Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pluss for Svalbardposten

Svalbardposten får stadig nye lesere, og i fjor gikk avisen med overskudd. FOTO: Privat

Pluss for Svalbardposten

Etter år med røde tall i regnskapene, gikk Svalbardposten i fjor med overskudd.

Tekst:

Publisert:

Verdens nordligste avis har maktet noe hele medieverden sliter med, nemlig å gå i pluss. Resultatet i fjor ble hyggelige 159.000 kroner, i 2014 var underskuddet 296.000 og i 2013 var resultatet minus 538.000 kroner.

Lett å snu

– Vi var bare nødt til å skape pluss i regnskapene. Alternativet ville vært sikker kurs mot en dårligere avis med færre ansatte, sier redaktør Eirik Palm.

Han legger ikke skjul på at «skuta» Svalbardposten er lett å snu. Avgjørelser kan iverksettes straks, svingradiusen er kjapp og muligheten for rask akselerasjon er høy.

– Sunn økonomi gir mer slagkraft og gjør selvsagt driften enklere. Vi har maktet å bruke pengene smart, og spart der det er mulig å spare. Og vi har flinke og dedikerte folk, sier Palm.

En stiftelse eier Svalbardposten, og overskuddet brukes til å lage en bedre avis, ikke som utbytte til eiere.

I tillegg til redaksjonell prioritering har Svalbardposten profesjonalisert sitt markedsarbeid. Det er tøffe tider i deler av næringslivet, og annonsekronene sitter ikke like løst som i de gode gamle dager. Redaktør Eirik Palm føler at Svalbard-samfunnet støtter opp om sin lokalavis, noe som er viktig for bedriften.

Ikke «klikk-saker»

Avisåret 2015 var også et rekordår for antall lesere. Ca. 3,46 millioner ganger klikket noen seg inn på nettsidene, eller leste papiravisa. Antall abonnementer på avisa gikk ned med 3,5 prosent, mens antallet lesere totalt økte sterkt.

– For å holde på leserne, og kanskje hente inn nye, er det viktig at vi leverer et relevant produkt. Vi har bevisst styrt unna disse typiske «klikk-sakene» der leserne kanskje føler seg lurt. Vi mener at redaksjonelle artikler med substans i det lange løp er det beste.

– Det at vi er det eneste medium som daglig rapporterer om Høy-Arktis fra Høy-Arktis er en posisjon som forplikter, sier Palm.

Ingen fredag uten

Avisa skal være relevant lokalt, men er også en viktig informatør til det offentlige Norge om hva som skjer i nord. Mange departementer og direktorater er abonnenter, i tillegg til tidligere svalbardianere og andre interesserte på fastlandet. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum var blant mange interesserte lesere, og ga uttrykk for at han startet alle fredager med grundig lesing av Svalbardposten.

Redaktøren har god erfaring med å redigere avisa i valsetakt, en tung sak, og så et par lette. Avisen har rimelig god oversikt over hva som skjer i lokalmiljøet, og hva som rører seg sentralt som angår Svalbard. Likevel setter redaktøren og hans stab pris på tips og innspill om hva avisa skal skrive om.

I disse dager reiser redaktør Eirik Palm på slutt, etter å ha styrt lokalavisa i to og et halvt år. Han er glad for å etterlate seg hyggelige regnskapstall, og oppfordrer lokalsamfunnet til å fortsatt slutte opp om lokalavisa.

Konstituert

1. juni overtar Hilde Kristin Røsvik som redaktør og daglig leder i Svalbardposten. Fram til da vil Christopher Engås og Line Nagell Ylvisåker være konstituerte i en periode hver.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!