Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Prøver lakse-lykken

Prosjektleder Martin Svenning (bak) håper kilenota i Adventfjorden vil gi svar på hvor laksen på Svalbard hører hjemme. Han har fått hjelp fra yrkesfisker Olav Fredrik Larsen fra Malangen i Troms til å utplassere nota. De neste par månedene skal lokale fiskere fra Longyearbyen jeger- og fiskerforening røkte kilenota. FOTO: Anders Fjellestad

Prøver lakse-lykken

Kilenota er på plass i Adventfjorden for å fange laks. Foreløpig er en rognkjeks den eneste fisken som har gått i garnet.

Norsk institutt for naturforskning (Nina) fikk sist uke utplassert en kilenot i Adventfjorden, rundt hundre meter ut fra seilforeningens naust. Dette er stedet lokale lakse­fiskere som Frank Jakobsen og Jørn Hansen tidligere har fisket laks. Nå prøver også Nina fiske­lykken. Målet er å fange laks, for deretter å finne ut hvor den hører hjemme. Men hittil består fangsten kun av en rognkjeks.

– Vi forventer ikke den store fangsten før i slutten av august. Garnet skal stå til slutten av oktober, sier Martin Svenning, prosjektleder i Nina.


Viktig kunnskap

– Vi skal fange inntil 40 laks og bestemme kjønn, alder, vekt og hvor lenge den har vært i havet. Vi tar også skjellprøver av alle laks vi fanger, sier Svenning.

Skjellprøvene skal sammenlignes med prøver fra 25.000 laks fanget i Nord-Norge og på Kolahalvøya. Dermed kan en i de aller fleste tilfeller finne ut hvilket vassdrag Svalbard-laksen hører hjemme i. Men hvorfor er det så viktig å finne ut hvor laksen kommer fra?

– Det er to grunner til det. Laksens liv i havet er nærmest som en svart boks. Den kan være borte fra hjemmevassdraget i opptil fem år. Vi vet ikke hvor den vandrer, men vi tror laksen tar i bruk stadig mer av Barentshavet, sier Svenning.

I tillegg er prosjektet viktig for fiskeriforvaltningen. Mer kunnskap om laksen gjør det lettere å utarbeide en bærekraftig fiskeripolitikk. Dersom laksen på Svalbard kommer fra solide bestander, kan det i utgangspunktet åpnes for mer fiske.


Lokalt samarbeid

Kilenota står rundt hundre meter fra land og fungerer som en slags trakt. Fisken ledes inn selve nota, og deretter inn i kamre med stadig trangere åpninger. Fisken blir til slutt fanget i et stort kammer uten å lide noe nød. Kilenota skal røktes daglig av Longyearbyen jeger- og fiskerforening, som Nina har inngått et samarbeid med. Det skal også tas prøver av annen fisk som går i nota.

Prosjektet er delvis finansiert av Svalbards miljøvernfond og er et samarbeid med forsknings­institusjoner i Russland og Finland.

Laks på Svalbard er langt fra noe nytt, men kilenotprosjektet kan gi nye svar om den ettertraktede fisken.

– Dette prosjektet avsluttes i 2013, og i løpet av høsten vet vi mer om hvor laksen på Svalbard kommer fra, sier Svenning.

Se bildet større

Hittil er en rognkjeks den eneste fisken som har gått i garnet. Dette er ikke en matfisk i Norge, men rognen brukes i kaviarproduksjon. Martin Svenning (t.v.) og Olav Fredrik Larsen studerer fangsten. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!