Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pris til Svalbard Museum

Svalbard Museum er belønnet for sitt arbeid med en pris fra Europarådet. FOTO: Birger Amundsen

Pris til Svalbard Museum

Svalbard Museum er tildelt Europarådets museumspris for 2008 i konkurranse med 59 andre museer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg synes det er ganske fantastisk. Det er bare ett museum i Norge som har fått denne prisen før, og det er Bryggen museum i Bergen, i 1978. Det betyr veldig mye for oss å få denne prisen, som viser at arbeidet vi har gjort og gjør er i toppklassen i museumsverden i Europa, sier direktør ved Svalbard Museum, Tora Hultgreen.
Prisen deles ut av Europarådets komité for kultur, forskning og utdanning på grunnlag av en anbefaling fra juryen i The European Museum Forum.

Til hele Longyearbyen
Hultgreen håper prisen vil få øynene opp på statlige myndigheter, slik at de bevilger de pengene museet trenger for å utvikle seg videre.
– Prisen er en bekreftelse på at vi er på stø kurs, og gir en utrolig arbeidsglede og interesse til å gå videre. Vi har ikke vært så plaget med dårlig arbeidsglede før heller, så det her kan bli noe stort, smiler Hultgreen.
Hun mener anerkjennelsen bør gå til hele Longyearbyen, fordi museet er jobbet fram lokalt gjennom mange år, siden virksomheten startet i 1979.
– Det er brukt utrolig mye ressurser og lokale penger til å bygge opp museet. Hele Longyearbyen, lokalstyret og Sysselmanns-etaten burde ha kake i dag, sier Hultgreen.
Hun trekker også fram de som har gjort en innsats i det nye museet, LPO Arkitekter, Naturexpo, fotograf Guri Dahl og tidligere museumsbestyrer og prosjektleder Gerd Valen.
– Noe av begrunnelsen for at vi får prisen er at budskapet er formidlet gjennom ypperlig design, sier Hultgreen.

Flere priser
Prisen, som skal deles ut i Strasbourg 15. april neste år, er ikke den samme som Svalbardposten skrev at museet kunne bli nominert til tidligere i år. I august hadde museet besøk av European Museum Forum, som skulle vurdere om museet kunne bli nominert til årets europeiske museum. Her nådde Svalbard Museum ikke opp, men det var samme forum som innstilte museet til Europarådets museumspris.
– Det kom veldig overraskende. Vi var innstilt sammen med 59 andre museer og kom til finalen sammen med et museum i Utrecht i Nederland. I går fikk jeg vite at Svalbard Museum ble enstemmig valgt i finalen, sier Hultgreen.

Får oppmerksomhet
Utmerkelsen består av bronsestatuetten «La femme aux beaux seins» av Joan Miró, som museet skal beholde i ett år, et diplom og en sjekk på 5.000 Euro.
Hultgreen tror Svalbard Museum vil få større internasjonal oppmerksomhet etter å ha fått tildelt prisen.
– Erfaringen sier at alle museer som får en pris blir lagt merke til. Jeg forventer at en god del av museumsorganisasjonene i Europa vil legge et besøk hit. Jeg har allerede fått mail fra flere nå på morgenen, fra folk som har lyst til å komme hit og se hva vi har gjort som er så vellykket, sier hun.
Museet skal blant annet feire prisen med å ha gratis inngang hele uka.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!