Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Polarflyger Ingrid Pedersen er død

Ny-Ålesund: Ingrid Pedersen med sønnen Gunnar i Ny-Ålesund i 1979. FOTO: Birger Amundsen

Polarflyger Ingrid Pedersen er død

Ingrid Pedersen var den første kvinnelige pilot over Nordpolen i et enmotors fly. I årevis drev hun som «bushflyger» på Svalbard med et lite Cessna-fly.

Tekst:

Publisert:

Ingrid Pedersen døde 11. september i fjor, 79 år gammel, uten at det er blitt kjent for Svalbardposten. Det skyldes nok at hun flyttet med familien til Anchorage i Alaska i 1979. Mannen, Einar Sverre Pedersen, døde i januar 2008, 89 år gammel.

Det var den tidligere svalbardmannen Arnold Gunnar Tørum som kom over nyheten om at Ingrid Pedersen døde i fjor høst. Han skriver i en epost at han ved en tilfeldighet kom over saken i Anchorage Daily News.


«Tango Alfa»

I boken «Parfyme og motorolje», som ble utgitt i 1996, skriver Ingrid Pedersen om sine opplevelser som flyger på Svalbard.

Hun åpner slik: «Det er tidlig morgen når jeg starter fra Longyear. Natten har ført med seg nok snø til å dekke alle spor fra dagen før og gi plass til nye, ferske. Himmelen er blåhvit og skyfri over de flate fjelltoppene som omkranser Adventdalen. Fjellsidene lyser blendende hvite, og det gnistrer av iskrystaller på nysnøen foran meg og flyet. Men lyset plager meg ikke, og solbrillene i brystlommen på flydrakten får ligge urørt.»

Ingrid er på vei til Ny-Ålesund i sin Cessna 185, vanligvis bare kalt «Tango Alfa». Kjennetegnet på det rødhvite flyet var LN-RTA. Det var særlig i Ny-Ålesund hun følte seg hjemme, og hvor hun i midten av 1970-årene mer eller mindre bodde fast.


Polarflyger

Ingrid Liljegren, som hun het, ble født i Stockholm i 1933, og giftet seg med Einar Sverre Pedersen. Han var flypioner og sjefnavigatør i SAS. Sammen med broren etablerte han i 1958 Norsk Polar Navigasjon, og planla blant annet å bygge hovedflyplass for Svalbard på Kvadehuksletta utenfor Ny-Ålesund.

I 1963 gjennomførte ekteparet den første transarktiske flygingen fra Alaska via Nordpolen og Svalbard til Norge. Turen ble gjennomført med en enmotors Cessna 205.

Etter mange år som «bushflyger» med Cessna-fly, fløy hun mot slutten av 1970-årene en tomotors Dornier mellom Longyearbyen og Svea for Store Norske.

Hun arbeidet i flere år som daglig leder av flymuseet Alaska Aviation Heritage Museum i Anchorage.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!