Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pyramiden i flere dimensjoner

Den russiske gruvebyen Pyramiden ble nedlagt i 1998, og gjenoppstår nå som turistby. Nå kan du også studere byen på nett. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Pyramiden i flere dimensjoner

Med et par tastetrykk kan hvem som helst fra hvor som helst fly inn over Pyramiden i lav høyde. Norsk Polarinstitutt legger stadig nye funksjoner til i nettkartløsningen TopoSvalbard.

Tekst:

Publisert:

Etter at Norsk Polarinstitutt (NP) for et par år siden la ut et nytt og forbedret kart over Svalbard på nettet, er kartet under kontinuerlig utvikling.

Topograf Anders Skoglund i NP har vært sentral i utviklingsarbeidet, og forteller at målet er å legge ut flybilder som dekker hele øygruppa.

I tillegg til de horisontale flybildene, er det også lagt inn en funksjon kalt «3D-ortofoto Pyramiden». Ved å klikke på den, får en fram et tredimensjonalt bilde av Pyramiden og fjellområdene rundt den nedlagte gruvebyen. Funksjonen er svært dynamisk, og for første gang tatt i bruk i Norge.


Fly på egen hånd

3D-bildet over Pyramiden er det første hvor publikum kan bevege seg fritt rundt, bevege seg over fjellene, følge trange daler eller svinge inn mot stedet fra fjorden.

– Foreløpig er det kun Pyramiden som er tilgjengelig på den måten. Det er svært mye, og tung data som skal til for funksjonen. Håpet er å få dette til for hele Svalbard, sier Skoglund. Han anbefaler å bruke Firefox eller Google Chrome som nettleser.

Flere steder

I tillegg til å fly inn mot Pyramiden, er det nå mulig å zoome seg inn på bebyggelsen i Ny-Ålesund, Pyramiden, Barentsburg og Longyearbyen med stor detaljrikdom. Særlig bebyggelsen i Longyearbyen er svært detaljert.

– For Longyearbyen er oppløsningen nede i 10 centimeter, mot en halvmeter for de øvrige stedene. Det skyldes at fotoflyet fløy langt lavere over Longyearbyen, forklarer topografen.

Ved å klikke på kartet «3D-eksperiment» er det mulig fritt å navigere rundt på hele Svalbard. Også det er en ny funksjon.

Prøv selv på toposvalbard.npolar.no.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!