Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Prøver på nytt i Nybyen

De planlagte leilighetshusene ligger i samme lengderetning som de gamle hybelhusene i Nybyen. FOTO: Romerike Arkitekter

Prøver på nytt i Nybyen

Svalbard Invest har gjort fullstendig om på sitt leilighetsprosjekt i Nybyen. Nå er Longyearbyen lokalstyre langt mer positive til utbyggingsplanene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.04.2013 kl 15:02

For drøye to år siden presenterte Romerike Arkitekter og oppdragsgiveren Svalbard Invest planer om tre nye leilighetsbygg helt øverst ved snuplassen i Nybyen. Verken Sysselmannen eller Longyearbyen lokalstyre (LL) var særlig begeistret for planene og mente husene brøt for mye med den eksisterende bebyggelsen i området. Planene ble derfor ikke godkjent.


Små leiligheter

Nå prøver selskapet seg på nytt med helt andre løsninger.

– Vi har egentlig tegnet et helt nytt prosjekt og ikke forsøkt å justere på det prosjektet vi hadde i utgangspunktet, sier Ole Bjarne Folmo, arkitekt og daglig leder i Romerike Arkitekter.

Tre bygg er blitt til to, takene er endret, og byggene plasseres slik at lengderetningen ligger likt med de eksisterende hybelbyggene. De toetasjes husene skal romme til sammen 24 to- og treroms leiligheter. Størrelsen på boenhetene varierer fra 42 til 56 kvadratmeter.

Jan Ove Kvalheim, eier av Svalbard Invest, har stor tro på prosjektet.

– Byggene har en utforming som passer inn i Nybyen, samtidig som en skal se at de er bygget i dag. Vi legger opp til en høyere standard enn det som er vanlig på Svalbard. Innredningen blir annerledes, vi skal ha gips og ikke panel på veggene. Leilighetene blir lydtette og får vannbåren varme og balkonger, sier Kvalheim.

– Hvorfor bygger dere ikke familieleiligheter?

– Vi bygger ut i henhold til markedsbehovet. Vi har inntrykk av at det er størst behov for mindre leiligheter, uten at vi har gjort noen markedsundersøkelse på det, sier han.

– Hvorfor har det tatt to år før dere prøver dere på nytt?

– Det er ikke noen spesiell grunn til det. Det forrige prosjektet var ikke utformet riktig, og vi har trengt tid til å utforme det nye, sier Kvalheim.


Kan bli næringslokaler

At leilighetene vil ligge flere kilometer unna sentrum, bekymrer ikke utbyggeren.

– Alle på Svalbard bruker bil, så det tror jeg ikke blir noe problem. Dessuten blir boligene liggende nær Longyearbreen, og en vil få lengre skutersesong. Det blir skutergarasjer i kjelleren, og boligene vil ligge fritt og stille for seg selv, sier Kvalheim.

Nå skal de reviderte tegningene godkjennes av LL, før selskapet kan søke om igangsettingstillatelse.

– Så skal vi finne ut når bygge­starten blir. Det er ikke avklart ennå, sier han.

Kvalheim vil ikke gi noe kostnadsoverslag, eller si hvor mange leiligheter de må selge for å kunne starte utbyggingen.

– Jeg vil ikke gå ut med det. Leilighetene skal bygges i et område som er regulert til både bolig og næring. Hvordan vi bygger ut, kommer derfor an på hvordan markedet utvikler seg, og hva markedet etterspør, sier Kvalheim.


Behandler søknaden

LL behandlet i mars den nye rammesøknaden fra arkitektkontoret. Planavdelingen har kommet med en del kommentarer til endringer, og Romerike Arkitekter sendte sist uke inn et revidert prosjektforslag.

– Vi behandler rammesøknaden på vanlig måte. Dette er et tiltak som for øvrig er i samsvar med planen, sier plan- og utviklingssjef Vigdis Hole.

Området er satt av til bolig- og næringsformål. Det ligger også utenfor den fastsatte skredgrensa og anses derfor som trygt.

Hole merker seg at prosjektet er et helt annet enn det opprinnelige, men understreker at avdelingen vil studere det reviderte prosjektet før de eventuelt gir en rammetillatelse.

Se bildet større

Slik skal leilighetshusene se ut. FOTO: Romerike Arkitekter

Se bildet større

Slik så det opprinnelige prosjektet ut. Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre godkjente ikke de planlagte bygningene. FOTO: Faksimile SP 02/2011

Siste nytt i Nyheter

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

 
Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!