Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pusser opp Barentsburg

Stormessa er blant bygningene som skal pusses opp i Barentsburg. FOTO: Birger Amundsen

Pusser opp Barentsburg

Trust Arktikugol går i gang med å utbedre kraftstasjonen og pusse opp bygninger i Barentsburg. Antall ansatte skal også økes, ifølge gruvedirektøren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi begynner arbeidet med å oppgradere kraftstasjonen allerede nå, i begynnelsen av denne måned. Samtlige tre kjeler skal pusses opp, og de to gamle pipene erstattes med en ny pipe, sier gruvedirektør Boris I. Nagajuk i Trust Arktikugol.
Det er halvannet år siden Nagajuk overtok som øverste sjef i Barentsburg, etter å ha arbeidet i en årrekke lengst øst i Russland.
Trusten har hatt en rekke planer med det gamle og totalt nedslitte kraftverket de siste årene, uten at noe har skjedd. En tid var det snakk om å bygge et nytt kraftverk, hvor gass blant annet er blitt vurdert brukt som energikilde. Når har trusten altså avgjort at det ikke skal bygges nytt verk, men at det gamle skal oppgraderes.

Stormessa skal pusses opp
Nagajuk forteller at vann- og kloakksystemet også skal oppgraderes, samt det elektriske ledningsnettet.
– Vi starter også arbeidet med å totalrenovere Hus 29, og fortsetter med andre bygninger etter hvert. For å koordinere oppussingsarbeidet har vi ansatt en rådgiver, sier Nagajuk.
Trusten har store planer med den gamle stormessa, som har stått avstengt en tid etter at all messedrift er avviklet. Nå vil selskapet pusse opp bygningen, bruke andre etasje som museum og første etasje til kantine og butikk.

Kontakt med Bydrift
Gruvedirektøren forteller at trusten har vært i kontakt med Bydrift Longyearbyen om arbeidet som skal utføres, for å søke assistanse og konsulenthjelp.
Administrerende direktør Paul Guldstrand i Bydrift sier at de hadde et uforpliktende møte med russerne i februar.
– Om vi har anledning vil vi innenfor visse grenser kunne stille vår kunnskap til disposisjon. Men foreløpig har vi kun hatt et kort møte hvor saken ble luftet, uten konkrete drøftinger, understreker Guldstrand.

Ny kullgruve
Når det gjelder åpning av ny gruve i Colesbukta, midtveis mellom Barentsburg og Longyearbyen, sier Nagajuk at forekomsten fortsatt ikke er godt nok kartlagt og at nye undersøkelser må gjøres. Da er det ikke snakk om kjerneboringer, men å drive en stoll inn i fjellet.
– Vi kan fortsatt holde det gående på forekomsten vi driver på i Barentsburg fram til 2020, men i gruvesammenheng er ikke det lang tid, innrømmer han.
Ifølge Nagajuk er interessen for å arbeide i Barentsburg stor blant russere og ukrainere. Da han tiltrådte som direktør hadde trusten 415 ansatte. Nå er antallet økt til 498, og innen utgangen av året skal antallet være oppe i 550 ansatte. I tillegg kommer ansatte ved konsulatet og vitenskapelig personell.

Kulltippbrannene
Arbeidet med å slukke brannene i kulltippene pågår også for fullt.
– Når det gjelder den sørligste og største tippen er vi så godt som ferdig. Tippen lenger nord som har brent i nærmere halvannet år nå, som Sysselmannen har tillatt kan brenne ut, vil vi også gå i gang med, sier Nagajuk.
I slutten av måneden kommer det båt til Barentsburg med mer tungt utstyr, blant annet to nye bulldosere, tre-fire store lastebiler og to gravemaskiner.
– Det er blant annet for å betjene de nye maskinene at vi må ansette flere folk, sier han.
Russerne har merket økt norsk interesse for den lille syfabrikken i Barentsburg, noe som gjør at trusten vil kjøpe inn mer utstyr og ansette flere også der.
For Nagajuk er det viktig med kvinnearbeidsplasser og flere barn i gruvebyen. Derfor prioriterer han familier med barn når han ansetter folk. I den sammenheng vurderer han å ansette en lærer på skolen som kan undervise i engelsk eller norsk.
– Det er viktig med stabilitet og at folk kan føle trygghet med arbeidsplassen, understreker gruvedirektør Boris I. Nagajuk.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!