Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Prøver seg på solenergien

Sola skal utnyttes som energikiilde i leiligheter på Elvesletta. Ann Pedersen fra LNS Spitsbergen, Espen Johannessen fra Solbes og montør Christian Kjelsberg. FOTO: Christopher Engås

Prøver seg på solenergien

LNS Spitsbergen prøver ut solcelleenergi i Longyearbyen ved å installere store solcelleanlegg på de to nyeste leilighetsbyggene på Elvesletta.

Tekst:

Publisert:

– Dette er et prøveprosjekt som LNS Spitsbergen har satt i gang med støtte fra Miljøvernfondet. Effekten av dette kommer beboerne i leiligheten til gode gjennom lavere strømregning, sier administrerende direktør Ann Pedersen.

Miljøvernfondet har støttet prosjektet med om lag 400.000 kroner. Totalt koster solcelleprosjektet på de to leilighetsbyggene på Elvesletta 1,3 millioner kroner.

14 kilowatt

Det er det Narvik-baserte selskapet Solbes som har stått for planleggingen av solcelleprosjektet i Longyearbyen. I tillegg til de to leilighetsbyggene her, er det montert opp solcelleanlegg i bokvarterene i Svea. Espen Johannesen i Solbes tror leilighetene vil være selvforsynt med strøm i den lyse årstiden.

– Undersøkelsene vi har gjort viser at sola er ganske jevnt fordelt ut over hele døgnet når det er lyst her. Panelet som er montert på blokka nå er på 100 kvadratmeter og har en samlet effekt på 14,5 kilowatt under optimale lysforhold. Det gir om lag 2,25 kilowatt per leilighet og er mer enn nok til å dekke strømforbruket, sier Johannesen.

Det er ikke snakk om å bruke strømmen til oppvarming. Fjernvarmesystemet i Longyearbyen tar seg av den saken.

– Motfase til behov

Ann Pedersen er fullt klar over at solcellepanelene vil gi liten eller ingen effekt i den mørke årstiden på Svalbard, når folk virkelig trenger strøm.

– Vi ser at solcellepaneler kan synes å være i en motfase til behovet, at de produserer mest når man trenger strømmen minst. Men vi synes likevel at det er interessant å gjennomføre prosjektet. Det er jo en måte å finne ut om solenergi kan gi en effekt i dette samfunnet i årene som kommer, sier hun.

– Undersøkelser viser at el-forbruket er ganske jevnt fordelt utover året i Longyearbyen. Og selv om effekten er liten foreløpig, så bidrar panelene til å redusere CO2-utslippene. Det er absolutt muligheter for å bruke solenergi i framtiden, i kombinasjon med kull. Vi vil nå jobbe for å optimalisere systemene, sier Johannessen.

Noe å tenke på

Solbes-sjefen roser LNS Spitsbergen for å prøve noe nytt i energisektoren i Longyearbyen.

Det finnes ikke noe batterisystem eller annet som kan lagre overskuddsstrømmen fra de nye solcellepanelene på Svalbard, i den grad de skulle produsere mer strøm enn forbruket.

– Det er mye rundt dette som ikke er utredet skikkelig ennå. Nå må vi bare se hvordan det fungerer og dra konklusjonene etter hvert. Men jeg vil oppfordre lokalmyndighetene om å følge med, og ta erfaringene med seg når nytt energiverk skal utredes, sier Johannnessen.

Se bildet større

Hvert leilighetsbygg skal ha paneler på taket som er om lag 100 kvadratmeter store. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!