Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Polar gitar

Denne gitaren ble funnet i Vårsolbukta i Bellsund i 1965. FOTO: Svalbard Museum

Polar gitar

Tenk å spille på denne gitaren. Den ble funnet i 1965.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2014 kl 18:55

I utstillingen på Svalbard Museum finner du denne hjemmesnekrede gitaren. Den er omsorgsfullt bygget av elementer man hadde «for hånden». En gammel blikkboks fungerer som resonanskasse, for øvrig er rekved, pappspiker og gamle metallstrenger viktige ingredienser. Et gammelt fiskesnøre er brukt som gitarreim. Gitaren vekker umiddelbart nysgjerrighet og beundring og viser med all tydelighet at instrumentmakeren har hatt et sterkt behov for å uttrykke sine følelser og lengsler gjennom musikk.

En viktig oppgave for oss museumsarbeidere er å finne ut mest mulig om gjenstandene vi forvalter, gjenstandenes alder, opprinnelse og bruksområder er avgjørende opplysninger. Dette kaller vi kontekst og gir en ekstra dimensjon til materielle gjenstander. Gjennom konteksten blir gjenstandene ikke bare konkrete objekter fra fortiden, men et uttrykk for en tankeverden, for kreativitet og et levd liv.

Gitaren vi ser på bildet bærer som mange andre gjenstander på Svalbard Museum, på en dramatisk historie. Gitaren ble funnet i 1965 i Vårsolbukta i Bellsund, nærmere bestemt på Camp Bell. Gjennom ulike typer informasjon fra finneren, arkiver og litteratur kan vi knytte gitaren til de to fangstkameratene Erling Nordby og Martin Strømsnes. De reiste sommeren 1947 opp til Bellsund for å drive overvintringsfangst. Camp Bell var deres hovedstasjon og i Fridtjofhamna rett nord for Akseløya bygde de seg en bistasjon. I februar 1948 ble Martin Strømsnes funnet død inne i hytta i Fridtjofhamna. Hans fangstkamerat Erling Nordby ble noe seinere funnet død på Camp Bell. Fra Erlings dagbok som ble funnet i nærheten av hans døde kropp kan vi lese følgende tragiske hendelsesforløp:

Den 27. september hadde de to fangstkameratene funnet et 200 liter fat i fjæra som var fullt av 96% sprit. Den 3.oktober hentet de fatet med båt og fraktet dette til Fridtjofhamna. Samme dag smakte de på innholdet. I dagboka fremgår det at Erling våknet omtrent klokka ti neste dag og fant Martin liggende på gulvet stønnende av smerte. Selv klarte han bare å fyre opp i ovnen før han sovnet igjen. Da han våknet utpå ettermiddagen var Martin død. Erling ville forsøke å ta seg frem til Kapp Linné for å søke hjelp. Lenger enn til Vårsolbukta kom han dessverre ikke. Legen i Longyearbyen kunne fastslå at begge de to fangstkameratene døde av metanolforgiftning.

Metanol eller tresprit er en væske med nesten samme lukt og smak som vanlig sprit (etanol). Å drikke metanol kan medføre blindhet og så alvorlige forgiftninger at det medfører døden. De to kameratene hadde selvfølgelig trodd at de hadde funnet et fat med vanlig sprit. Erling Nordby ble gravlagt i Longyearbyen 8. september 1948, mens Martin Strømsnes ble sendt til sitt hjemsted.

Tora Hultgreen er direktør på Svalbard Museum. Museet presenterer hver måned en gjenstand fra samlingen sin.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!