Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Produksjonsstans i Svea

Kullrenseverket i Svea har vært gjennom flere omfattende utbedringer, etter at det ble satt i drift i juni 2011. Fortsatt skaper verket problemer for Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Produksjonsstans i Svea

Problemer med oppredningsverket har ført til to ukers stans i kullproduksjonen i Svea Nord-gruva. Etter all sannsynlighet kom produksjonen i gang i går.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2013 kl 10:23

Det var lørdag 8. mars at beslutningen ble tatt om å stanse oppredningsverket (ORV). Årsaken var at arbeiderne i en periode hadde vært sterkt plaget av støv under kullrensingen.

– Det var voldsomt med støv, og driften ble stanset ut fra et arbeids­miljøhensyn, sier gruvesjef Per Nilssen i Svea Nord.

Han sier videre at stansen i kullrensingen også førte til stans av kullproduksjonen. Ingen i Store Norske-ledelsen regnet imidlertid med at det skulle gå fjorten dager før driften igjen kom i gang.


Et smertens verk

Oppredningsverket i Svea, ORV som det vanligvis omtales som, har vært et smertens barn fra det ble satt i drift sommeren 2011. Allerede etter få måneders drift ble det full stans, og en omfattende ombygging utført, før verket ble satt i drift i mars i fjor.

Rundt juletider ble ORV igjen stanset, etter en stygg ulykke som førte til at en mann måtte amputere armen.

– Det har vært en del utfordringer med ORV, det er ikke til å komme forbi. Vi har vært plaget med verket i to år, og fortsatt ser vi utfordringer selv etter at det er gjort en god del utbedringer, sier Nilssen.

Problemet denne gangen er ifølge ham forårsaket av langtidslagret kull. Nyprodusert kull fra gruva inneholder en god del fuktighet, og støver av den grunn lite. Blir kullet liggende, tørker det ut og støver under den mekaniske renseprosessen hvor steinen skilles ut fra kullet.


Tap på 100.000 tonn

Under driftsstansen er det gjennomført en rekke tiltak på ORV, blant annet montering av vanndyser samt at en syklon, nærmest en gigantisk støvsuger, er plassert ved kullinntaket.

At driften i gruva ble stanset skyldes at rundt 150.000 tonn kull ligger lagret rundt oppredningsverket i påvente av rensing, og at det derfor ikke var plass til å lagre mer kull der.

Per Nilssen regner med et produksjonstap på 7.000 tonn kull i døgnet. Det betyr et samlet tap på rundt 100.000 tonn.

Ifølge Store Norske-direktør Per Andersson vil den tapte produksjonen tas igjen innen sommeren. Blant annet ved at en god del kull inneholder så lite stein at den kan kjøres rett ut til kull-lageret på Kapp Amsterdam, uten å kjøres gjennom ORV.

Da Svalbardposten var i kontakt med Andersson onsdag ved middagstider, mente han at oppredningsverket ville bli satt i gang i løpet av ettermiddagen.

Skjedde det, ville driften i Svea Nord komme i gang i løpet av torsdagen.

Nøkkelord

Se bildet større

Per Nilssen er gruvesjef i Svea Nord, og har også ansvaret for oppredningsverket. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

Etter at den beste kulla i Svea Nord-gruva er tatt ut, gjenstår kull med høyt innhold av stein. Store Norske gikk derfor til innkjøp av et oppredningsverk (ORV) i 2010.

• Kostet 90 millioner kroner.
• Renser 400 tonn kull i timen.
• Satt i drift i juni 2011.
• Mann skadet 20. november 2011.
• Stanset etter ulykken for omfattende utbedring.
• I drift fra mars 2012.
• Stanset 20. desember 2012 på grunn av ulykke.
• I drift 3. januar 2013.
• Stanset 8. mars på grunn av støvplage. I drift igjen 20. mars.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!