Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pluss for Svalbardposten

Svalbardposten får stadig nye lesere, og i fjor gikk avisen med overskudd. FOTO: Privat

Pluss for Svalbardposten

Etter år med røde tall i regnskapene, gikk Svalbardposten i fjor med overskudd.

Tekst:

Publisert:

Verdens nordligste avis har maktet noe hele medieverden sliter med, nemlig å gå i pluss. Resultatet i fjor ble hyggelige 159.000 kroner, i 2014 var underskuddet 296.000 og i 2013 var resultatet minus 538.000 kroner.

Lett å snu

– Vi var bare nødt til å skape pluss i regnskapene. Alternativet ville vært sikker kurs mot en dårligere avis med færre ansatte, sier redaktør Eirik Palm.

Han legger ikke skjul på at «skuta» Svalbardposten er lett å snu. Avgjørelser kan iverksettes straks, svingradiusen er kjapp og muligheten for rask akselerasjon er høy.

– Sunn økonomi gir mer slagkraft og gjør selvsagt driften enklere. Vi har maktet å bruke pengene smart, og spart der det er mulig å spare. Og vi har flinke og dedikerte folk, sier Palm.

En stiftelse eier Svalbardposten, og overskuddet brukes til å lage en bedre avis, ikke som utbytte til eiere.

I tillegg til redaksjonell prioritering har Svalbardposten profesjonalisert sitt markedsarbeid. Det er tøffe tider i deler av næringslivet, og annonsekronene sitter ikke like løst som i de gode gamle dager. Redaktør Eirik Palm føler at Svalbard-samfunnet støtter opp om sin lokalavis, noe som er viktig for bedriften.

Ikke «klikk-saker»

Avisåret 2015 var også et rekordår for antall lesere. Ca. 3,46 millioner ganger klikket noen seg inn på nettsidene, eller leste papiravisa. Antall abonnementer på avisa gikk ned med 3,5 prosent, mens antallet lesere totalt økte sterkt.

– For å holde på leserne, og kanskje hente inn nye, er det viktig at vi leverer et relevant produkt. Vi har bevisst styrt unna disse typiske «klikk-sakene» der leserne kanskje føler seg lurt. Vi mener at redaksjonelle artikler med substans i det lange løp er det beste.

– Det at vi er det eneste medium som daglig rapporterer om Høy-Arktis fra Høy-Arktis er en posisjon som forplikter, sier Palm.

Ingen fredag uten

Avisa skal være relevant lokalt, men er også en viktig informatør til det offentlige Norge om hva som skjer i nord. Mange departementer og direktorater er abonnenter, i tillegg til tidligere svalbardianere og andre interesserte på fastlandet. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum var blant mange interesserte lesere, og ga uttrykk for at han startet alle fredager med grundig lesing av Svalbardposten.

Redaktøren har god erfaring med å redigere avisa i valsetakt, en tung sak, og så et par lette. Avisen har rimelig god oversikt over hva som skjer i lokalmiljøet, og hva som rører seg sentralt som angår Svalbard. Likevel setter redaktøren og hans stab pris på tips og innspill om hva avisa skal skrive om.

I disse dager reiser redaktør Eirik Palm på slutt, etter å ha styrt lokalavisa i to og et halvt år. Han er glad for å etterlate seg hyggelige regnskapstall, og oppfordrer lokalsamfunnet til å fortsatt slutte opp om lokalavisa.

Konstituert

1. juni overtar Hilde Kristin Røsvik som redaktør og daglig leder i Svalbardposten. Fram til da vil Christopher Engås og Line Nagell Ylvisåker være konstituerte i en periode hver.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!