Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pusteøvelse

Alt var selvsagt ikke mye bedre før, det var bare annerledes. Å reise til Svalbard, for eksempel, var et stort sprang og en reise inn i det ukjente.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var et eventyr forbeholdt noen få utvalgte, og en knippe stabeiser som ikke tok nei for et nei. Interessen blant folk flest for landet var så som så. Sant nok var det noe eksotisk over navnet, en egen sus, og det var sånn omtrentlig kjent at Svalbard lå oppe i isen et sted. Mange som fant veien hit av pur nysgjerrighet uten å ha noe spesielt å bestille, fant et nokså lukket land. Longyearbyen var forbeholdt Store Norske og noen få andre privilegerte. Alle andre fikk aller nådigst tillatelse til å sette opp telt, bare det ikke var innafor synsvidden. For ikke å snakke om Barentsburg og Pyramiden, hvor du kontant ble skysset videre om du kom uanmeldt. Det hele var svært så eksotisk, selvsagt, underlig, annerledes og ikke til å bli klok på for en stakkars uinnvidd.

Nå pakkes svære fly fulle av folk så godt som hver eneste dag og sendes over havet. Ja, så fulle er flyene at passasjerer blir betalt for å gi plass til de som er mest trengende. Det er som om alle for tiden vil til Svalbard. Det fortoner seg som en eneste stor folkeflukt. Hotellene er fulle, snøskuterutleierne får knapt tid til å tanke opp de mange hundre doningene før neste karavan begir seg innover Sassendalen. Forvandlingen fra mørketidens stillferdighet til sollysets dundrende invasjon er like voldsom hvert eneste år. Og for hvert år som går øker tilstrømningen.

Spørsmålet som tvinger seg fram er hvor dette skal ende? Hvor lenge og langt skal utviklingen gå før det innføres kvoter på hvor mange som får besøke Svalbard? Som må besøke Svalbard? Turistnæringen forholder seg selvsagt til rammer fastsatt av myndighetene. Det er med andre ord en bevist vilje bak folkestrømmen. På Svalbard skal det satses på kull, turister og forskning. Det er opplest og vedtatt. Til alt overmål er det også gått ut et budskap fra Jens Stoltenberg om å se mot nord; den såkalte nordområdesatsingen. Svalbard ligger egentlig nord for regjeringens definisjon av nordområdene, men det drypper da litt på oss også.

Det hele er som en eneste stor spiral. Oppmerksomhet avler mer oppmerksomhet. Flere tilreisende skaper enda flere tilreisende. For tre uker siden gikk startskuddet for Det internasjonale polaråret (IPY), også det en kompakt bidragsyter til økt trafikk og plenty med CO2. Kan hende er det en viss ironi i det faktum at klimaendringen er en av de viktigste problemstillingene det skal forskes på under IPY. Når også ansatte i kullnæringen i stadig større omfang gir seg til å pendle sørover, bidrar også det til kraftige utslag på trafikken.

Er det vi ser nå en utvikling som vil fortsette? I så fall; gagner den Svalbard, miljøet og den generelle trivsel? Eller er den bare med på å piske opp et jag som frarøver Svalbard sin fremste kvalitet: Stillheten, roen og nærheten folk i mellom. Dette kolossale jag fram og tilbake til fastlandet vil selvsagt generere noen kroner i miljøkassa, nå som det innføres et miljøgebyr på 150 blanke kroner fra 1. april. Det er da noe makeløst ironisk over det hele, er det ikke? Og hjelper det da å rope på Norwegian?

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!