Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Punktert kunstpauseåpning

Morten Skallerud fortalte om hvordan han har restaurert de gamle filmene til Roald Amundsen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Punktert kunstpauseåpning

Åpningen av årets Kunstpause ble ikke helt som arrangørene hadde ønsket seg, takket være et langvarig strømbrudd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det som skulle være en kombinert filmvisning og seminar om Roald Amundsen ble i stedet et rent foredrag om filmhistorie, og om hvilke filmer som kunne vært vist, dersom det hadde vært strøm i Unis-bygget. For skjebnen ville at strømmen skulle forsvinne i hele Longyearbyen halvannen time før arrangementet som skulle åpne årets Kunstpause startet.

Tidlig ute
Da klokka var blitt 20 og både tilhørere og foredragsholderne Morten Skallerud og Ingrid Dokka fra Norsk Filminstitutt var på plass, var strømmen fortsatt ikke tilbake. Hele arrangementet ble derfor flyttet fra Møysalen til foajeen i Forskningsparken, der Dokka og Skallerud holdt hvert sitt foredrag.
– Amundsen og Scott var tidlig ute med å ha med kamera. Allerede i 1910-11 hadde de med seg kamera på sine ekspedisjoner, sier Ingrid Dokka.

Unescos verdensarvliste
– Vårt prosjekt er å samle Amundsens fem filmer og få dem så komplett som mulig og kjørbare på kino. Vi vil også prøve å lage en samle-DVD, forteller Skallerud.
Han jobber med å restaurere filmene som Amundsen har laget fra sine ekspedisjoner til Nord- og Sydpolen, gjennom Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen.

Ny sjanse
– Dette er spennende materiale, og noe av det står på Unescos verdensarvliste. Ideen med prosjektet er å gjøre mest mulig digitalt og få gjengitt det på farget film med god kvalitet, sier Skallerud.
Dessverre fikk ikke tilskuerne sett noe av resultatet onsdag kveld. Men det ble en ny sjanse på Unis klokken 12 torsdag formiddag, og da dukket det opp mellom 30 og 50 personer.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!