Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Politiet kunne ikke loven

Politiet er ikke alltid like stø på gjeldende lovverk på Svalbard. Nå har etaten lært at det ikke kreves førerkort for mopedbiler på øya. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (illustrasjon)

Politiet kunne ikke loven

En 16 år gammel gutt ble nektet å kjøre mopedbil fordi Sysselmannen var i tvil om han hadde lov til å kjøre den.

Tekst:

Publisert:

– Jeg hadde undersøkt saken på forhånd og mente bestemt at jeg hadde lov til å kjøre mopedbilen på Svalbard. Men likevel ble jeg gitt kjøreforbud av Sysselmannen, og måtte vente i mange måneder på svar. Jeg har vært ganske irritert, sier 16-åringen, som ikke ønsker å stå fram med navn i Svalbardposten.

Var i tvil

Andre uka i oktober ble 16-åringen kontrollert av en sysselmannsførstebetjent i Longyearbyen, etter mistanke om at han holdt litt for høy fart. Da betjenten oppdaget at gutten kjørte en mopedbil tyngre enn 150 kilo, vurderte han det slik at gutten ikke hadde lov til dette.

Fra 1. juni 2002 ble det innført førerkortplikt for mopedbil på fastlandet, med obligatorisk opplæring og førerprøve. Selv om gutten hevdet at dette regelverket ikke gjelder på Svalbard, måtte Sysselmannen undersøke på egen hånd.

Fikk kjørenekt

Da saken kom på bordet til assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, så han at det var nødvendig å innhente uttalelse fra vegmyndighetene og både Statens vegvesen, Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet ble bedt om å uttale seg i saken. Mens Sysselmannen ventet på svar, mistet gutten førerretten midlertidig.

– Vurderingen som ble gjort når det gjelder kjøreforbudet var for det første at dette er et førerkortpliktig kjøretøy på fastlandet, og for det andre at det er snakk om et relativt stort kjøretøy med egenvekt på flere hundre kilo. Vi vurderte det tryggest at gutten ikke kjørte bilen fram til at vi hadde avklart saken, sier Sæther.

Lenge å gå

Allerede på dette tidspunktet lå det an til at gutten ikke kom til å få noen strafferettslig reaksjon fra påtalemyndigheten. Når regelverket er så uklart, mener Sæther gutten ikke kunne lastes for sin tolkning.

– Så trakk saken ut i tid, og det er beklagelig, sier Sæther.

Den 19. desember i fjor fikk Sysselmannen svar fra direktoratet og departementet. Det viser seg at gutten hadde rett i sin tolkning av reglene. Det har vært mye fram og tilbake på feltet de siste tolv årene, men etter 2011 er det ingen førerkortplikt for mopedbil på Svalbard. Minstealderen for å kjøre er 16 år, og fører må ha «nødvendig ferdighet».

16-åringen er glad for at han nå kan kjøre bilen sin igjen, og ønsker å legge saken bak seg.

Fikk skuterlappen

Sysselmannen beklager tidsbruken, og viser til at de har vært velvillig innstilt til gutten på andre måter i situasjonen som oppsto.

– Siden hans førerrett formelt var inndratt, skulle han etter retten ikke fått kjøre opp til snøskuter før jul. Men siden saken med mopedbilen i alle tilfeller lå an til å bli henlagt, lot vi ham likevel få kjøre opp til skuter på det tidspunktet, slik at ulempene for ham skulle bli minst mulig, sier Jens Olav Sæther.

Nøkkelord

Se bildet større

Assisterende sysselmann Jens Olav Sæther beklager at avklaringen tok så lang tid. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!