Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Polarflyger Ingrid Pedersen er død

Ny-Ålesund: Ingrid Pedersen med sønnen Gunnar i Ny-Ålesund i 1979. FOTO: Birger Amundsen

Polarflyger Ingrid Pedersen er død

Ingrid Pedersen var den første kvinnelige pilot over Nordpolen i et enmotors fly. I årevis drev hun som «bushflyger» på Svalbard med et lite Cessna-fly.

Tekst:

Publisert:

Ingrid Pedersen døde 11. september i fjor, 79 år gammel, uten at det er blitt kjent for Svalbardposten. Det skyldes nok at hun flyttet med familien til Anchorage i Alaska i 1979. Mannen, Einar Sverre Pedersen, døde i januar 2008, 89 år gammel.

Det var den tidligere svalbardmannen Arnold Gunnar Tørum som kom over nyheten om at Ingrid Pedersen døde i fjor høst. Han skriver i en epost at han ved en tilfeldighet kom over saken i Anchorage Daily News.


«Tango Alfa»

I boken «Parfyme og motorolje», som ble utgitt i 1996, skriver Ingrid Pedersen om sine opplevelser som flyger på Svalbard.

Hun åpner slik: «Det er tidlig morgen når jeg starter fra Longyear. Natten har ført med seg nok snø til å dekke alle spor fra dagen før og gi plass til nye, ferske. Himmelen er blåhvit og skyfri over de flate fjelltoppene som omkranser Adventdalen. Fjellsidene lyser blendende hvite, og det gnistrer av iskrystaller på nysnøen foran meg og flyet. Men lyset plager meg ikke, og solbrillene i brystlommen på flydrakten får ligge urørt.»

Ingrid er på vei til Ny-Ålesund i sin Cessna 185, vanligvis bare kalt «Tango Alfa». Kjennetegnet på det rødhvite flyet var LN-RTA. Det var særlig i Ny-Ålesund hun følte seg hjemme, og hvor hun i midten av 1970-årene mer eller mindre bodde fast.


Polarflyger

Ingrid Liljegren, som hun het, ble født i Stockholm i 1933, og giftet seg med Einar Sverre Pedersen. Han var flypioner og sjefnavigatør i SAS. Sammen med broren etablerte han i 1958 Norsk Polar Navigasjon, og planla blant annet å bygge hovedflyplass for Svalbard på Kvadehuksletta utenfor Ny-Ålesund.

I 1963 gjennomførte ekteparet den første transarktiske flygingen fra Alaska via Nordpolen og Svalbard til Norge. Turen ble gjennomført med en enmotors Cessna 205.

Etter mange år som «bushflyger» med Cessna-fly, fløy hun mot slutten av 1970-årene en tomotors Dornier mellom Longyearbyen og Svea for Store Norske.

Hun arbeidet i flere år som daglig leder av flymuseet Alaska Aviation Heritage Museum i Anchorage.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!