Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pyramiden i flere dimensjoner

Den russiske gruvebyen Pyramiden ble nedlagt i 1998, og gjenoppstår nå som turistby. Nå kan du også studere byen på nett. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Pyramiden i flere dimensjoner

Med et par tastetrykk kan hvem som helst fra hvor som helst fly inn over Pyramiden i lav høyde. Norsk Polarinstitutt legger stadig nye funksjoner til i nettkartløsningen TopoSvalbard.

Etter at Norsk Polarinstitutt (NP) for et par år siden la ut et nytt og forbedret kart over Svalbard på nettet, er kartet under kontinuerlig utvikling.

Topograf Anders Skoglund i NP har vært sentral i utviklingsarbeidet, og forteller at målet er å legge ut flybilder som dekker hele øygruppa.

I tillegg til de horisontale flybildene, er det også lagt inn en funksjon kalt «3D-ortofoto Pyramiden». Ved å klikke på den, får en fram et tredimensjonalt bilde av Pyramiden og fjellområdene rundt den nedlagte gruvebyen. Funksjonen er svært dynamisk, og for første gang tatt i bruk i Norge.


Fly på egen hånd

3D-bildet over Pyramiden er det første hvor publikum kan bevege seg fritt rundt, bevege seg over fjellene, følge trange daler eller svinge inn mot stedet fra fjorden.

– Foreløpig er det kun Pyramiden som er tilgjengelig på den måten. Det er svært mye, og tung data som skal til for funksjonen. Håpet er å få dette til for hele Svalbard, sier Skoglund. Han anbefaler å bruke Firefox eller Google Chrome som nettleser.

Flere steder

I tillegg til å fly inn mot Pyramiden, er det nå mulig å zoome seg inn på bebyggelsen i Ny-Ålesund, Pyramiden, Barentsburg og Longyearbyen med stor detaljrikdom. Særlig bebyggelsen i Longyearbyen er svært detaljert.

– For Longyearbyen er oppløsningen nede i 10 centimeter, mot en halvmeter for de øvrige stedene. Det skyldes at fotoflyet fløy langt lavere over Longyearbyen, forklarer topografen.

Ved å klikke på kartet «3D-eksperiment» er det mulig fritt å navigere rundt på hele Svalbard. Også det er en ny funksjon.

Prøv selv på toposvalbard.npolar.no.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!