Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Politisk stillhet

Det foregår saker og ting sør på fastlandet i disse dager. Vi leser om det i avisene, heftige debatter pågår i radio og tv. Det er Solberg og Jensen og Stoltenberg og de andre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Og om halvannen uke stemmer søringene. Og hva skjer her nord, i vår lille verden? Null og niks. Ingen støy og heftig debatt her, men viktige ting som reinjakt og gåsejakt og tur ut på fjorden. Ja vel, så er det ikke valg til lokalstyret før om sju uker. Og avgjørelsen om ikke å holde valg samtidig som fastlandet er tatt for lang tid siden, uten stor partipolitisk uenighet. Det er et poeng, selvsagt, at folk har andre ferievaner her enn på fastlandet. At folk forlater øya i hopetall i siste halvdel av juni, og ikke er tilbake igjen før i midten av august.

Til tross for dette virker stillheten her nord særdeles påfallende på grunn av trykket fra sør. Lokalpolitikerne kunne unektelig fått god medbør, og ikke minst skapt interesse for lokalpolitikken om de hadde hengt seg på akkurat nå. Svarene fra våre fem utvalgte på gata sier litt om den generelle politiske interessen i Longyearbyen, eller mangel på sådann. Kun én av de fem er klar over antall parti det kan stemmes på. Ingen vet hva partiene står for eller hvordan de fronter sakene sine. Det eneste gledelige er at tre av de fem svarer «ja» på spørsmålet om de kommer til å stemme.

Det finnes selvsagt nok av saker de fem partiene kan profilere seg på, spørsmålet er bare når de velger å komme ut av skapet. Arbeiderpartiet har tradisjonelt en sterk posisjon, og har også en sterk lederkandidat i Kjell Mork. Så spørs det om folk fortsatt husker skattesaken. At det var Bondevik-regjeringen som skrudde den opp, bestående av Høyre, KrF og Venstre, og at Stoltenberg II-regjeringen, med svalbardminister Knut Storberget i spissen, justerte den tilbake til utgangspunktet.

Og hva med Kulturhuset? Det må da fortsatt være mulig å gå noen runder om en ny storstue i sentrum. Fortjener ikke vi alle det? Hyttene da, skal vi la dem fortsette å ese utover tundraen – eller skal vi si at nok er nok? Hvorfor ikke gjøre politikk av pendlingen mellom Svea og fastlandet – er det egentlig noe vi ønsker? Burde ikke det være en av høstens store kampsaker? Det er da i alles interesse at stabiliteten blir opprettholdt på Svalbard. Burde ikke folk som egentlig ikke vil bo her, like godt slå seg til på fastlandet for godt?

Vi har makt vi som bor her midt i Nordområdet. Russerne er ute og sprader med sine bombefly sør og nord for oss. De banker flagg i havbunnen, de flyr helikopter som de vil – de tester styrken. Og her bor vi, midt i det som kommer til å bli et av de viktigste områdene i årene framover. Burde ikke vi markere oss, vi også, plante et flagg eller to? Hente fram faklene igjen. Synge kampsanger. Gjøre oss synlige. Nå må dere få opp dampen, lokalpolitikere. Og kom ikke med den at «hver enkelt må fronte sine egne holdninger og saker». Det er anarki, ikke demokrati.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!