Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Polar gitar

Denne gitaren ble funnet i Vårsolbukta i Bellsund i 1965. FOTO: Svalbard Museum

Polar gitar

Tenk å spille på denne gitaren. Den ble funnet i 1965.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2014 kl 18:55

I utstillingen på Svalbard Museum finner du denne hjemmesnekrede gitaren. Den er omsorgsfullt bygget av elementer man hadde «for hånden». En gammel blikkboks fungerer som resonanskasse, for øvrig er rekved, pappspiker og gamle metallstrenger viktige ingredienser. Et gammelt fiskesnøre er brukt som gitarreim. Gitaren vekker umiddelbart nysgjerrighet og beundring og viser med all tydelighet at instrumentmakeren har hatt et sterkt behov for å uttrykke sine følelser og lengsler gjennom musikk.

En viktig oppgave for oss museumsarbeidere er å finne ut mest mulig om gjenstandene vi forvalter, gjenstandenes alder, opprinnelse og bruksområder er avgjørende opplysninger. Dette kaller vi kontekst og gir en ekstra dimensjon til materielle gjenstander. Gjennom konteksten blir gjenstandene ikke bare konkrete objekter fra fortiden, men et uttrykk for en tankeverden, for kreativitet og et levd liv.

Gitaren vi ser på bildet bærer som mange andre gjenstander på Svalbard Museum, på en dramatisk historie. Gitaren ble funnet i 1965 i Vårsolbukta i Bellsund, nærmere bestemt på Camp Bell. Gjennom ulike typer informasjon fra finneren, arkiver og litteratur kan vi knytte gitaren til de to fangstkameratene Erling Nordby og Martin Strømsnes. De reiste sommeren 1947 opp til Bellsund for å drive overvintringsfangst. Camp Bell var deres hovedstasjon og i Fridtjofhamna rett nord for Akseløya bygde de seg en bistasjon. I februar 1948 ble Martin Strømsnes funnet død inne i hytta i Fridtjofhamna. Hans fangstkamerat Erling Nordby ble noe seinere funnet død på Camp Bell. Fra Erlings dagbok som ble funnet i nærheten av hans døde kropp kan vi lese følgende tragiske hendelsesforløp:

Den 27. september hadde de to fangstkameratene funnet et 200 liter fat i fjæra som var fullt av 96% sprit. Den 3.oktober hentet de fatet med båt og fraktet dette til Fridtjofhamna. Samme dag smakte de på innholdet. I dagboka fremgår det at Erling våknet omtrent klokka ti neste dag og fant Martin liggende på gulvet stønnende av smerte. Selv klarte han bare å fyre opp i ovnen før han sovnet igjen. Da han våknet utpå ettermiddagen var Martin død. Erling ville forsøke å ta seg frem til Kapp Linné for å søke hjelp. Lenger enn til Vårsolbukta kom han dessverre ikke. Legen i Longyearbyen kunne fastslå at begge de to fangstkameratene døde av metanolforgiftning.

Metanol eller tresprit er en væske med nesten samme lukt og smak som vanlig sprit (etanol). Å drikke metanol kan medføre blindhet og så alvorlige forgiftninger at det medfører døden. De to kameratene hadde selvfølgelig trodd at de hadde funnet et fat med vanlig sprit. Erling Nordby ble gravlagt i Longyearbyen 8. september 1948, mens Martin Strømsnes ble sendt til sitt hjemsted.

Tora Hultgreen er direktør på Svalbard Museum. Museet presenterer hver måned en gjenstand fra samlingen sin.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!