Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Prøver lakse-lykken

Prosjektleder Martin Svenning (bak) håper kilenota i Adventfjorden vil gi svar på hvor laksen på Svalbard hører hjemme. Han har fått hjelp fra yrkesfisker Olav Fredrik Larsen fra Malangen i Troms til å utplassere nota. De neste par månedene skal lokale fiskere fra Longyearbyen jeger- og fiskerforening røkte kilenota. FOTO: Anders Fjellestad

Prøver lakse-lykken

Kilenota er på plass i Adventfjorden for å fange laks. Foreløpig er en rognkjeks den eneste fisken som har gått i garnet.

Norsk institutt for naturforskning (Nina) fikk sist uke utplassert en kilenot i Adventfjorden, rundt hundre meter ut fra seilforeningens naust. Dette er stedet lokale lakse­fiskere som Frank Jakobsen og Jørn Hansen tidligere har fisket laks. Nå prøver også Nina fiske­lykken. Målet er å fange laks, for deretter å finne ut hvor den hører hjemme. Men hittil består fangsten kun av en rognkjeks.

– Vi forventer ikke den store fangsten før i slutten av august. Garnet skal stå til slutten av oktober, sier Martin Svenning, prosjektleder i Nina.


Viktig kunnskap

– Vi skal fange inntil 40 laks og bestemme kjønn, alder, vekt og hvor lenge den har vært i havet. Vi tar også skjellprøver av alle laks vi fanger, sier Svenning.

Skjellprøvene skal sammenlignes med prøver fra 25.000 laks fanget i Nord-Norge og på Kolahalvøya. Dermed kan en i de aller fleste tilfeller finne ut hvilket vassdrag Svalbard-laksen hører hjemme i. Men hvorfor er det så viktig å finne ut hvor laksen kommer fra?

– Det er to grunner til det. Laksens liv i havet er nærmest som en svart boks. Den kan være borte fra hjemmevassdraget i opptil fem år. Vi vet ikke hvor den vandrer, men vi tror laksen tar i bruk stadig mer av Barentshavet, sier Svenning.

I tillegg er prosjektet viktig for fiskeriforvaltningen. Mer kunnskap om laksen gjør det lettere å utarbeide en bærekraftig fiskeripolitikk. Dersom laksen på Svalbard kommer fra solide bestander, kan det i utgangspunktet åpnes for mer fiske.


Lokalt samarbeid

Kilenota står rundt hundre meter fra land og fungerer som en slags trakt. Fisken ledes inn selve nota, og deretter inn i kamre med stadig trangere åpninger. Fisken blir til slutt fanget i et stort kammer uten å lide noe nød. Kilenota skal røktes daglig av Longyearbyen jeger- og fiskerforening, som Nina har inngått et samarbeid med. Det skal også tas prøver av annen fisk som går i nota.

Prosjektet er delvis finansiert av Svalbards miljøvernfond og er et samarbeid med forsknings­institusjoner i Russland og Finland.

Laks på Svalbard er langt fra noe nytt, men kilenotprosjektet kan gi nye svar om den ettertraktede fisken.

– Dette prosjektet avsluttes i 2013, og i løpet av høsten vet vi mer om hvor laksen på Svalbard kommer fra, sier Svenning.

Se bildet større

Hittil er en rognkjeks den eneste fisken som har gått i garnet. Dette er ikke en matfisk i Norge, men rognen brukes i kaviarproduksjon. Martin Svenning (t.v.) og Olav Fredrik Larsen studerer fangsten. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!