Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Produksjonsstans i Svea Nord

Sist fredag ble kullproduksjonen i Svea Nord stanset med umiddelbar virkning. Årsaken er mye stein og stor slitasje på utstyret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2012 kl 12:23

Ifølge administrerende direktør Per Andersson i Store Norske har mellomstein ført til at kullproduksjonen i Svea Nord gått svært trått de tre siste månedene.

– Vi kom til et punkt hvor det ikke var annet å gjøre enn å avslutte produksjonen. Slitasjen på utstyret ble rett og slett for stor, forklarer han.

Andersson sier at steinlaget har ført til en produksjonssvikt så langt i år på 100.000 tonn. Med en kullpris rundt 130 dollar tonnet utgjør det 75 millioner kroner. Stansen vil føre til enda større tap.

Massivt steinlag

Strossepanel D8 er det siste av ni ordinære strossepaneler i Svea Nord. En stripe av stein har stadig vokst seg tykkere etter hvert som driften i gruva nærmet seg ytterkanten av den rike kullforekomsten.

Produksjonen på D8 startet i mai i fjor, og skulle etter planen blitt avsluttet utpå sensommeren. Den én meter tykke steinstripa midt i kullaget var ingen overraskelse, men viste seg etter hvert å forårsake svært høy slitasje på utstyret.

– Slitasjen per tonn viste seg å være mye høyere enn vi ventet. Steinen lot seg heller ikke knuse under produksjonen, og ble transportert ut av fjellet som store flak. Det igjen førte også til økt slitasje på transportsystemet, sier gruvesjef Per Nilssen.

Oppredning

I siste omgang førte steinen til at det nyoverhalte oppredningsverket også ble utsatt for ekstra slitasje. Per Andersson sier at summen av alt dette, samt at steinen også var et sikkerhetsproblem, førte til at de bestemte seg for å avslutte strosse D8.

Det igjen fører til at 650.000 tonn kull iblandet stein ikke blir tatt ut. Gruvesjef Nilssen sier at det utgjør rundt 400.000 tonn salgbar kull.

Planen er at deler av dette kan tas ut senere, enten ved såkalt rom- og pilardrift, eller ved bruk av strosseutstyret som skal brukes i den nye Lunckefjell-gruva.

To strossepaneler gjenstår i Svea Nord, H3 og H5. Begge ligger nærmere gruveåpningen, i et område hvor det i den tidligste produksjonsfasen i gruva ble drevet rom- og pilardrift. De to panelene innholder rundt fire millioner tonn kull av langt bedre kvalitet enn kullet på D8.

Vedlikehold

Store Norske-direktør Per Andersson sier at stansen skal brukes til konsolidering av driften i Svea Nord.

– Vi skal bruke tiden til vedlikehold av nedslitt utstyr, samt at det nå blir tid til å rense alt av urenset kull som ligger lagret på Kapp Amsterdam, sier han.

Flere hundre tusen tonn kull er blitt lagret i påvente av at oppredningsverket skulle bli klart etter det omfattende utbedringsarbeidet.

Andersson sier at produksjonstapet ikke får konsekvenser for kullsalget fordi lageret på Kapp Amsterdam gjør at kundene vil få levert kull i henhold til inngåtte kontrakter.

Mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!