Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Polarnatten senker seg

Så er vinteren kommet, med frost, noen lette snødryss og det blå lyset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Den tette, intense fargen som er så vakker at det nesten er uvirkelig, og som får Hiorthfjell til å ligne en enorm kulisse på en enda større teaterscene. Kulda som biter i kinnene får oss til å tvile ørlite grann på om klimaendringene virkelig kan gjøre noe med den strie nordavinden. Dagene blir stadig kortere, og solstrålene når oss ikke lenger. Søndag forsvant sola under horisonten, og den kommer ikke opp igjen før om noen måneder. Samme dag stilte vi klokka en time tilbake, så nå kommer mørket enda tidligere - enn så lenge finnes det en strime med lys. Om to uker er det slutt også på det. Da senker polarnatten seg over oss, og vi kan trekke et langt lettelsens sukk. Nå er det bare ett stort arrangement igjen, mellom oss og vinternatta som bringer med seg ro og mindre støy enn resten av året. Neste uke arrangeres Kunstpause, som markerer overgangen til mørketida.

Forrige helg stod i bluesens tegn. Mange våknet nok med en aldri så liten hang-over og lettere susing i ørene mandag morgen, etter å ha danset seg gjennom fire dager, eller bivånet konserter akkompagnert av en halvliter eller et glass vin. Det er gøyalt med festivaler, og med Kunstpause og tv-aksjoner, og det er prisverdig at noen – år etter år – har overskudd og energi til å gjennomføre slike arrangementer. Men det er litt godt når det ikke skjer noe som helst også. Når man får tid til å finne fram stearinlysene, være sammen med familie, og venner man ikke har sett på lenge. Når man slipper å ha dårlig samvittighet for alt man ikke rekker eller som man burde ha hjulpet til med, eller deltatt på.

Nå går vi inn i ventetida. Dvalen før lyset kommer tilbake og lyden av hylende totaktere igjen skjærer gjennom den myke stillheten. Skutere og sleder klargjøres for nok en tursesong, og så snart det ligger nok snø på bakken er det bare å ta på skuterdress og hjelm og få seg en luftetur ut av byen. Men akkurat nå er Longyearbyen i en hvilemodus. Turistnæringen og forskningen trapper ned for i år, det blir etter hvert mulig å få plass på flyet både opp og ned, og det går an å stikke innom et av byens mange spisesteder uten å bestille bord på forhånd.

I denne ventetida skal det tas mange beslutninger om Svalbards fremtid, både fra sentralt og lokalt hold. Det er en spennende tid vi går i møte, de færreste kjenner svaret på hvordan de neste årene vil bli. Om friheten skrenkes inn eller om folk skal forskjellsbehandles. Enn så lenge får vi nyte de kvalitetene som Svalbard har. Vi får sette pris på hvor privilegerte vi er, med et utall goder og mye plass å boltre seg på, bare man kommer utenfor byens grenser. Det er lett å glemme hvordan stillheten og mørket kjennes på kroppen under arrangementer der byen syder av liv og flombelysningen er slått på. Heldigvis skal man ikke langt av gårde for å finne ensomhet og nok mørke til å se nordlyset som flakker over polarhimmelen. Eller stjernene som lyser inn i evigheten. Forhåpentligvis vil den muligheten alltid være der, for alle som vil.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!