Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pyramiden i flere dimensjoner

Den russiske gruvebyen Pyramiden ble nedlagt i 1998, og gjenoppstår nå som turistby. Nå kan du også studere byen på nett. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Pyramiden i flere dimensjoner

Med et par tastetrykk kan hvem som helst fra hvor som helst fly inn over Pyramiden i lav høyde. Norsk Polarinstitutt legger stadig nye funksjoner til i nettkartløsningen TopoSvalbard.

Tekst:

Publisert:

Etter at Norsk Polarinstitutt (NP) for et par år siden la ut et nytt og forbedret kart over Svalbard på nettet, er kartet under kontinuerlig utvikling.

Topograf Anders Skoglund i NP har vært sentral i utviklingsarbeidet, og forteller at målet er å legge ut flybilder som dekker hele øygruppa.

I tillegg til de horisontale flybildene, er det også lagt inn en funksjon kalt «3D-ortofoto Pyramiden». Ved å klikke på den, får en fram et tredimensjonalt bilde av Pyramiden og fjellområdene rundt den nedlagte gruvebyen. Funksjonen er svært dynamisk, og for første gang tatt i bruk i Norge.


Fly på egen hånd

3D-bildet over Pyramiden er det første hvor publikum kan bevege seg fritt rundt, bevege seg over fjellene, følge trange daler eller svinge inn mot stedet fra fjorden.

– Foreløpig er det kun Pyramiden som er tilgjengelig på den måten. Det er svært mye, og tung data som skal til for funksjonen. Håpet er å få dette til for hele Svalbard, sier Skoglund. Han anbefaler å bruke Firefox eller Google Chrome som nettleser.

Flere steder

I tillegg til å fly inn mot Pyramiden, er det nå mulig å zoome seg inn på bebyggelsen i Ny-Ålesund, Pyramiden, Barentsburg og Longyearbyen med stor detaljrikdom. Særlig bebyggelsen i Longyearbyen er svært detaljert.

– For Longyearbyen er oppløsningen nede i 10 centimeter, mot en halvmeter for de øvrige stedene. Det skyldes at fotoflyet fløy langt lavere over Longyearbyen, forklarer topografen.

Ved å klikke på kartet «3D-eksperiment» er det mulig fritt å navigere rundt på hele Svalbard. Også det er en ny funksjon.

Prøv selv på toposvalbard.npolar.no.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!