Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pyramiden i flere dimensjoner

Den russiske gruvebyen Pyramiden ble nedlagt i 1998, og gjenoppstår nå som turistby. Nå kan du også studere byen på nett. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Pyramiden i flere dimensjoner

Med et par tastetrykk kan hvem som helst fra hvor som helst fly inn over Pyramiden i lav høyde. Norsk Polarinstitutt legger stadig nye funksjoner til i nettkartløsningen TopoSvalbard.

Tekst:

Publisert:

Etter at Norsk Polarinstitutt (NP) for et par år siden la ut et nytt og forbedret kart over Svalbard på nettet, er kartet under kontinuerlig utvikling.

Topograf Anders Skoglund i NP har vært sentral i utviklingsarbeidet, og forteller at målet er å legge ut flybilder som dekker hele øygruppa.

I tillegg til de horisontale flybildene, er det også lagt inn en funksjon kalt «3D-ortofoto Pyramiden». Ved å klikke på den, får en fram et tredimensjonalt bilde av Pyramiden og fjellområdene rundt den nedlagte gruvebyen. Funksjonen er svært dynamisk, og for første gang tatt i bruk i Norge.


Fly på egen hånd

3D-bildet over Pyramiden er det første hvor publikum kan bevege seg fritt rundt, bevege seg over fjellene, følge trange daler eller svinge inn mot stedet fra fjorden.

– Foreløpig er det kun Pyramiden som er tilgjengelig på den måten. Det er svært mye, og tung data som skal til for funksjonen. Håpet er å få dette til for hele Svalbard, sier Skoglund. Han anbefaler å bruke Firefox eller Google Chrome som nettleser.

Flere steder

I tillegg til å fly inn mot Pyramiden, er det nå mulig å zoome seg inn på bebyggelsen i Ny-Ålesund, Pyramiden, Barentsburg og Longyearbyen med stor detaljrikdom. Særlig bebyggelsen i Longyearbyen er svært detaljert.

– For Longyearbyen er oppløsningen nede i 10 centimeter, mot en halvmeter for de øvrige stedene. Det skyldes at fotoflyet fløy langt lavere over Longyearbyen, forklarer topografen.

Ved å klikke på kartet «3D-eksperiment» er det mulig fritt å navigere rundt på hele Svalbard. Også det er en ny funksjon.

Prøv selv på toposvalbard.npolar.no.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!