Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Problem med «ulovlig» hund

Alle hunder på Svalbard er her på dispensasjon. Mattilsynet advarer folk mot å ta hundermed til øygruppa uten at det er søkt om det på forhånd. Overtredelser av regelverket kan medføre avlivning av hunden(e). FOTO: Geir Barstein (illustrasjonsfoto)

Problem med «ulovlig» hund

De som ankommer Svalbard med hunder uten tillatelse og lovpålagte vaksiner, risikerer avlivning av dyret.

Tekst:

Publisert:

I helga kunne det gått galt for en hund som dukket opp på flyplassen i Longyearbyen. En konkret risikovurdering, midighet fra Svalbard vet og Mattilsynet ved spesialinspektør Harald Os gjorde at hunden slapp å reise til de evige jaktmarker. Men myndighetene garanterer ikke at dette vil skje flere ganger.

Totalforbud

Seksjonsleder Hilde Haug i Mattilsynet forteller om et meget strengt regelverk.

– I utgangspunktet er det totalforbud mot å ta med seg hunder til Svalbard. Alle de nærmere 800 hundene som er i Longyearbyen er faktisk der på dispensasjon, forteller Haug.

Denne lovgivningen er regulert i en egen forskrift (forskrift om forbud mot innførsel av dyr til Svalbard) som blant annet er å finne på lovdata.no og på nettsidene til Sysselmannen.

Rabiesfrykt

Haug forteller at Mattilsynet i særlige tilfeller gir dispensasjon fra forbud mot innførsel av dyr, og da som regel hund.

– Man må søke Mattilsynet om tillatelse for å ta med hund fra fastlandet. Det som er spesielt er at det er rabies på Svalbard. Det stilles derfor krav til at hunden har en gyldig rabiesvaksine. På samme måte som at vi ikke ønsker å innføre sykdommer til øygruppen, ønsker vi ikke å føre sykdommer tilbake til fastlandet. Derfor er det enda strengere når det er snakk om å ta hund med seg tilbake, sier Haug.

Hun viser til informasjon som ligger ute på Sysselmannens sider om saken.

Slapp avlivning

De som unnlater å få papirene i orden risikerer politianmeldelse og dermed bot. En annen konsekvens som Haug ikke utelukker, er avlivning av dyret for eiers regning, eventuelt at hunden blir sendt direkte tilbake til fastlandet.

For personen som kom til flyplassen med en ikke-godkjent hund i forrige uke, gikk det bra.

– Saksbehandleren fant etter hvert en løsning i samarbeid med Svalbard vet, og hunden blir holdt isolert fram til vi får en endelig avklaring på hundens helsemessige status. Men vi garanterer ikke at dette skjer neste gang, sier Haug.

Endret regelverk

I høst ble matloven gjort gjeldende på Svalbard slik at denne også gjleder hensynet til folkehelse. Mattilsynet har i tillegg omorganisert, og utvidet inspektørgruppen som skal jobbe med tilsyn relatert til dyrehelse Tidligere var Svalbard underlagt et eget distriktskontor i Tromsø, og tilsynsveterinær Harald Os var primus motor for å følge opp dyrehelsen i bosettingene på øygruppen.

Nå er det opprettet en egen avdeling som heter Mattilsynet Troms og Svalbard. Innenfor denne konstruksjonen er det satt sammen et «Svalbard-team» bestående av tre veterinærer. Foruten Os, er det Anja Lindegård og Line Olsen som har dyrevelferdssakene fra Svalbard.

– Teamet skal samhandle og jobbe opp mot de problemstillinger som har med Svalbard å gjøre, sier seksjonsleder Haug.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!