Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Populært lokaløl

Skål: Heidi Harviken, Lise Gjellestad og Mona Ada Andersen skåler med hver sin øl fra Svalbard Bryggeri. FOTO: John Christian Nygaard

Populært lokaløl

Forrige fredag var det lanseringsfest for ølet fra Svalbard Bryggeri. Til glede for ølglade og øltørste innbyggere i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

– Det er ganske utrolig. Nå begynner det å sige inn at vi faktisk sitter her i baren og drikker vårt eget øl. Det er en fantastisk følelse etter så mange år, sier Robert Johansen i Svalbard Bryggeri.

Fredag var han og makker Andreas Hegermann Riis på Coal Miner's Cabin i Longyearbyen, for å lansere to av øltypene Svalbard Bryggeri skal produsere. Tappekranene var i konstant bevegelse, og gjestene som hadde tatt turen kunne prøve både en pale ale og en hveteøl.

Lang prosess
Hele seks og et halvt år har det tatt før drømmen om eget bryggeri på Svalbard ble en realitet. På veien måtte man blant annet kjempe for å endre et regelverk som forbød produksjon av øl, vin og brennevin på Svalbard.

– Det er det som har tatt så lang tid. Men ønsket har hele tiden vært å lage noe som hører til oss i byen. Det skulle være noe for Svalbard, som er vårt eget, sier Johansen.

Forbi de to ølbryggerne som sitter ved bardisken, går en jevn strøm av kunder med øl i hånden. Flere stopper opp for å gratulere de to med det de har fått til.

– Etter så mye stress og jobb vi har hatt den siste tiden, er det veldig gøy å sitte her og se på alle som drikker, skåler og smiler, sier Hegermann Riis.

Fornøyde kunder
Tre av de som hadde tatt turen til Coal Miner's Cabin denne kvelden, var Heidi Harviken, Lise Gjellestad og Mona Ada Andersen.

– Ølen er overraskende god, sier Heidi som drikker en pale ale, før hun fortsetter:

– Det er blant det beste ale ale jeg har smakt. Den smaker veldig godt på en slik fin fredag i august, sier Heidi, og legger til at det er kjempestas at Longyearbyen har fått sitt eget bryggeri.

– Det er gøy å kunne servere øl fra Svalbard når man får besøk av folk her oppe, sier Lise og smiler.
Mona synes det er bra at ølen faktisk er lagd her på Svalbard, og kan fortelle at hun allerede har fått «bestilling» fra venner.

– Jeg har noen venner i Stavanger som allerede har bedt meg ta med øl til dem. Det er veldig gøy hvis Svalbard Bryggeri lykkes med å eksportere ølen etterhvert, sier Mona.

De tre har også et tips til gutta på Svalbard Bryggeri:

– Det kunne kanskje ha vært noen lokale navn på de ulike øltypene. I stede for å for eksempel bare kalle det «Pale ale», kunne det hatt navn som knyttet ølen mer til Svalbard, sier Heidi.

Nøkkelord

Se bildet større

Lykkelig: Andreas Hegermann Riis og Robert Johansen kunne sette seg i baren og bestille ølen de selv har brygget. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Skiløype stengt etter ras

Inntil videre er det ikke lov å bruke skiløypa langs vei 300 på grunn av ras.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!