Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pris til Hurum

Jørn Hurum under utgravingene ved Knorringfjellet sør for Diabasodden i 2007. FOTO: Birger Amundsen

Pris til Hurum

Øgleforsker Jørn Hurum hedres som «fremadstormende oppdager» for øgleutgravingene på Svalbard. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.05.2011 kl 09:20

Prisen deles ut av National Geographic og er på 10.000 dollar. Paleontolog og førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum i Oslo, Jørn Hurum, er den første norske forskeren som mottar prisen. I begrunnelsen står det at han «lokker fram noen av evolusjonens hemmeligheter fra en arktisk steinørken. Han har avdekket en skattkiste av fossile skjeletter på avsidesliggende Svalbard, nord for Polarsirkelen. Her har han funnet et helt marint økosystem med hittil ukjente arter – fra ørsmå alger via små havlevende dyr til enorme havmonstre – som forbinder nye deler av evolusjonshistorien. Blant de mest spektakulære funnene er fossile levninger av kolossale pliosaurer. Disse 15 meter lange rovdyrene er blant de største av sitt slag som vitenskapen kjenner.»

Death of a sea monster

− Denne æren vil jeg først og fremst dele med teamet som er med meg. I løpet av årene med utgravninger har vi blitt en sammensveiset gjeng, mer venner enn kolleger, sier Hurum i en pressemelding.

− Jeg er også glad for å arbeide ved et universitetsmuseum, der forståelsen og rommet for forskningsformidling og ikke bare forskning er større enn ved et vanlig forskningsinstitutt, slik at vi får muligheten til å dele oppdagelsene våre og kunnskapen de gir med en hel verden, fortsetter han. 

Hurum har ledet seks utgravningsekspedisjoner til Svalbard, og planleggingen av den sjuende, som skjer i august, er i full gang. Det har vært laget flere dokumentarer om utgravningene både i Norge og internasjonalt.

I månedsskiftet mai/juni vises den seneste dokumentaren, National Geographics «Death of a sea monster», på NRK.

Ny øgle

Denne uka ble det også avslørt at Hurum og teamet hans fant en ny art under utgravingene i 2009. 

– Anatomiske studier av kontakten mellom de forskjellige knoklene i skallen, formen på luffene, skulderbeltets og hoftens form viser at dette er en ny fiskeøgleart, sier paleontolog Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo til Aftenposten.

Øglen er 5,5 meter lang og bærer navnet ichthyosaurus. Den ble funnet i august 2009, men funnet er blitt holdt skjult etter avtale med fjernsynskanalen National Geographic, som fulgte utgravingene. 

Fiskeøglen levde for rundt 147 millioner år siden.

– Den så ut som en fet, overspist delfin og levde trolig av å spise blekksprut. Øglen kan ha blitt drept etter å ha blitt angrepet, for vi har funnet tegn til bitemerker på bakkroppen og påvist noen knuste halehvirvler, sier Hurum til Aftenposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!