter og forventningsfulle stemmer.

De to neste spørsmålsrundene har NRK laget. Svalbard er nemlig valgt ut til å stille som ett av 18 bylag i fjernsynsprogrammet QuizDan med Dan Børge Akerø. Svalbard møter Stavanger og Asker/Bærum i første program. Opptak skal gjøres 29. januar.


Mesterne

I mange år har Svalbardposten trykt quiz-resultatene på Det skjer-siden. To lag har stadig ligget på toppen, Polhammer'n som er quizmasterens eget lag, og Proletarene.

– De har blitt utfordret nå i det siste. Så jeg håper noen andre vinner i dag, sier Håkon Strand.

Polhammer'n sitter nærmest scenen, Proletarene like ved, inntil bardisken med ølglass på bordet. Rune Brendlien er veteran.

– Vi begynte da quizen startet opp, men har skiftet folk gjennom årene. Stort sett har det vært folk fra skolen, sier han.

Laget består av seks personer som stiller når det passer. I dag er det Brendlien, Tor Selnes, Knut Halvorsen og Ståle Hortman som forsvarer lagets ære.

– Øver dere på forhånd?

– Nei, men vi øver i yrkessammenheng, sier Halvorsen.

– Det er en yrkesskade, sier Hortman.

– Hva er motivasjonen for å bryne seg på spørsmål hver uke?

– Å vinne, svarer Hortman kontant.

– Jeg tror vi skal legge til det sosiale aspektet også, sier Tor Selnes.

– Det er alltid gøy å slå de andre skolelagene, avslutter Halvorsen.

Første runde er over, og etter en liten pause leses resultatene opp. Proletarene ligger på 2. plass med 14 poeng, to poeng bak Odds and Evens.


QuizDan

Så er det klart for andre runde med spørsmål fra NRK.

– Dan Børge ringte meg i stad og sa at han gjerne ville ha resultatene seinere i kveld. Han sa han var våken til midnatt, sier Strand.

Han forteller deltakerne at dette er spørsmål på samme nivået som de vil få ved uttaket til QuizDan. Der skal quizlag fra hele landet kjempe om tittelen «Norges beste quizlag».

Håkon Strand forteller at Akerø tok kontakt for to uker siden.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Han har sikkert googla quiz og fått treff på Svalbard, tror han.

Forrige mandag hadde pub­q­­uizen en prøverunde med spørsmål fra NRK.

– Det tror jeg var nåløyet. Om vi ikke hadde fått bra nok poengscore der, hadde vi nok ikke vært med videre, sier Strand.


Dan Børge fornøyd

For nå er Svalbard med i konkurransen, og ett lag skal svare på spørsmål på tv. Laget velges ut blant individuelle quizdeltakere i Longyearbyen. Laget er det NRK som velger ut.

– Dan Børge kommer selv opp med tv-team. Da blir det vanlig quiz først, så en individuell quiz. Det kan hende det møter opp folk som ikke har vært med på quizen tidligere, som vinner, sier Strand.

Fire personer skal på tv, både kvinner og menn.

– Jeg vet det er noen vi må spørre om å stille. Det er litt prestisje. Jeg så på forrige sesong, og et par av lagene hadde et vanvittig nivå, sier quizmasteren.

Etter tre quizrunder, de to siste med NRK-spørsmål, ringte Strand til Akerø og leste opp resultatene.

– Han var fornøyd med nivået, så det var bra, sier Strand.

Og under mandagens quizrunde gikk det som quizmasteren håpet. Polhammer'n og Proletarene fikk konkurranse. Odds and Evens gikk av med seieren og danket ut veteranene.

Nøkkelord

Se bildet større

Veteranene: Proletarene har ifølge Rune Brendlien (t.h.) vært med siden pubquizen startet opp i 2003. På dagens lag er også Tor Selnes (t.v.), Ståle Hortman og Knut Halvorsen. Alle jobber på skolen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Finurlige spørsmål: Quizmaster Håkon Strand deler ut nye spørsmål til Odds and Evens. Strand deler quizmaster-jobben med Bøye Bøland og André Baltzersen. Ti lag deltok på pubquizen mandag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Faktaboks

Mandagens resultater:

1) Odds and Evens: 51,5p

2) Proletarene: 49,5p

2) Gaffel og skje: 49,5p

4) De ubestemte: 48,5p

5) Polhammer’n: 45,5p

6) Bære oss: 40,5p

7) Generelt om tipping: 39p

8) Myrull: 38,5p

9) Clueless: 35p

10) Aphjærne: 28p

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset og videre mot Diabas.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!